Tepelná čerpadla - odpovědi - IV. díl

Tepelná čerpadla - odpovědi - IV. díl

Kategorie: TEPELNÁ ČERPADLA

Zde najdete odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ tepelná čerpadla “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor.

Dotaz:

 

Vážený pane,

zaujala mne Vaše odpověď na možnost kombinace TČ a solárních systémů a to, že : " zapojením kolektorů jako primáru ( zdroje tepla pro TČ ) zvýšíme účinnost TČ ". Mohl by jste mi podrobněji popsat toto řešení.

Předem děkuji za odpověď.

S přátelským pozdravem

Ing. Bremz

 

Odpověď:

 

Dobrý den,

je nutno mít minimálně 10 solárních kolektorů 1 x 2 m. Pro 2 - 3 kolektory to nemá význam. Zapojíte - li je na primár tepelného čerpadla - např. k zemnímu kolektoru, zvýšíte teplotu vstupní nemrznoucí kapaliny do tepelného čerpadla. Tím zvednete výkon a topný faktor tepelného čerpadla. Je možno taktéž letní přebytky tepla částečně uschovat do půdy. Prohřát zem. Na začátku topné sezony tak bude mít tepelné čerpadlo vyšší účinnost. Zvyšuje se  tím i účinnost solárních kolektorů. Tyto mají vyšší účinnost při teplotě teplonosné kapaliny (Solarenu) 10 stupňů celsia, než například 90 stupňů celsia.

Ing. Sýkora

 

 

 

 

Dotaz:

 

Dotaz na pana ing. Sýkoru

Mohl byste mi poskytnout informaci o firmách, které by mně byly schopné navrhnout systém vytápění pomocí tepelného čerpadla, včetně jeho případné realizace (Zlínský kraj)?

Děkuji Kratochvíl

 

Odpověď:

 

Nejdelší  zkušenosti a největší počet namontovaných tepelných čerpadel na zlínsku má firma ST Kodek.

Jimi dodávaná tepelná čeropadla dosahují topného faktoru až 7,3.

Realizují všechny systémy. Topení ze studní, vzduchu, výkopů vrtů, ale i topení ze studny a vzduchotechnické rozvody v domě ( americký systém), ostré výparníky ( na zahradě se púoloží měděné trubky. Včetně otopných systémů, a vrtání studní. Tel. 603518966 p. Petrůj

Ing. Sýkora 

 

Dotaz:

 

Vážená redakce,

velice mě zaujal článek pana Ing. Pavla Sýkory "Netopte plynem, topte kanály". Ráda bych věděla, zda je tuto metodu možno využít i u tlakové kanalizace.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

J. Čujová

 

 

Odpověď:

 

Zde nerozhoduje zda kanalizace je tlaková. Výměník se ukládá vně potrubí. Není - li kanalizace tepelné izolovaná, pak to topit bude.

Ing. Sýkora  

 

Související články:

Tepelné čerpadlo země voda přímé vypařování

Tepelné čerpadlo země voda s měděnými vrty

Mýty a pověry o tepelných čerpadlech 

Tepelné čerpadlo voda voda 

Tepelné čerpadlo vzduch voda 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl