Zdražování elektřiny – 2.díl

Zdražování elektřiny – 2.díl

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Elektřina pro kompresory tepelných čerpadel je zvlášť levná. Celý rodinný dům, který má tepelné čerpadlo, má tuto levnou elektřinu. Lednička, pračka, mrazák, sporák,…všechny tyto spotřebiče mají levnou elektřinu. To je velmi výhodné. Vzhledem k růstu cen se očekává, že během 3 – 4 let bude v ceně 4 – 5 Kč /kWh.



nízkoenergetický dům 007.jpgJe logické, že běžná cena elektřiny pro dům bez tepelného čerpadla pak bude 8 – 10 Kč/kWh. Již dnes je elektřina pro kompresory tepelných čerpadel rodinných domků v ceně kolem 2 Kč/kWh. Ještě Před 3 lety byla 1,1 Kč/kWh.

 

V příštím roce se plánuje zvýšení výroby ekologické elektřiny ve „větrnících“  7 x ve srovnání se současným stavem.  Taky se plánuje, jen na Kroměřížsku, výstavba asi 16 velkých fotovoltaických elektráren.  Fotovoltaické elektrárny v ČR mají totiž v létě výrazně vyšší účinnost, než třeba ve Španělsku.

 

Elektřina z fotovoltaických elektráren, se vykupuje v ceně cca 13,50 Kč/kWh. To je podpora obnovitelných zdrojů.  Jenže to podporuje občan ze své kapsy.

 

Cena elektřiny pro občana se skládá ze 3 položek. Výroba, distribuce a podpora obnovitelných zdrojů.  Tedy, čím více větrníků na kopcích, tím dražší elektřina pro občana.  Růst cen elektřiny je tedy reálný.

 

Co dělat?

 

Máte hned několik možností. Nadávat v hospodě a na internetových diskuzích.  Nebo se připravit. Kdo je připraven, není ohrožen.

 

FotovoltaikaElektrárna-Rokytnice.jpg

 

Jak se připravovat? V Německu je fotovoltaika opravdu na každé druhé střeše.  A dle německých studií, za 6 – 8 let bude elektřina tak drahá, že se vyplatí elektřinu z vlastní fotovoltaické elektrárny spotřebovávat doma v rodinném domku.  Tedy, doporučuji pořídit fotovoltaickou elektrárnu, pokud můžete, na střechu vašeho rodinného domku. Loni bylo možno dokonce využít vysoké dotace – až 210.000,- Kč na rodinný dům.

 

Solární kolektory

 

V Řecku jsou solární kolektory téměř na každé střeše. Vzhledem k růstu cen energií, to v ČR bude brzy podobné. Čím později solární kolektory pořídíte, tím to bude dražší.

 

Zemní plyn

 

Doporučuji vůbec neinstalovat. Je drahý a jeho cena prudce roste. Ve Švýcarsku si zemní plyn nedává téměř nikdo. Téměř každý tam instaluje tepelné čerpadlo z vrtů. Pokud ale přesto chcete topit zemním plynem, tak použijte kotle s vyšší účinností.

 

Automatické ekologické kotle na tuhá paliva

 

To je výborná věc. Již dnes dávají tyto kotle až 5 x levnější teplo, než elektřina noční proud. Zapalujete 1 x za rok, zásobník doplňujete 1 x za několik dnů. V kotlích lze topit i peletkama, pak je ale cena tepla vyšší. Na kotle lze letos získat dotaci až 50 000,- Kč. Využívají se od rodinných domků, přes bytovky, fabriky, horské chaty až po sídliště.  Výhodou je mít kotel na více druhů paliv.

 

Náklady na vytápění běžného nezatepleného rodinného domu se pohybují 9 až  12 000,- Kč/rok.  Což je několikanásobně levnější, než jiné druhy vytápění. Navíc je obsluha kotle komfortní. Je – li v zásobníku palivo, kotel nepotřebuje obsluhu.

 

Tepelná čerpadla

 

Tepelné-čerpadlo-cu.jpgDnes již nestačí vylepšené klimatizace s názvem tepelné čerpadlo, které mají velmi nízkou účinnost. Elektřina již dnes je tak drahá, že lidé kupují tepelná čerpadla s vyšší účinností. Od systému vzduch voda, který má v zimě nízkou účinnost, a navíc spotřebovává energii pro odtávání, se zájem občanů přesunuje do oblasti měděných hlubinných vrtů., měděných výkopů na zahradě a voda – voda. Měděný zemní sběrač má dokonce až 1000 x lepší tepelnou vodivost, než dříve používané plastová trubka. Investice přitom není vysoká. Tepelné čerpadlo 9 kW včetně měděného vrtu je dnes za 207.000,- Kč + DPH.

 

Zvláštní důraz se dnes klade na cenu ohřevu teplé vody. Ideální je proto malé tepelné čerpadlo za 55.000,- Kč, které ohřívá teplou vodu na + 65°C. Velmi levně – vysoce účinně, bez elektrického dohřevu  (500 litrů teplé vody denně vychází jen na 4 – 6 kWh elektřiny).  Použitím malého tepelného čerpadla na teplou vodu se výrazně zjednodušuje i kotelna.

 

Elektřina z kotle na uhlí a na dřevo – kotel, který vydělává peníze

 

Již dnes lze koupit kotle s generátory elektřiny. Např. koupíte peletky za 30.000,- Kč pro vytápění domu a za 50.000,- Kč prodáte vyrobenou elektřinu. Nynější návratnost investice 10 let bude v příštích 3 – 4 letech, díky rostoucím cenám elektřiny, zkrácena na polovinu.  Mít vlastní generátor elektřiny, v době současné energetické krize, je velmi výhodné.

 

Návratnosti investic

 

Návratnost investice do tepelných čerpadel – dnes je 4 – 6 roků. V průběhu příštích 3 let se zkrátí, vlivem růstu cen energií, na polovinu. Podobně se zkrátí i návratnost do solárních kolektorů. Nyní je 10 – 50 let, bude poloviční. 

 

Zdražování energií je jistý trend, který bude probíhat, ať již bude bankovní krize, hypoteční krize a jiné druhy krizí, i kdyby tyto další krize nebyly.   Ing. Škvařil Michael  potvrzuje, že na energetických trzích byla loni báze 40 EUR, letos 62, příští rok 80 EUR. 

 

Česko je na prahu chudších časů, říkají politici. Vy ale, při správném rozhodování, můžete být naopak bohatší, si myslím já.  Nemusí přitom jít o investici, ale jen o přesměrování stávajících plateb plynárnám a elektrárnám.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz

 

Související články:

Teplo v roce 2008 výrazně zlevňuje

Tepelné čerpadlo měděné hlubinné vrty

Vytápění domu může mít spotřebu jen jako rychlovarná konvice

Solární vytápění


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Tepelné čerpadlo IVT v Klimkov - Autor: louda 12. 10. 2008
 No jo, IVT používá ještě staré - Autor: flek 12. 10. 2008
 Zdražování elektřiny – 2.díl - Autor: psob 12. 10. 2008
 Zdražování elektřiny – 2.díl - Autor: Karel 12. 10. 2008
 pane Karel, ano fotovoltaiku p - Autor: Ing. Sýkora 12. 10. 2008
 Pane Karek, máte tam větu, že  - Autor: Ing. Sýkora 12. 10. 2008
 Elektřina z kotle a Ohrev TUV  - Autor: Peter 13. 10. 2008
 Moderní ohřev teplé vody:  - Autor: Ing. Sýkora 13. 10. 2008
 Jo, je to tak. Nové ceny od 1. - Autor: lojza 2. 12. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl