Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - VI.

Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - VI.

Kategorie: RŮZNÉ

Je možné kombinovat vytápění ještě solárními panely? Chceme dělat rekonstrukci fasády a oken. Jak vyřešit vytápění co nejekonomičtěji a z hlediska nákladů co nejlevněji. Lze aplikovat tepelné čerpadlo využívající kanalizaci?

Dotaz:

 

Dobrý den, pročítal jsem Vaše stránky, ale nikde nemohu najít odpověď na svůj problém. Chtěl bych si nechat postavit nízkoenergetický dům (montovaná dřevostavba) na klíč a řeším otázku vytápění. Nejsem odborník a tak se snažím získat co nejvíc poznatků z různých článků. Ale bohužel, nejsem z toho moc moudrý. Chtěl bych do jednopatrového domku o rozměru 10x10 podlahové vytápění - suchou cestou- v obývacím pokoji, koupelně a nevím jestli do kuchyně a chodby zkombinovat s něčím. Nechtěl bych teplovodní soustavu. V obývacím pokoji bude krbová vložka, ale nechci být na ni závislí. Tepelné čerpadlo by prý bylo zbytečnou investicí, tak jako (prý) radiátory. Mohli by jste mi prosím nějak laicky odpovědět a poradit?

 

Předem děkuji František Jukl.

 

Odpověď:

 

Instalovat krbovou vložku a v domě vzduchotechnické rozvody. Těmi se bude vhánět teplo do místností.

Negativní vlastnosti i pozitivní jsou popsány na www.jakbydlet.cz  v článku rekuperace. Tu je tam možno taky zařadit.

Suchá podlahovka - pod podlahovou krytinu, před zalitím betonem, na polystyren je možno položit duté dvouděrové cihly a těmi ventilátorem honit teplý vzduch z krbu.

Ve starém Římě, nebo Řecku tam pouštěli přímo kouř z krbu. To by se Vám ale zanášelo sazemi a krb by musel být níže, než podlahové topení. 

 

 

 

 

Dotaz:

 

Dobrý  den, dovolím si vznést pár dotazů ohledně vlhkého zdiva. Vlastníme domek, který je stavěn z opuky, je celý podsklepený, neboť sloužil ke stáčení a chlazení piva( to provozoval můj dědeček ). Obvodové zdi jsme podřízli jen do poloviny a zasadili odvětrávací roury. ( tloušťka zdi je 80 cm ) V tom jednom sklepě se  stále stahuje voda, sráží se na zdech a potrubí a vlhkost vzlíná vzhůru. Opuka je úplně mokrá a nikdy nevyschne i když přes léto, kdy tam jezdíme na dovolenou a víkendy, máme stále průvan. Dočetla jsem se, že když se v létě větrá tak je to to nejhorší, protože teplý vzduch se ve sklepě sráží. Takže si tedy moc respektive vůbec nepomůžeme. Měli byste pro mě nějakou radu? Je možné se domluvit i na schůzce s odborníkem? Asi mi nezbude nic jiného nežli odkopat obvodové zdi až na základ a provést izolaci, což je pro mě  až ta nejzazší možnost. Pomohla by penetrace zdiva? 

Předem Vám děkuji za odpověď s pozdravem Nováková Drahuše

 

Odpověď:

 

 

To je vždy problém. Kámen ve zdivu, nebo kamenná zeď.  Asi bych hledal řešení v elektrických sondách, které se zavrtají cca 50 cm do zdi a odpuzují kapilární vzlínání vody. Ale kvalitní meliorace - odvodnění  je asi nejspolehlivější. Podobný problém řešil pan Miloslav Pletánek ve Svatém Jánu pod Skalou. Koupil bývalou sodovkárnu. Ve sklepě má pramen snad 16 l/s. Vyřešil to nějakou odvětranou podlahou, určitě ale bude znát ostatní řešení a mít přehled o cenách. Svatý Ján je vedle Berouna, zkuste se tam zastavit, nebo mu zavolat. Pracuje ve škole.

Přeji Vám zdar v boji s vodou. Ing. Sýkora

 

 

Dotaz:

 

Dobrý den.

Setkal jsem se s názorem, že podlahové teplovodní vytápění (voda proudící v

trubkách) působí škodlivě na lidský organismus. Odborníci hovoří o tom, že ložnice nad pramenem je hazard. Jaký rozdíl je mezi pramenem a proudící vodou v trubkách? Chystal jsem se podlahové vytápění v kombinaci s akumulační nádrží instalovat, ale ještě váhám, zda na těchto teoriích není něco pravdy. Děkuji za Váš názor.

S pozdravem

ing. Petr Polanský

 

Odpověď:

 

Dobrý den,

znám odborníky v dané oblasti. Např. pan Roesnar z Francové Lhoty. Našel mi na dálku pramen pro tepelné čerpadlo 30 kW na Lipně. Zabývá se i odrušováním geopatogenních zón a léčením. Voda proudící v plastové podlahovce nezpůsobuje dle něj geopatogenní zóny. První věc, kterou by jste na novém pozemku udělat, je hydrogeologický průzkum. Ten Vám určí studny i vhodné místo pro ložnici. Pak odvrtat studnu, ohradit pozemek a začít stavět. S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

 

Dotaz:

  

Dobrý den,

 

mám prosbu o názor a radu. Cca v horizontu 1-2 let se chystám postavit malý přízemní domek (asi 100m2) a právě ze zamýšlím nad otázkou vytápění. Stavbu předpokládám z Ytongu - kvalitně zateplenou. Moje představa je zatím ve vytápění TČ vzduch - voda, bez radiátorů, s topením podlahovým. TČ by mohlo být v kombinaci s klimatizací. V objektu bude rovněž krb, který bych také měl rád připojen do soustavy podlahového vytápění. TČ bych rád instaloval s výstupem (ventilátory) směrem ven vzhůru, tzn. do střechy s velmi mírným sklonem. Eventuálně by mohl být zřízen nezávisle ovladatelný okruh na vytápění bazénu. Je taková myšlenka reálná? A za jakých podmínek? Na co bych si měl dát pozor? Čeho se vyvarovat nebo co změnit? Je kombinace TČ s klimatizací (má na mysli zpětný chod TČ) výhodná? Jsou rizika podlahového vytápění trubkami s vodou? Máte příklad reference k uvedené myšlence? Je možné případně kombinovat uvedené vytápění ještě solárními panely?

Děkuji velice a přeji pěkný den.

J. Šiman

 

Odpověď:

 

Dobrý den,

bude - li dům kvalitně zateplen a zděný, nikoliv montovaný, nebude nutno jej chladit. Použil bych topnou věž - viz článek dříve. Ta má i bezkompresorové pasivní chlazení včetně regulace a solární zásobník, včetně solárního pohonu, regulace... Jako zdroj tepla bych použil vrtanou studnu, nebo zakopat PE potrubí do země. Krbem teploviodně přitápět samozřejmě lze. S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

 

 

Dotaz:

 

Mam dotaz chceme dělat rekonstrukci fasády a oken ,dum je starší a je postaven z bastaku a cihel. Jaky materiál použit a jakou tloušťku ,dekuji Pavel.K.

 

Odpověď:

 

Dobrý den,

dnes je standart 10 cm polystyrenu. Popř. kamenné vaty. Instalace není složitá. Firmy Vám dodají materiál s 5 % DPH, zaškolí Vás a ještě Vás chodí kontrolovat. Máte - li málo času, začněte instalaci sám, jakmile položíte pár desek - naučíte se to, sežeňte si studenty na brigádu. Dají se sehnat velmi levně a pracují precizně. Okna doporučuji plast, nebo EURO. Plast je bezúdržbový. S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

Dotaz:

 

Vážený pane Ing.Sýkoro.

 

Prosím o radu. Bydlím v bytě 1+1 40 m2, vysoké stropy 3.80, lokalita Praha. Byt je v přízemí, podsklepen, situován okny do zeleně na jižní stranu, ale paprsky slunce prosvítí jen od 15 do 16 hodiny. Stavba z roku 1918, zděný dům, byt je chladný. V současné době vytápím jednu místnost Vamberskými el. akumulačkami a druhou místnost plyn. WAW, užitková plyn. karma. Současný náklad na energií činí cca 2000 Kč/ měsíc. Prosím o radu, jak vyřešit vytápění co nejekonomičtěji z hlediska nákladů co nejlevněji. Zajímá mě i možnost TČ vzduch-vzduch.

Děkuji Vám za odpověď.

Zdenka T.

 

Odpověď:

 

Nyní máte v zemním plynu cenu cca 0,8 Kč/kWh. Elektřina pro tepelné čerpadlo bude v ceně ( ověřte na PRe) cca 1,5 Kč. Díky topnému faktoru vzduch - vzduch bude cena cca 0,42 Kč/kWh. K úspoře tedy dojde. Investice cca 20 - 40 000,- Kč. Nejprve však ověřte možnost získání sazba D 56 pro tepelná čerpadla na PRe. Bez této sazby je tepelné čerpadlo zbytečné. Zkusil bych na stropy nalepit polystyren 5 - 7 cm. To by mohlo taktéž snížit náklady na zemní plyn, cca o 20 %. S pozdravem Ing. Sýkora

 

Dotaz:

 

Dobrý den,

přečetla jsem si Váš zajímavý článek o otopných tělesech. V Blízké době budeme v našem domě řešit otázku topení. Dům se skládá ze dvou částí. V jedné je samotěžné topení bez čerpadla, tlusté trubky) a litinové radiátory, vše na plynový kotel, který je nově propojen i s kotlem na pevné palivo. V druhé části, která se bude rekonstruovat (95 let stará) topení není. Po konzultaci s topenáři, doporučili vyměnit topení v celém domě, přeměnu systému na systém s čerpadlem, deskové radiátory do celého domu, při zachování obou kotlů. Přidávám informaci, že máme vlastní studnu ve které je tvrdá voda. Řešíme také připojení domu na zdroj obecné vody, protože voda ze studny není pitná a také napojení septiku ( jak jsem se z Vašeho článku také poučila, že to není jímka) na kanalizaci. Moje otázka je, zda není jiná možná varianta řešení topení v domě ? Vzhledem k ceně i provozním nákladům do budoucna. Cenový rozpočet topení je přibližně na 130 tisíc korun. Myslíte, že by připadalo v našem případě do úvahy tepelné čerpadlo využívající kanalizaci? Nastávají v tomto případě  nějaké potíže s ohledem na to. že v projektu se s touto možností neuvažovalo a žádost o stavební povolení je již podaná.

Mockrát děkuji za odpověď, přeji hodně úspěchů. Internetová prezentace je velmi zdařilá a určitě se na ni budu vracet, hlavně pátrat po informacích od Ing. Pavla Sýkoru. Již jsem stránku zařadila mezi své oblíbené

S pozdravem

Helena Reguli

 

 

Odpověď:

 

Dobrý den,

na plynofikaci se potrubí k radiátorům zmenšuje. Ale pro případ tepelných čerpadel jsou velké trubky a staré radiátory s velkým objemem vody výhodou. Je otázka, zda ve druhé části domu nerealizovat pohodlné, komfortní a úsporné podlahové topení. Nemusí být drahé, možná by se vešlo do ceny radiátorů,  při realizaci svépomocí. Viz článek Podlahová trubka. Pokud by jste měli zájem o tepelné čerpadlo voda - voda, je nutno provést čerpací zkoušku. Zda je ve studni dostatek vody. A zajistit druhou studnu, nebo trativod, kam se bude voda odvádět. Do kanalizace není vhodné vodu odvádět. S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

Další odpovědi na téma vytápění najdete v rubrice:

Energetický auditor radí 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl