5 snadných tipů, jak vybrat automatickou pračku

5 snadných tipů, jak vybrat automatickou pračku

Kategorie: KOUPELNY

Čím začít a na co se soustředit při výběru pračky? Rozhodně nejprve řešte prostor. Budete moci pračku umístit přímo do koupelny nebo na ni máte speciální místnost? Budete chtít pračku se sušičkou nebo pouze samotnou pračku? Nechte si poradit, jak na to!



Velikost pračky

Ověřte si, kolik prostoru na pračku máte a kde konkrétně bude umístěna. Vrchem plněná pračka bude rozhodně užší, ale je stejně hluboká. Na trhu však existují i více zúžené pračky s předním plněním, které se označují jako slim.

Předem plněné pračky však potřebují svůj prostor na otevírání dvířek, avšak vrchem plněná pračka je zase o něco vyšší. Vrchem plněná pračka naopak může vyhovovat starším generacím, neboť se k dvířkám nemusí ohýbat.

Jakou kapacitu bubnu potřebujete?

Nejprve si řekněte, pro kolik lidí budete prát. Pro jednoho člověka bohatě stačí modely s kapacitou kolem 5 kg. Pračka o kapacitě bubnu 7 – 8 kg se vyplatí spíše pro rodiny. Na trhu však existují přístroje, jejichž buben pojme 10 – 12 kg prádla, což už se vyplatí pro dvougenerační domky, tedy početným rodinám.

Pokud však běžně perete například 6kilogramové dávky prádla, pořiďte si pračku s kapacitou bubnu 8 kg. Menší nemá smysl, neboť vždy musí zůstat alespoň 20 % prostoru pro mechanické tření prádla.

Vždy naplňte buben na maximum – v závislosti na zvoleném programu. V opačném případě zbytečně plýtváte vodou i elektřinou. Podle obvyklého množství prádla také volte příslušenství, které využíváte po vyprání, tedy sušák na prádlo, koš na prádlo. Nezapomeňte také pořídit žehlící prkno, protože i když zrovna nejste košilový typ, nějaká ta zbloudilá halenka, která bez zásahu žehličky nemůže do ulic, se vždycky najde!

pračka

Energetický štítek

Berte energetický štítek pouze orientačně. Najdete na něm účinnost praní a spotřebu elektrické energie, ale pouze při programu pro praní bavlny při teplotě 60 °C. Stejně tak počet otáček, na který vás rádi výrobci lákají. Modely s vyšším počtem otáček jsou výhodné především pro ty z vás, kdo máte sušičku. Pro běžné sušení prádla na šňůře však otáčky nehrají tak velkou roli.

Čeho si všímat?

Než začnete řešit technické parametry pračky, zaměřte se na to, zda je pro vás její ovládání jednoduché a srozumitelné. Vyzkoušejte otevírání dvířek – mělo by být možné je otevřít bez věšího odporu.

Poruchovost praček

Předcházejte poruchovosti šetrným zacházením. Zásada číslo jedna – nepřeplňujte ji – šetříte tím její motor. Pokud můžete, tak častěji perte při nižších teplotách – snížíte tak tvorbu vodního kamene.

A co vy? Už alespoň trochu víte, na co si dát pozor a co naopak nemusíte řešit?


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 tip na pračku - Autor: Ykar 3. 8. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl