Malá větrná elektrárna

Malá větrná elektrárna

Kategorie: JAK UŠETŘIT

paxil

paxil dreampix.fr

Domácí větrná elektrárna. Každá kilowatthodina elektřiny, kterou si sami vyrobíme, bude pro nás mít , díky zdražování elektřiny, vyšší a vyšší cenu. Proto má smysl uvažovat o větrných elektrárnách pro rodinné domky.



Tyto větrné elektrárny se dělí na 3 druhy:

Klasické vrtulové elektrárny
Americká kola
Elektrárna se svislou osou otáčení

Klasické vrtulové elektrárny Větrná elektrárna

Vrtule je na stožáru, roztáčí rotor na kterém je generátor. Do směru proudění větru se nastavuje svislou ocasní plochou. Výkon se počítá z rychlosti větru a průměru rotoru. Velkou a hlavní nevýhodou těchto elektráren je, že hlučí – sviští. Výhodou je vyšší účinnost. Obecně – ekonomický smysl mají tehdy, je – li průměrná rychlost větru nad 8 m/s. Točí se cca od 4 m/s. Při vichřicích se brzdí buď sítí – je li zapojena do sítě, nebo mechanickou brzdou. Například elektrárna na obrázku má výkon 500 W, v ceně 30 000 Korun včetně stožáru a generátoru.

Americká kola

Rotor je opět nastavován do směru proudění větru svislou ocasní plochou. Otáčky má nižší, čehož výhodou je, že nesviští, ovšem nevýhodou nutnost mechanického převodu a tedy nižší účinnost. Dlouhou jsme takovou elektrárnu mohli vídat u Brna na Rohlence. Měla výkon 6 kW, ohřívala vodu v bojleru na dílně, měla spíše reklamní charakter.

Elektrárna se svislou osou otáčení

Velká výhoda elektrárny je, že je tichá. Nesviští. Nepotřebuje ani natáčení proti větru, neboť bere vítr ze všech stran. Nepotřebuje ani převod. Do 15 m nepotřebuje údajně ani souhlas životního prostředí pro instalaci. Roztáčí se již od rychlosti větru 0,8 m/s ! Tyto elektrárny větších výkonů se točily v Sovětském Svazu již v 80 – tých letech. Jako lopatky rotorů se používala křídla z letadel. Elektrárna na fotce má výkon 300 W, cenu 90 000 korun, vyrábí se a je patentovaná na Thaiwanu.

Větrné elektrárny - budoucnost

Myslím, že tyto elektrárny najdou využití. Nemusí být jen na kopcích. I v různých nejen úzkých údolích to většinu roku pěkně vyfukuje. Sám o podobné elektrárně uvažuji.

Elektřina je drahá již dnes a bude se stále zdražovat. Je výhodné diverzifikovat zdroje elektřiny a neplatit za to, co mohu mít doma zadarmo. Myslím, že na tento článek si vzpomenete vždy, když bude jen trochu větší vítr, a to je dnes poměrně často.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jo, zrovna dnes byl spíše silný vítr.  - Autor: j 4. 4. 2010
 A jaká je ekonomika ?  - Autor: klid 4. 4. 2010
 No výkon 1 kW vám při větru průměrném ročním  - Autor: Ing. Sýkora 4. 4. 2010
 Roční výkon dle průměrné roční rychlosti větru:  - Autor: Ing. Sýkora 5. 4. 2010
 Chce to více googlit a vzdělávat se - Autor: Rozumbrada 8. 5. 2010
 zlatej panelák - Autor: jura 6. 6. 2010
 no dobře, ale taky elektrika zadarmo, za starosti - Autor: domkář 2. 7. 2011
 revoluční větrná turbína - Autor: petr 2. 10. 2011
 revoluční větrná turbína - Autor: petr 2. 10. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl