Práce na zahradě v březnu

Práce na zahradě v březnu

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Březen, za kamna vlezem.“ říká pragnostika. V březnu bychom měli být v očekávání příchodu jara. Na jarní práce venku je ideální počasí. Nenechte zahradu spát.



Březen na zahradě

Březen je měsíc, kdy je potřeba zkontrolovat škody, které napáchala zima. Silně poškozené části odstra­níme. Důkladně zalijeme jehličnany. Chrá­níme stálezelené keře před přímými slunečními paprsky, které v této době mohou, škodit víc než mráz.

Růže v březnu

V březnu začínáme s jarním řezem růží. A taky vysazujeme nové sazenice růží. Se­říznuté keře a starší růže pohnojíme. Přihnojíme rovněž trávník. Pročistíme a prostříháme popínavé rostliny. A co skalka? Když přešly mrazy, upevňujeme ve skalce rostliny vytažené mrazem a doplníme zem kolem polštářovitých skalniček.

V březnu dokončete řez angreštů a rybízu, ale s řezem mladých ovocných stromků a stěn počkejte raději až na duben.  Pozor, peckoviny řežte až po vyrašení lístků nebo po odkvětu. Krátké a nedorostlé výhony maliníku a ostružníku odstřihněte u země, ostatní zkraťte asi na 120-140 cm.

Zelenina v březnu

Je čas pro pěstování rychlené a rané zeleniny pod zakrytými záhony a ve skleníčcích systémem směsných kultur (například mezi řady salátů vysejeme ředkvičku, kterou sklidíme než saláty vyrostou). Pokračuje i volný výsev otužilejších druhů a odrůd (mrkev, černý koře, pažitka, petržel, ředkvičky a špenát). Nezapomeneme na choulostivější zeleniny (cukety, patisony, rajčata, okurky, květáky), které vyséváme do truhlíku či jiných nádob k předpěstování a pozdějšímu přesázení.    

Zahrada v březnu                 

Květinová zahrada

Vyčistíme a upravíme skupiny trvalek a jarních cibulovin. Pokud budou v březnu ještě noční mrazy, přikrýváme rašící rostliny chvojím. Obrýváme keře a skupiny vyšších trvalek. Nikdy však nevyhrabáváme pod křovinami loňské listí, kde jsou vysazeny sněženky nebo ladoňky, protože pak by se nemohly rozmnožovat. Provádíme hnojení výsadeb. Okrasným rostlinám prospěje zarytí uleženého kompostu a hnoje.  

Objevuje se první plevel, proto vypleté plochy vysteleme mulčem. Pokračujeme s výsadbou. Nejdříve vysazujeme prostokořené dřeviny. Husté skupiny sněženek a talovínů rozdělíme až po odkvětu  pozor: ale dříve než zatáhnou listy.

V březnu vyséváme letničky pro předpěstování jako je hledík, letní fiala, jednoletý čínský karafiát, všechny astry, slaměnka, jednoletá plamenka, šrucha, závtah, fiala, sporýš a ostálka.

Pokud vaše půda vykazuje kyselou reakci, pak ji vápníme. V březnu je rovněž vhodná doba pro postupné vápnění trávníku, abychom zneutralizvali půdu. Koncem března až počátkem dubna nově osejeme nehezké vyšlapané oblasti a všechna holá místa v trávníku, které vznikly např. vlivem trávníkové plísně po proběhlé zimě.

Práce na zahradě v březnu


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 myslím, že za 20 minutek bude apříl, tedy duben - Autor: slovakismus 31. 3. 2011
 Dotaz - Autor: meinl 18. 2. 2012
 ideální v březnu bude koupit 10 slepic. 5,- Kč  - Autor: 10 000,- Kč jistých  3. 3. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl