Za méně peněz více topení? Podlahového topení

Za méně peněz více topení? Podlahového topení

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Za méně peněz více muziky? Je to možné, mít za méně peněz lepší podlahové topení?



Co to je, podlahové topení? Podlahové topení je otopný systém, který předává teplo z teplonosné látky do betonové mazaniny nebo anhydritové zálivky. Zkrátka do podlahy. Zdrojem tepla do teplonosné látky může být plynový kotel, teplovodní krb, kamna, tepelné čerpadlo, solární systém, dřevoplynový kotel, kotel na uhlí, peletky, a v budoucnu pak třeba i palivový článek.

Teplovodní podlahové topení

U teplovodního podlahového vytápění máte tedy širokou paletu možností. Nejste do budoucna nijak omezeni. Teplovodním podlahovým topením lze i částečně chladit. Ať již kompresorově, nebo bezkompresorově - Natur cooling.

No ale zpět k principu. Jde o předávání tepla. Jde tedy vlastně o výměník. A který výměník předává teplo nejlépe? Vhodně dimenzovaný. A jsme u jádra pudla. Nejde tedy o nápis na trubce, ani nápis na rozdělovači podlahového topení. Je velmi zajímavé, že vynecháním některých komponentů, jako třeba systémové desky se sníží cena investice, ovšem současně se zlepší přenos tepla. U systémových desek je podlahová trubka zašlapána mezi štuple polystyrenové desky. Tyto štuple obepínají trubku i částečně zboku. Na 1 m trubky bývá i 10 až 12 štuplů. Přenos tepla je pak horší. Pokud trubku připíchneme speciálními příchytkami přímo na polystyren, samozřejmě na folii, trubka je krásně ze všech stran obklopená teplonosnou betonovou mazaninou, nebo anhydritovou zálivkou. Přenos tepla je pak mnohem lepší.

V daném případě je použita několikavrstvá folie, hliníková. Odrazová, i tepelně izolační, tloušťka cca 3 mm. Dodávku špičkového podlahového topení právě realizují pracovníci firmy Master energy, spol. s r.o.

podlahové topení

Úsporné topení

Obecně, při použití podlahového topení se snižují náklady na vytápění, nebo spíše spotřeba energie na vytápění, o cca 30 %. Ať již topíte čímkoliv, třeba peletkama, nebo plynem. Jde o bod tepelné pohody. A ten dosáhnete s velkoplošným podlahovým topením snadněji i při nižších teplotách v místnosti. Aniž byste měli pocit zimy. Naopak, podlahové topení představuje komfort. Proto se dnes podlahové topení již prosazuje do komerčních zón, průmyslu, dokonce i skladů. Průmyslové podlahové topení snese zátěž i několik t/ m2.

Nedat podlahové topení do novostavby bych považoval za konstrukční vadu. Pokud ovšem máte tepelné čerpadlo, vhodným dimenzováním lze snížit energie na vytápění o dalších 25, optimisticky až 50 %. A to je velmi zajímavé. Dnešní novostavby je možno dostat již na spotřebu 1000 kWh elektřiny na topení a teplou vodu v rodinném domku, za rok.

Pro srovnání bych využil výsledky letošní zimy. V areálu Tesco jsou tzv. Firm boxy. Různě vytápěné, kolem 200 m2. Jeden tento firm box měl 4 tepelná čerpadla vzduch vzduch. Při venkovní teplotě + 5 °C spotřebovával 4 x 4 kWh elektřiny hodinově na topení. Tedy 16 kWh. Ono, foukání vzduchu není nic příjemného, ve srovnání s podlahovým teplovodním topením. A vedlejší Firm box měl teplovodní podlahové topení. S tepelným čerpadlem voda voda. Z ražené studny, asi 15 m. A spotřeboval jen 16 kWh elektřiny za 24 hodin.

Tepelná pohoda

A co tepelná pohoda? Náhodou, z důvodu opravy přívodu elektřiny byla do obou objektů vypnuta elektřina. Vzduch vzduch vychladnul hned, hned tam byla zima. Je tam vzduchový otopný systém a ten nejenže má obrovskou spotřebu elektřiny, ale taky vychladne hned.

Firm BOX s teplovodním podlahovým topením topil dále, podlaha byla nahřátá, žádný pocit zimy ani za půl dne tam nevzniknul.

Teplovodní podlahové topení je nejen vysoce úsporné, ale i komfortní. "Trubky do podlahového topení kupujete jen 1 x za život, kdežto energie budete kupovat každý rok až dosmrti". Proto se vyplatí, věnovat této části domu, kterou již nikdy nevyměníte a neopravíte, pečlivou pozornost.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Nulové domy bez zateplení
6 vrstvá trubka do podlahového topení


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Za méně peněz více muziky - Autor: fR. Koudelka 30. 7. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl