Měděný kolektor tepelných čerpadel

Měděný kolektor tepelných čerpadel

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Pro výkon tepelného čerpadla 12 kW postačuje plocha jen 250 m2. Má 1000 x lepší tepelná vodivost, než dříve užívané plastové kolektory pro tepelná čerpadla s glykolem.



měděný kolektor 007.jpgEnergie budou zdražovat asi až do smrti. S tím se musíme smířit. Chytří lidé s tím ale počítají. Jak snížit náklady na instalaci tepelných čerpadel a současně zvýšit jejich účinnost? To je otázka dneška.

 

Tepelné čerpadlo země voda  má spoustu výhod. Vysokou účinnost v zimě, nulovou hlučnost. Ve srovnání se systémem vzduch voda je to nesrovnatelné. Vzduchovým  tepelným  čerpadlům v zimě klesá výkon. Vzduch je v zimě studený. Navíc spotřebovávají energii pro odtávání námrazy na vzduchovém výměníku. Dříve to byly však vysoké pořizovací náklady, které bránily jejich masovému rozšíření.

 

Dříve se do zemního sběrače tepelného čerpadla na zahradě instalovalo plastové potrubí. To zvyšovalo investici a snižovalo účinnost.

 

V potrubí kolovala nemrznoucí směs, která musela teplo dopravovat do tepelného čerpadla. Tedy : teplo nejdříve ze země, přes plastovou trubku muselo přejít do lihové náplně. Tuto lihovou náplň bylo nutno pohánět oběhovým čerpadlem. V tepelném čerpadle teplo z lihu, přes výměník přešlo do chladivového okruhu.

 

Tedy, nevýhody starého systému jsou zřejmé. Plast je špatný vodič tepla, ( dříve používaná plastový trubka). Pohon lihu stojí peníze. Další ztráty tepla jsou na výměníku tepelného čerpadla. Proč systém nezjednodušit, nezlevnit, za současného podstatného zvýšení účinnosti tepelného čerpadla?

 

Již delší dobu se používá tzv. přímé vypařování.  Ekologické chladivo z tepelného čerpadla jde přímo do měděného výměníku na zahradě. Sběračem – kolektorem  je masivní měděná trubka. Čistota mědi je vysoká : 99 %. Měď je měď. Perfektní vodič tepla. Ve srovnání s mědí, je i nerez „ tepelný izolant“. Znáte to, dáte – li do nerezového hrnku horkou kávu, neopálíte si prsty. Opálíte si rty. Nerez teplo moc dobře nevede. Naopak, dáte – li horkou kávu do plechového, nebo hliníkového hrníčku, neudržíte jej v ruce. O tepelné vodivosti  plastové trubky  je zbytečné se bavit.  

 

Navíc, u měděného zemního kolektoru  Vám odpadají náklady na pohon nemrznoucí teplonosné látky – lihu. Chladivo chodí ve vrtu samo.  Energetické výhody měděných kolektorů  jsou nesporné.

 

Zemská plocha v průběhu celého roku přirozeně shromažďuje energii především ze slunce a z dešťové vody...

 

Kolektory zasypané v zemi v minimální hloubce 80 cm přímo odsávají teplo  ze země. Tato energie je dále prostřednictvím tepelného čerpadla zhodnocena a využita ve formě teplé vody k vytápění domů. Plocha potřebná pro jímání je závislá na vytápěném prostoru, na izolaci a také na celkovém umístění zařízení.

 

Výhody

 

Výhody spočívají v tom, že kolektory jímají teplo přímo a jejich účinnost je v tomto případě maximální. Země je zdrojem stálého tepla a nepotřebuje tedy žádné pomocné řešení pro kompenzaci tepelné potřeby.

 

Za poslední roky se nám potvrdilo, že typ tepelného čerpadla s horizontálními kolektory Geotermik představuje ideální řešení pro vytápění nových rodinných domků majících dostatečný pozemek pro instalaci těchto horizontálních kolektorů. Jeho jednoduchost, rychlost instalace, jeho estetický vzhled a jeho cena z něho dělají nejúspěšnější produkt společnosti Geotermik.

Výrobci uvádějí, že měděný zemní kolektor pro tepelné čerpadlo má 1000 x lepší tepelnou vodivost, než dříve používaná plastový s glykolem. (nemrznoucí kapalinou).

 

Jediná nevýhoda

 

Jediná nevýhoda je nutnost vlastnit dostatečně velký pozemek pro uložení horizontálních kolektorů.

Ta však je mnohem menší, než u dříve používaných plastových trubek. Pro výkon tepelného čerpadla 12 kW postačuje plocha  jen 250 m2. .

 

Kvalita je o informacích, ne o penězích. 

 

Autor. Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl