Zdražování elektřiny! Co tak tepelné čerpadlo zadarmo?

Zdražování elektřiny!  Co tak tepelné čerpadlo zadarmo?

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Zdražování elektriky! Zvykejme si na evropské ceny elektřiny? Porostou ještě ceny elektřiny? Jak se zařídit ve vztahu k budoucnosti?



"Zdražování elektřiny způsobuje především vysoká poptávka po proudu v Evropě," řekl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

 

Tedy žádný růst nákladů. Prostě je možno elektřinu prodat výhodněji v Evropě, proč ji prodávat levně v ČR. Zvykejme si na evropské ceny. I když, kdo ví, jak je to ve skutečnosti. Slévárna mého známého, právě minulý týden uzavřela smlouvu o dodávkách elektřiny ze Švýcarska. Proti dodávkám ČEZu uspoří 1,5 milionu Kč ročně.

 

Jak to bude se zemním plynem ?

 

No, možná je to jen optické snížení cen, v příštím roce nebude již zemní plyn regulován. Možná, že si plynárny „rychle přijdou na své.“Ono, zemní plyn už je nyní opravdu dost drahý. Zlevnit jej o 4 % vypadá hezky. Dost lidí se od zemního plynu odpojuje. Viz článek Konec zemního plynu.  Známý topí v Ostravě rodinnou vilku (dvoubytovou).  Za zemní plyn za loňskou sezonu mu přišlo vyúčtování 80.000,- Kč.

 

Jak se má občan zachovat ?

 

Stát mu těžko poradí.  Znáte to : topte všichni naftou, z 80 haléřů přes noc vyletěla na 5,- Kč/l, pak topte všichni elektřinou, pak topte všichni zemním plynem…

 

Určitě vidím řešení v investici. Ne v úsporách. Pořídit si takový zdroj tepla, abych i v důchodě mohl žít jako člověk. Abych nebyl „ ekonomický bezdomovec ve vlastním domě“, hříčkou v rukou monopolů, trpící zimou a hladem.  Investovat do automatického ekologického kotle, tepelného čerpadla. Solární systém pro ohřev TUV by měl být samozřejmostí.  Dneska, jste – li v činném věku, investici snadno unesete, V důchodě už se o Vás nikdo nepostará. To, že nebudete mít dost peněz na otop Vašeho domu může způsobit, že zbytek života strávíte v domově důchodců. Možná, že Vaše děti nebudou mít dost peněz, aby Vám přispívali na otop.

 

Tepelné čerpadlo zadarmo.

 

Obrázek tepelné čerpadlo 2Je to utopie? Řekl bych, že vůbec ne. Platí- li někdo např. 80 000,- Kč ročně za zemní plyn. To je 6.666,60 Kč  měsíčně. Daný dům má tepelnou ztrátu 20 kW. Tedy investice, cca 220.000,- Kč do tepelného čerpadla. Měsíční splátka 2.200,- Kč + otop, tepelným čerpadlem. Ten je několikanásobně nižší, než otop zemním plynem.

 

Pak vlastně už 1. měsíc topení tepelným čerpadlem spoříte, proti topení zemním plynem !  I kdyby již 1. měsíc nebyl pro Vás ziskový. I tak je to výhodné. Peníze, které dáte plynárnám, už nikdy neuvidíte. Peníze, které dáte do tepelného čerpadla, třeba formou splátek, Vám zajistí ekonomické přežití v důchodu.

 

Princip tepelného čerpadla

 

Obrázek tepelné čerpadlo CU 3

 

Ekologie není o penězích, ale o informacích. 

 

Autor Ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Tepelné čerpadlo země voda přímé vypařování

Tepelné čerpadlo země voda s měděnými vrty

Mýty a pověry o tepelných čerpadlech 

Tepelné čerpadlo voda voda 

Tepelné čerpadlo vzduch voda 

Teplo zdarma – teplovzdušné solární kolektory.
Nízkoenergetický rodinný dům bez zateplení - Fikce nebo zkutečnost?
Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku
Teplá voda denně zdarma. A k tomu peníze za prodanou elektřinu každý rok
Nízkoenergetické domy, pasivní domy, energeticky svobodné domy

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl