Energetické špičky. Volba tepelných čerpadel.

Energetické špičky. Volba tepelných čerpadel.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jsou to extrémní odběry elektřiny. Např. ráno v 8 00 všichni pustí obráběcí stroje, konvice na kávu, apod. Výsledkem je okamžitý nárůst odběru elektřiny. Aby to energetická síť unesla, musím mít záložní zdroje elektřiny. Např. elektrárnu na uhlí, popř přečerpávací elektrárnu.



V zahraničí se říká, že cena elektřiny = ceně špiček. Nové elektrárny je nutno stavět právě kvůli špičkám. Jinak je zatím elektřiny celkem dost.

Dimenzování tepelných čerpadel

měděné vrty.jpgVe Francii proto dimenzují výkon tepelných čerpadel = tepelná ztráta + 20 % rezerva. Rezerva je např. na větrání, zátop apod. Pak vám stačí přípojka na kotelnu rodinného domku např. 3 A  na kotelnu x 3 fáze. . ( zvláště u měděných zemních kolektorů a měděných hlubinných vrtů). Tedy příkon kotelny rodinného domku jen 1,7 kW .

Tatím co v ČR se mnohdy  dimenzuje tepelné čerpadlo 70 % ( 50 ) % tepelné ztráty + elektrokotel. např. 8 kW. ( Např. u tepelných čerpadel vzduch – voda). Pak je nutno mít přípojku na kotelnu 15 Ampér x 3 fáze. Tedy rezervovaný  příkon kotelny rodinného domku  9,7 kW . Rozdíl, že?  

Ono se to projeví hlavně ve státech, kde má např. polovina obyvatelstva elektrické vytápění. A to je právě Francie. V Rakousku jsou přímotopy zakázány. Tepelná čerpadla se dimenzují na 100 % tepelné ztráty. V ČR se energetické špičky zatím příliš neřeší. Víte, kolik by se tím „dalo ušetřit elektráren?“  Jestliže máte např. v Rakousku , před 5 lety, 150 000 tepelných čerpadel, stačí jim mít „výkon elektráren pro topení tepelnými čerpadly “  255 MW. V ČR by to bylo,  pro stejný počet domů,  1 455 MW.   Teď již chápu, proč se ve Francii instalují tepelná čerpadla cca 70 % měděný zemní kolektor a měděný hlubinný vrt, a navíc  zásadně bez záložních elektrokotlů. Měděný zemní kolektor je spolehlivý zdroj tepla, nezávislý na počasí a roční době.

Energetické vlny

V budoucnu boudou velké průmyslové provozu řízeny tak, aby došlo k minimalizaci špiček. Řízení energetických vln.  V zahraničí je to již dnes. Velké průmyslové provozy jedou hlavně v noci. V ČR v noci odebírají elektřinu spíše jen města na svícení.

V rámci řešení energetické krize musí společnost vyřešit energetické špičky. Nikdo nechce investovat do nových elektráren jen kvůli špičkám. Občan, pokud investuje do tepelného čerpadla, by měl myslet dopředu. Včas tyto špičky řešit, jinak se může stát, že v době špiček se za elektřinu v budoucnu nedoplatí. 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.kodek.cz

Související články:

Měděné hlubinné vrty


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Energetické špičky. Volba tepe - Autor: PV 7. 1. 2009
 Solární vytápění v zimě. Letošní zima prověřila - Autor: Ing. Pavel Sýkora 2. 9. 2012
 milion anglických rychlovarných konvic - Autor: přetěžuje síť 15. 1. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl