Které dřevěné brikety jsou nejoblíbenější?

Které dřevěné brikety jsou nejoblíbenější?

Kategorie: JAK UŠETŘIT

V oblasti České republiky je za favorita mezi palivovými dřevy považován buk. Je to náš nejčastější strom, s nejvyšším podílem těžby. A totožná surovina vede i mezi dřevěnými briketami. Přečtěte si o vlastnostech bukových briket.



Co jsou to dřevěné brikety?

Všeobecně se dřevěné brikety vyrábí z pilin, hoblin a štěpky, která vzniká při zpracování kmenů. Je to zbytková surovina po zpracování truhlářského materiálu, která se připravuje vysušením na následné lisování. Pak přijdou na řadu různé druhy lisů, které pomocí tlaku a někdy i vysoké teploty stvoří ekobrikety. Nepřidávají se do nich žádná aditiva pro soudržnost a jsou bez laků či barev. Proto se nepodílí na znečišťování životního prostředí. Jsou to nejen výborné brikety do krbu, ale i do dalších topných zařízení.

Buk jako výchozí surovina pro dřevěné brikety

Bukové dřevo je oblíbené pro klasické topení, grilování a uzení. Řadíme jej mezi listnatá tvrdá dřeva. Jeho hmota má stejnorodou hustotu bez viditelného jádra. Jeho typickou vlastností je dlouhé hoření a posléze žhnutí. A to vše při zachování stabilní teploty. Výhřevnost se pohybuje zhruba okolo 10 830 MJ/m3. Mezi další skvělé vlastnosti patří relativně rychlé vysychání a nižší popelnatost. Má ideální vlastnosti na výrobu dřevěných briket, které do nich samozřejmě přenáší.

brikety

Zdroj: Freepik

Vlastnosti bukových briket

Bukové brikety se lisují do podoby kvádru a válce. Kvádrové dřevěné brikety RUF jsou vhodné do menších topenišť. Válcové brikety se hodí do větších, především díky své délce až 30 cm. Někdy je jejich ligninem spojená hmota jemnozrnná, v jiných případech jsou vidět jednotlivé piliny. Tohle záleží na výrobci a jeho technologii. Zahřejí váš domov po dobu až 6 hodin. Seženete čistě bukové brikety i ve směsi s jinými dřevinami. Na rozhraní nočních a denních dřevěných briket je hmota ve směsi buku s kůrou, která má prodlouženou dobou hoření.

Správné zacházení s dřevěnými briketami

Tak jako u všech dřevěných briket je podstatné správné zapálení, abyste využili veškerou energii v nich uloženou. Začněte třískami a menšími kusy měkkého suchého dřeva společně s podpalovačem, které necháte rozhořet. Pak na ně položíte bukové brikety. Důležitý je přívod vzduchu, který musí být ze začátku silnější. Pak lze přívod vzduchu stáhnout. Menší množství kyslíku prodlouží dobu žhnutí a stabilizuje teplotu na dlouhou dobu.

Dřevěné brikety prospívají životnímu prostředí

Výraz ekobrikety má své odůvodnění, a tím je hlavně uhlíková neutralita. Znamená to, že se při spalování dřevěných briket uvolní jen takové množství oxidu uhličitého, kolik původní strom v sobě uložil. Recykluje se odpadní surovina bez jiného účelu využití. Zbylý popel je kompostovatelný a používá se jako minerální hnojivo. Bukové brikety tím přispívají k pomoci se zpomalením globální změny klimatu.

Kde koupíte dřevěné brikety?

Potřebujete brikety dřevěné na letošní topnou sezónu? E-shop Optimtop.cz má širokou nabídku bukových a dalších dřevěných briket nejvyšší kvality stále skladem. Prodej funguje po paletách a dopravu máte po celé České republice zdarma. Pokud se budete před nákupem chtít poradit, zavolejte na infolinku, kde na vás čekají ochotní odborníci.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl