Jak funguje tepelné čerpadlo země voda

Jak funguje tepelné čerpadlo země voda

Kategorie: TEPLO DOMOVA

is naloxone and naltrexone the same

difference between naltrexone and naloxone classic-color.com

Víte, jak funguje tepelné čerpadlo země voda? Je to neznámější systém tepelného čerpadla, kdy se teplo získává z nitra Matky země.



Toto je nejznámější  systém tepelného čerpadla. Teplo se odebírá ze země prostřednictvím zpravidla plastového sběrače, v kterém zpravidla koluje nemrznoucí kapalina. Pak hovoříme o solankovém (nemrznoucím systému). Teplo je ze země přenášeno nemrznoucí kapalinou  do vodního otopného systému (radiátory, podlahový otopný systém).

 

Tedy systém země -  voda .

 

Pokud sběrač – kolektor zakopeme na zahradě, říká se sběrači slinky, jinak lze použít i hlubinné vrty.

 

 

Zemní kolektor - Solankový systém.

 

U sole - tepelného čerpadla je stejně jako u přímého vypařování užita energie ze země. Rozlišnost je zde v potřebě druhého oběhového čerpadla pohánějícího nemrznoucí směs v okruzích, které prochází tepelným čerpadlem. Teplo ze země je přenášeno náplní (nemrznoucí směs-sole) do tepelného čerpadla. Sole náplň je jedním oběhovým čerpadlem proháněna plastovým potrubím v zemi (zemní kolektor) zde přebírá nemrznoucí kapalina teplo ze země a proudí do tepelného čerpadla. Tam ve výparníku předá teplo pracovní náplni tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo typu sole má 2 způsoby, plošný kolektor nebo hloubkový vrt

 

Schéma Sole - tepelného čerpadla

 

 Obrázek tepelné čerpadlo zeme voda

1 - kompresor

2 – tepelný výměník

3 – sběrač

4 – vstřikovací ventil

5 – rozdělovač

6 – kolektor

7 – sběrač

8 – oběhové čerpadlo

9 – podlahové topení

 

Princip Sole - tepelného čerpadla

 

Obrázek tepelné čerpadlo zeme voda 2 

 

Tok energií pro Sole - tepelné čerpadlo

 

Obrázek tepelné čerpadlo CU 3

 

Kvalita firem

 

Opravdu je velký rozdíl, vezme – li si zákazník tepelné čerpadlo od jedné, nebo druhé firmy. A dražší bývá mnohdy horší ! Tepelné čerpadlo není plynový kotel a chová se jinak. Je to systém. Samozřejmě, je v ČR spousta firem, které chtějí jen prodat. Nezáleží jim, zda zákazník zaplatí za teplo 6.000,- Kč ročně, nebo 25.000,- Kč ročně.  Proto zde uvádíme. Ten a ten zákazník má tepelné čerpadlo a protopí tolik a tolik. Není to tak, že když si vezmete tepelné čerpadlo od jakékoliv firmy, protopíte tak málo, jako naši zákazníci.

 

Dimenzování primáru

 

Na běžná rodinný dům se používá 1600 m potrubí DN 32. Ukládá se 2 – 3 m hluboko. Plocha pozemku postačuje 21 x 20 m. Pozor. Jsou firmy, které instalují jen 400 m PE potrubí do hloubky 1 m ! Ušetříte pár tisíc korun, ale potrubí zamrzne v zemi a tepelné čerpadlo v zimě netopí. U hlubinných vrtů, dle složení země, k výkonu 14 kW doporučujeme 2 x vrt 80 m.

 

Účinnost systému

 

Je různá.  Často se mi stává, že potenciální zájemce řekne : tepelné čerpadlo nechci, má ho soused, protopí 25 000,- Kč, to můžu topit elektrokotlem. A já pak musím hodinu vysvětlovat, že je špatně nadimenzované tepelné čerpadlo, že je špatně nadimenzovaný primární okruh, že naše tepelná čerpadla topí i v zimě i ve vysokohorských podmínkách. Pokud Vám někdo na tepelnou ztrátu domu 12 kW prodá tepelné čerpadlo o výkonu 6 kW s elektrokotlem 12 kW ( to je vlastně elektrokotel s tepelným čerpadlem, ne tepelné čerpadlo), a pokud poddimenzuje primární okruh, spadnou vám v zimě teploty primáru, výkon tepelného čerpadla klesne na 3 – 4 kW, a to máte jako 2 rychlovarné konvice.

Zbytečná investice, přesto že velmi vysoká. Topíte v zimě elektrokotlem, ne tepelným čerpadlem.

 

Porovnání  firem

 

Nejen při vytápění rodinných domků, ale i u  velkých výkonů jsou rozdíly markantní. Vezměme Krkonoše. U řeky je nejmenovaný penzion. 6 lůžek, 2 malé budovy. Drahé švédské tepelné čerpadlo, výkon 33 kW, z hlubinných vrtů.  Investice 1 milion + DPH 19 %. Roční náklady na vytápění 100.000,- Kč.

 

Kousek výš Dům setkání YMCA. 60 lůžek, několikanásobně větší. Tepelné čerpadlo dodávala firma KODEK .  90 kW. Včetně instalace , bojlerů 4000 l, akumulačních nádob 4000 l, vrtů 1.053.000,- Kč + DPH. Tedy stejná cena! Tepelné čerpadlo od firmy KODEK je značkový švýcarský výrobek. Roční náklady na vytápění 140.000,- Kč. To je rozdíl, že? Profesionalita firmy, zkušenosti, to jsou pak výsledky.

 

Mnohé firmy, prodávající tepelná čerpadla ani nemají vlastní chlaďaře. To je, jako by Vám budík opravoval zedník. Při vší úctě k dobrým zedníkům, snaží se, ale moc tomu nerozumí. Berou to jako produkt který chtějí udat na trhu. Trhni koho trhneš.

 

Můj známý měl pronajatý Penzin Diana Boží Dar. 960 m. n. m. Je zde švédské tepelné čerpadlo z hlubinných vrtů. Proklínal ho. V zimě topil elektrokotlem, pronájem byl díky nákladům na teplo finančně neudržitelný.  Podobně vypadá velká zakázka ve Špindlerově Mlýně.  To zase realizovala renomovaná německá firma. V řádu milionů. Ve srovnání se zemním plynem nedošlo k úsporám!

 

Živím se poradenstvím v energetice. Plakal bych, když vidím některé instalace, co dokážou prodavači tepelných čerpadel sestrojit.  Mnohé firmy opravdu kazí dobré jméno tepelným čerpadlům.  A ještě se těmi realizacemi chlubí.  Lidé pak opravdu žijí v přesvědčení, že tepelné čerpadlo v zimě netopí, že se mu musí pomáhat jiným zdrojem tepla …

 

 

Použitelnost systému  

 

Systém země voda, pro své vysoké náklady na pořízení a nutnost pozemku se zpravidla používá od rodinných domků, po malé hotely. Do 100 kW.   

 

Náklady na vytápění - reference

 

Náklady jsou nižší než u systému vzduch voda a vyšší, než voda voda při správně dimenzovaném sběrači.

 

Jsem důchodce. Dříve jsem protopil 30 m3 dříví v kotli na dřevoplyn a 13 000 Kč za elektřinu. Mám tepelné čerpadlo od firmy  Kodek  14 kW.  1600 m Pe potrubí zakopáno 2 m hluboko. Topení z výkopů. Dnes mě topení a elektřina pro celý dům  celkem stojí 13.500 Kč / rok 2001. V pohodě, bez dřiny.

Pan Blecha, Podhradí u Aše

 

Mám tepelné čerpadlo 9,8 kW od firmy Kodek. Na kopci. Valašské Meziříčí. Celý první rok mi teplota nemrznoucí kapaliny ze zemního sběrače  (1000 m PE potrubí, 3 m hluboko) neklesla pod 10°C. A to jsem musel roztápět novostavbu.  To je pak nádherný topný faktor.

Pan Ing. C.

 

 

Autor: Ing. Sýkora

Energetický auditor 606902026

zdroj:www.kodek.cz

 

 

Související články:

Tepelné čerpadlo země voda přímé vypařování

Tepelné čerpadlo země voda s měděnými vrty

Mýty a pověry o tepelných čerpadlech 

Tepelné čerpadlo voda voda 

Tepelné čerpadlo vzduch voda 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl