Hydromasážní vany

Hydromasážní vany

Kategorie: KOUPELNY

Dnes již pomalu standard každé koupelny. Mít vanu s tryskami vody, čerpadlem, popř. bublinkami. Zatím je to novinka, luxus, tomu odpovídají i ceny. Co nám může taková vana nabídnout?

Zdraví

Hydromasazni-vany-008a.jpgHlavním argumentem je vytvoření odpočinkového prostředí po náročném stresujícím dni, kterých dnešní doba přináší bezpočet. Hydromasáž, arometerapii, chromoterapii,….Hlavně  ozon vznikající tříštěním vody a vyvolávající dobrou náladu. Všimli jste si, že pod sprchou máte vždy dobrou náladu?

 

Čerpadlo

Zpravidla bývá na 230 V. Chráněno „fíčkem“,  tak aby vás vana nezabila. Pohání vodu a pomocí trysek ji na vás stříká. Špičkové vany jsou vybaveny čerpadlem s frekvenčním měničem, což umožňuje plynulou regulaci otáček, tedy nastavení průtoku vody z trysek. Výkon mívá 0,5 až 1 kW.

 

Kompresor

Výkon mívá kolem 0,8 kW.

 

Vytápění

K vanám se často nabízí i vytápění. Aby vám nechládla voda. Pokud to bude elektrické vytápění, jeho provoz bude poněkud nákladný. Na druhou stranu, kolikrát za rok jej využijete. Známý je prodejcem těchto van, má ji doma, hydromasážní vanu za posledních 5 let použil asi 2 x. Znáte to. Uspěchaná doba. Osprchovat a hned pryč. S přibývajícím věkem zdá se, sprcha je používanější, než vana. Hydromasazni-vany-008.jpg

 

Vzduchotechnika

Zajišťuje přívoz vzduchu ke vzduchovým tryskám. Může být vybavena i pneumatickým rozvaděčem. Dle programu vhání vzduch jen k určitým tryskám.  U van vyšší kategorie je zajištěn i ohřev vzduchu. Aby vás vzduch ve vodě nechladil. Vzduchové trysky jsou opatřeny ventily. Nenateče do nich voda. Ani do vzduchového potrubí. Nemusí se tedy čistit, ani desinfikovat.

Jiné vzduchotechnické systémy spouštějí vysoušení vzduchotechnického potrubí cca 5 min. po vypuštění vany. Vana bude vždy bez zbytkové vody a zápachu.

 

Trysky

Jejich rozmístění je takové, aby vám umožnilo optimální masážní účinek. Dělí se na airtrysky,  mikrotrysky, minitrysky a maxi trysky. Ty poslední vám ve vaně způsobí při plném průtoku téměř „protiproud.“  Přes hydromasážní trysky lze i napouštět vodu. V potrubním systému bývá i senzor výšky hladiny vody.  Lze naprogramovat i pulsaci vody a vzduchu.

Zvláštní tryska je tzv. Magic asáž. Kombinuje účinky vody a vzduchu. Vzniká šumící voda.

 

Desinfekce, čištění vany

To je základní otázka, na kterou se zeptá každá dobrá hospodyňka. Jak asi čistit potrubí ve vaně?  Některé vany mají nádobku na desinfekční prostředek. Zvolíte program desinfekce a „vana se vyčistí sama“. Nebo nalijete desinfekční prostředek do vany a propláchnete hydromasážní systém.

U hydromasážního potrubí se situují hadice mezi tryskami  do oblouku, aby v nich nezůstávala  žádná zbytková voda.

 

Aromaterapie

Vzduch obohacený aromaterapeutickou látkou se dostáváno lázně. Řízení je ventilem vzduchové regulace.

 

Chromoterapie – barevná terapie

Chromoterapie využívá lékařsky prokázaný příznivý účinek barev světelného spektra. Zdrojem světla bývají diody. Chromoterapie se využívá i ve sprchových koutech.  Postačuje světlo o výkonu 50 W.

 

Ozonizace

Ozon se vyrábí  elektrickým výbojem, což je energeticky výhodnější, než UV zářením. Ozon je účinný desinfekční prostředek a oxidační činidlo, ničí patogenní organismy. Protiplísňový účinek. enahrazuje desinfekci hydromasážního systému.

 

Regulace - programátor

Téměř každá hydromasážní vana má elektronický regulátor se spoustou programů. Včetně možnosti časování.

 

Chyby při instalaci.

Pokud vanu obezdíte a obložíte kachličkami, těžko ji budete servisovat. To již není klasická vana – litinový, plechová nebo plastová nádoba, pod kterou nikdy nemusíte. To je velká spousta potrubí a hlavně spojů. Motory, elektroinstalace apod. Stačí, když jeden spoj teče a máte starosti. Pokud máte vanu obezděnou musíte ji vybourat.  Dealeři mnohdy uklidňují zákazníky: Dáváme Vám dlouholetou záruku, nemusíte mít obavy. No je, Mercedes je Mercedes, ale taky jenom stroj. Elektromotor může běžet bez poruchy 20 let, a může vám „prsknout“ po půl roce vlivem např. mezizávitového zkratu. Na servis bychom měli být připraveni. 

 

Vanu pro 2 nebo pro jednoho?

Velká vana má větší spotřebu vody. A to již dnes není levná věc, pokud nemáte vlastní studnu. Hydromasáží se prokrví pokožka, rozšíří cévy. Zvyšuje se tepová frekvence. Dochází k intenzivnímu spalování tuků. Organizmus je více zatížen. Doba pobytu ve vířivé lázni se stanovuje v závislosti na teplotě vody 10 – 25 minut.

 

Ceny koupelen

I ceny van jsou různé. Co trh unese. Od 15.000 až do 150.000 Kč. Celá koupelna může stát i ¾ milionu.  Nedávno můj známý p. Mikula montoval zákazníkovi jen baterii za 70.000 korun. Byly k ní přiloženy i bílé rukavice pro montéra.

 

Rekuperace teplé vody

Když vypouštíte vanu, zdá se vám, že mnoho teplé vody odchází nazmar? Pak doporučuji rekuperaci teplé vody:

Teplá voda z čističky odpadních vod

 

Mně osobně se ceny některých  hydromasážních van zdají poněkud nadsazené. Vždyť za 100  000 Kč máte dnes celou kotelnu na tepelné čerpadlo s bojlerem, akumulační nádobou, několika oběhovými čerpadly třeba i s frekvenčním měničem. Vše však zdražuje. Ve stavebnictví, zvláště v „topenařině“je vysoká inflace. Ocel, měď, nerez se přeceňuje poslední dobou pomalu každých 14 dnů. Odklad investice tedy bude znamenat spíše zdražení.  Přesto je ale hydromasážní vana perfektní věc.

 

No, co si ještě více přát? Vodu zdarma a levné energie.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Teplá voda z čističky odpadních vod

Ekonomika vrtaných studní


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Americké vířivky - Autor: Pepe 31. 3. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl