Tepelné čerpadlo a podzemní skleník

Tepelné čerpadlo a podzemní skleník

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Lidé dnes, v nejisté turbulentní době, hledají jednoduché, spolehlivé a účinné technologie. Chtějí být maximálně soběstační.



Dům v Ostravě, 200 m2, Šumperák z roku 1971. Jde o rekonstrukci, né novostavbu. Zateplen je 20 cm šedého polystyrenu, před 10 lety instaloval i rekuperaci. Dům má běžné radiátory. Investor je schopný, technicky nadaný, puntičkář. Středem domu je 300 l akumulační nádoba s nerezovými výměníky.

Dolní nerezový výměník je na teplovodní solár. Dům má tedy i teplovodní solár Horní nerezový výměník je na průtokovou přípravu TUV. Teplá voda plně postačuje pro 3 lidi. Do akumulační nádoby topí i teplovodní kamna. Ta dávají do vody 60 % výkonu, do vzduchu 40 %.

Plynový kotel

Do akumulační nádoby topí i plynový kotel.

Skleníky

Investor zakopal na zahradě 4 skleníky, 4 x 150 m Pe potrubí DN 32. Celkem tedy 600 m potrubí. Kolektor je tedy důkladně dimenzován. Do zemního kolektoru je zaústěna i dešťová voda. Tedy déšť bude zemní kolektor přihřívat. Svépomocí nainstaloval tepelné čerpadlo, země voda 1-5 kW.

skleníky

Volba výkonu

Majitel domu má zjištěno, že v mraze mínus 13 °C má dům spotřebu jen 80 kWh tepla za 24 hodin. Dle mého názoru jde o nejlépe zateplený, a nejlépe rekonstruovaný Šumperák v ČR. Proto vybral tepelné čerpadlo, systém země voda, o výkonu 1 - 5 kW. Systém země voda má mnohem nižší spotřebu elektřiny než vzduch voda. V zimě u něj neklesá výkon, ani účinnost, ani nespotřebovává energii na odtávání výparníku. Ani nepotřebuje na zimu záložní, nebo bivalentní, tedy dotápěcí zdroj pro dobu tuhých mrazů. Zemní kolektor je perfektně nadimenzovaný. V polovině listopadu dává teploty + 15 °C / + 13 °C. Tepelné čerpadlo tedy pracuje v oblasti vysoké účinnosti.

Provozně bralo 2,6 A při topení do radiátorů, přes 5,8 A při natápění bojleru. To máte příkon, tedy spotřeba tepelného čerpadla jen 358 Watt až 800 Wattů. To by šlo snadno pokrýt, v budoucnu, několika málo panely fotovoltaikou, že?

Tepelné čerpadlo + fotovoltaika dosahuje až 80 % energetické soběstačnosti. V tomto případě to bude již dnes energetická soběstačnost asi mnohem vyšší. OD 10.11 do 17.11 2022 tepelné čerpadlo spotřebovalo na topení a teplou vodu 40 kWh. Tedy denní spotřeba je jen 6 kWh.

Příjemné vytápění

Radiátory jsou úplně vlažné, ale celé teplé, + 29°C. Dávají strašně příjemné teplo – sálavé topí, daleko lépe než studené, nebo horké radiátory dříve od zemního plynu. U zemního plynu bylo nutno dostat co nejnižší zpátečku, kvůli teplotě kondenzace. Vrch radiátoru byl horký, spodek studený, teplo nebylo tak příjemné, jako nyní z tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo pomalu ani netopí, ale všude je příjemné teplo. Tepelné čerpadlo si nastavilo teplotu vytápění, tedy teplotu topné vody, samo.

Bylo velice zajímavé pozorovat, jak tepelné čerpadlo během několika dnů samo snižuje teplotu topné vody do radiátorů, tak aby dosáhlo požadovaných 23°C. Tím samozřejmě klesá spotřeba tepelného čerpadla. To je ten autoadaptabilní systém regulace. Tepelné čerpadlo si samo najde optimální podmínky.

tepelné čerpadlo

Samooptimalizace.

Cílem majitele domu je dostat se na 2 000 kWh topení a teplá voda za rok. Mně se to zdá být trochu, přehnaný požadavek, ale ne nemožný. ČEZ zvýšil zisk ve srovnání s loňským rokem 8 x, a současně rafinovaně ohlásil zvýšení ceny elektřiny na příští rok. Kvalitní a účinná tepelné čerpadla, to je to, čím by se měl občan bránit.

Spolupráce s fotovoltaikou

Dříve, či později instaluje majitel několik fotovoltaických panelů na střechu, kde má již nyní teplovodní solární systém. Pro pohon tepelného čerpadla fotovoltaiky není potřeba mnoho. Tepelné čerpadlo umožňuje regulovat svůj výkon podle výkonu výroby fotovoltaiky. Tak, aby šlo maximum vyrobené elektřiny na přímou spotřebu, bez akumulátoru.

Regulace

Tepelné čerpadlo je regulováno terminálem z referenční místnosti. Lze jej regulovat přes internet.

On line diagnostika

Tepelné čerpadlo má on-line diagnostiku přes internet.

Tepelné čerpadlo do kuchyňské linky

Tepelné čerpadlo je svými rozměry a hlučností určeno do kuchyňské linky. Tepelné čerpadlo svou konstrukcí, je již připraveno na budoucí zavedení hořlavých chladiv.

Investice

Majitel domu na rekonstrukci, ani tepelné čerpadlo, nečerpal dotaci. Vše si dělal svépomocí. Za tepelné čerpadlo se fakturovalo asi 160 000 Kč včetně DPH. Dům je důkladně zateplený. Na fasádě je 20 cm šedého polystyrenu, sokl je izolován 15 cm styroduru, okna jsou 3 sklo, ve střeše je 30 cm vaty. Zatepleno je sice bez dotací, ale zase důkladně.

Podzemní skleník

Majitel domu je citrusář. Má skleník, ale podzemní. Tím pádem jej nemusí vytápět. I když zde v oblasti Ostravy byly mrazy kolem mínus 20 °C, ve skleníku nikdy nebyly teploty nižší než mínus 1°C, což je perfektní právě na svilušky. Tedy na jejich likvidaci. Podzemní skleník umožňuje pěstovat bez vytápění pomalu celoročně. Podzemní skleníky se hodně používají v Rusku k pěstování citrusů. Je tam zima a citrusy nesmí zmrznout. Tam se podzemní skleníky nazývají Tranšeje.

skleníky

Ale to již i naši předci věděli, že od hloubky 1 m již nemusíte topit. Je tam stabilní teplota. Na pomezí Slovácka a Valašska vznikl celý region. Kopanice. V horách měli domy částečně zapuštěné do země. Zakopané. A měli teplo zadarmo. Tedy, jak vidíte, nic nového pod sluncem.

Jak vidíte, v zemi je poměrně teplo. Můžete ho využívat přímo, třeba stavbou podzemního skleníku, nebo odsávat tepelným čerpadlem o převádět do radiátorů. tedy čerpat teplo zadarmo. Všude kolem nás je plno tepla zadarmo, stačí ho jen čerpat. Ale zpět na zahradu. Ve skleníku se pěstuje Chimči.

Na zahradě je kaki. Hybrid z jánské botanické zahrady. Kaki se vrací do našich prodejen. Přezdívá se mu božské ovoce. Je velmi, velmi prospěšné našemu zdraví. Na zahradě má investor i muďoul. To je americké ovoce, vydrží mínus 24°C. Říká se mu taktéž indiánský banán. Má úžasnou chuť, jako puding s vanilkou a lesní jahodou.

Ostatní citrusy na zahradě má otužilé. Dají se v ČR koupit sazenice citrusů vhodných pro naše klima. Zajímavé, mrazu velmi odolné stromy. Hybrid japonské a americké kaki vydrží i mráz - 24°C. Jak vidíte, majitel domu je puntičkář a pracant. I v oblasti průmyslové Ostravy lze najít pokrokově smýšlející novátory.

Postupně bude majitel domu vysoce energeticky i potravinově soběstačný. A bude žít v teple a v klidu. Všude kolem nás je plno energie zadarmo. Stačí ji jen čerpat.

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku zde - Autor: Ing. sýkora 30. 11. 2022

     



bydleti.cz


Životní styl