Na co si dát pozor při nákupu koupelnových otopných těles

Na co si dát pozor při nákupu koupelnových otopných těles

Kategorie: KOUPELNY

V posledních letech si vydobyla svou silnou pozici našem trhu trubková koupelnová otopná tělesa. Jsou určena k vytápění a současnému sušení textilií převážně v koupelnách, ale i šatnách, umyvárnách apod. Převážnou většinu tvoří tělesa s vodorovnými trubkami. Jednotlivé typy se pak mohou lišit různým prohnutím trubek.

Trubková otopná tělesa a jejich typy

 

Obrázek sušákPodstatou řešení trubkových těles jsou rozvodné a sběrné komory, navzájem spojené řadou trubek menších průměrů. Trubky mohou být kruhového, obdélníkového, čtvercového nebo obecně kombinovaného průřezu. V závislosti na poloze trubek k tvaru tělesa lze tyto rozdělit na registry:

 

-         registry s vodorovnými trubkami

-         registry se svislými trubkami

-         registry s trubkami ve tvaru meandru

 

 Dále se dělí podle použitých materiálů a povrchových úprav na:

-         z ocelových (černých) profilů

-         z nerez profilů

-         z jiných profilů (AL apod.)

 

Tělesa z „černé“ oceli se vyrábí ve dvou základních finálních povrchových úpravách:

 

-         epoxy-polyesterový práškový lak

-         chrom (Ni, Cu, Ni, Cr)

-         matný chrom (satén)

 

Povrchová úprava práškovým lakem je nejběžnější (nejlevnější) provedení. Naproti tomu chrom vyžaduje precizní přípravu povrchu před jeho provedením. Tento důvod a vyšší cena chromu, niklu a mědi zvyšuje konečnou cenu těchto těles. Pro tuto skupinu otopných těles garantují výrobci záruku v délce pěti let.

 Obrázek rondo

Tělesa zhotovená z nerez ocelí patří do skupiny luxusních výrobků. Dříve výrobci používali při výrobě nerezových těles oceli standardní jakosti 17 457. Pokud bylo těleso dlouhodobě vystaveno agresivnímu prostředí ( chlor apod. )  došlo vyjímečně u těchto těles k mikrokorozi  a následnému prorezavění. Z uvedených důvodů výrobci začali používat speciální nerez oceli, které se používají v chemickým provozech ( ocel AISI 316L). Finální povrchová úprava nerezových těles spočívá především v mechanické úpravě. Používají se dvě základní mechanické úpravy nerez povrchů:

-         kartáčování ( jemné broušení)

tryskání jemnými prášky ( skleněným, keramickým

 Z důvodů estetických a praktických mohou být  tato tělesa doplněna zrcadly a různými držáky na užitné předměty.

Vývodky pro připojení potrubí bývají obvykle umístěny ve všech čtyřech rozích tělesa. Velmi rozšířené je tzv. středové připojení, které je situováno na střed spodní vodorovné trubky.

 

V současné době je velmi rozšířeno použití trubkových koupelnových těles, opatřených elektrickým topným tělesem. Takto vybavené těleso lze požít dvojím způsobem:

1.      Připojením na otopnou soustavu získáme tzv. kombinované vytápění (teplá voda – elektřina). Kombinované vytápění není v letním období závislé na centrálním zdroji tepla.

2.      Těleso není připojeno na centrální zdroj tepla a používá jen přímý elektrický ohřev. Takové těleso musí být od výrobce naplněno teplonosnou látkou s bodem mrazu –10 oC.

 

Topná tělesa lze připojit přes pokojový termostat, spínač nebo přímo do zásuvky.

 

     Vzájemná kombinace použití nerezových otopných těles a měděných rozvodů otopného systému zaručuje mimořádnou životnost. Výrobci garantují životnost nerezových těles min. 25 let. Ve skutečnosti je neomezená.

 

Tělesa lze doplnit o různé držáky na užitné předměty. Jsou to především sušáky na ručníky, háčky na pověšení županů atd.

Výrobce upozorňuje, že při 100 % zakrytí tělesa ručníkem se snižuje jeho tepelný výkon až o 40 %. Použitím sušáku tuto skutečnost eliminujeme.

 

Na co si dát pozor při nákupu

 

Obrázek rondo sušákZávěrem bych se chtěl podělit o své zkušenosti při koupi (výběru) koupelnového otopného tělesa. Každý kupující má představu jak by těleso mělo vypadat, nebo jaké by se mu do koupelny hodilo. Ruku v ruce s tímto rozhodnutím jde otázka finanční – co jsem ochoten zaplatit. Do této fáze rozhodnutí je to otázka čistě individuální. Pokud se zákazník rozhodne pro určitou kategorii otopného tělesa (lakované, chromové, nerezové apod.), většinou srovnává tělesa podle velikosti a ceny. A tady může dojít k prvnímu chybnému kroku při rozhodnutí. Stejně velká otopná tělesa, vyrobená ze stejného materiálu a o stejné povrchové úpravě  mohou vykazovat rozdílné tepelné výkony a to někdy až o 15 až 20 %. Jedna ze základních veličin, která ovlivňuje tepelný výkon tělesa je jeho přestupní plocha, kterou se předává teplo do místnosti. Někteří výrobci použitím malých profilu ( průměr vodorovných trubek  <= 20 mm, rozměry sběrných komor <= 30 mm), zmenšením počtu vodorovných profilů sníží tuto přestupní plochu a tím i tepelný výkon radiátoru. Stejně velká tělesa se liší až o 20 % tepelného výkonu. Toto má jediný účel a to snížení výrobních nákladů - prodejní ceny. Síla stěn profilů, ze kterých se tělesa vyrábí mohou napovědět o jejich životnosti. Běžně se pohybuje od 1,2 mm do 1,5 mm. Někteří výrobci nabízí celou řadu doplňku (sušáky na ručníky, věšáčky, krytky na fitinky atd.). Doplňky se většinou uchycují do mezery mezi vodorovnými trubkami tělesa. Výrobci používají různé velikosti mezer. Proto ke na konkrétnímu tělesu bude odpovídat jen doplněk od stejného výrobce.  

 

více na www.metik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl