Práce na zahradě v červnu

Práce na zahradě v červnu

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Červen pro zahrádkáře ohlašuje začátek léta. Každý ví v tomto měsíci ho čeká na zahradě spousta práce. Červen na zahradě je měsícem prvních úrod a obdobím nástupu vyšších teplot a bouřek. Přeštěte si co vše je vhodné udělat v tomto období. 



Situace na zahradě v červnu je hodně závislá na vývoji počasí. Za trvalého sucha zaléváme, zejména však všechny nově výsazené rostliny. Plejeme a kypříme ve skalce i ve skupinách trvalek.

Trávníky v červnu

V červnu sečeme trávníky, když je tráva vysoká asi 10-15 cm. Trávu shrabeme, trávník uválíme.  Trávník podle potřeby přihnojujeme. A je-li sucho tak jej zavlažujeme. Vyséváme dvouletky - zimní fialy, hvozdík bradatý, topolovku, sedmikrásu, pomněnku, macešku.

Větráme skleníky a fóliovníky a  za teplého počasí je necháme otevřené i v noci.  

Ovoce v červnu

Červen je období, kdy dozrávají první ovocné druhy například třešně. Začíná se vybarvovat angrešt, rybíz a maliny. U dobře odkvetlých jabloní a hrušní s bohatou násadou nezapomeneme na ruční probírku plůdků, stromy můžeme přihnojit. Opakujeme ochranný postřik proti chorobám a škůdcům. 

zahrada červen

Zelenina

V zeleninové zahradě přidáme kompost a můžeme vysévat volně okurky, vysazovat rajčata a papriky. Rajčata opatříme kolíky, odstraníme vedlejší výhony a vyvážeme je, okurky navedeme na oporu a zkrátíme jim postranní výhony. Máme již první rané brambory, kedlubny, mrkev a hrášek, ve skleníku okurky, papriky a rajčata. Košťálová zelenina vyžaduje časté přihnojení, aby rychle rostla a zůstala křehká.

zahrada v červnu

Květiny v červnu

Květinové záhony září barevnými kombinacemi a  kvete mnoho oblíbených keřů. Okrasné záhony uvolňujeme od cibulí tulipánů a narcisů a vysazujeme další letničky a dvouletky. Vysoké trvalky, například ostrožky, vyvazujeme. V tomto měsíci zmlazujeme šeříky (jednou za 3 roky). Do podzimu narostou silné výhony s květními pupeny.

Růže

Odkvetlé květy růží odřezáváme. Přirozenému růstu ponecháváme pouze parkové růže. Růže přihnojujeme kyselinou fosforečnou a draslíkem zálivkou a proti padlí je ještě jednou postřikujeme. Výmladky (tzv. vlky) u růží, ihned jak se objeví, vylomíme nebo uřízneme pod povrchem přímo u kořene.  

Doplňujeme vodu v mělkých jezírkách. A důležité je rovněž provzdušňování. 

Autor: -Š.E.-

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 super měsíc, pěkné fotky - Autor: zat 10. 6. 2012
 kurňa, dopoji pivo - Autor: Snek 28. 5. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl