Kotlíková dotace 5. výzva. Je poslední.

Kotlíková dotace 5. výzva. Je poslední.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo pátou výzvu programu kotlíkových dotací. Tato výzva je poslední, a to z důvodu postupného ukončení provozu starých kotlů na tuhá paliva. Co to znamená?



31.7. 2023, od 10 00 hod. se rozbíhají Kotlíkové dotace. 5. a poslední výzva před Zákazem kotlů, který platí od 1.9. 2024. Dnes ještě můžete vyhodit neekologický kotel s dotací, tedy jeho výměnu výhodně zpeněžit, provoz po 1.9. 2024 již hrozí s pokutou 50 000 Kč.

Jaký je cíl dotace?

Cílem dotace je výměna kotlů 1. a 2. třídy. Což jsou staré kotle.

dotace

Komu jsou dotace určeny?

O dotaci si mohou požádat nízkopříjmové domácnosti, tedy senioři, invalidní důchodci třetího stupně a lidé, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Kotle mohou vyměnit v rodinných domech, bytech v bytových domech, ale i v trvale obývaných chatách," Domácnosti, které nesplňují podmínky jako nízkopříjmové, mohou o dotaci na ekologický zdroj tepla od září 2023 žádat v rámci programu Nová zelená úsporám. Pokud je v domácnosti jeden člověk, který nesplňuje podmínku seniorů, domácnost nemůže žádat. A naopak, Pokud je v domácnosti 1 člověk, který pobírá příspěvek na bydlení, domácnost již může žádat.

Na co lze žádat dotace?

Peníze z 5. výzvy Kraj severomoravský, jsou určeny na výměnu asi 1 300 kotlů.

Výše dotace

Na tepelné čerpadlo lze žádat 180.000 Kč

Na kotel na biomasu 130.000 Kč.

Další dotací přispívá kraj ve výši 7.500 Kč

A další příspěvky přislíbilo 98 obcí z regionu, některé až 20.000 Kč.

Celková výše dotace na kotel tak může být 157500 Kč

Celková výše na tepelné čerpadlo tak může být 207.200 Kč

Jaké systémy tepelných čerpadel lze žádat

Lze žádat všechny systémy tč země voda. zemní kolektory i hlubinné vrty vzduch voda a samozřejmě ale i voda voda, tedy topení ze studny. V podmínkách není uvedené vzduch vzduch, tedy klimatizace. Systém Vzduch vzduch byl z této dotace vyjmut. Podmínky jsou tedy širší a dotace je vyšší, než nová zelená úsporám od září 2023.

Jak vybírat kotel, tepelné čerpadlo do kotlíkových dotací 5.poslední výzvy?

Každý zdroj musíte vybírat tak, aby byl výhodný hlavně pro vás. Nemusí být dobrý nápad pro nízkopříjmové domácnosti přejít na topení peletkami. Pokud máte v domácnosti protopit 6 tun peletek, po 8 Kč / kg , vůbec to nemusí být levné topení.

Kotle

Jde – li o nízkopříjmovou domácnost bez úspor, velké úspory může přinést stáložárný kotel na dřevo.

Stáložár – to už je poloautomatické vytápění. Žhavé v kotli vydrží 24 hodin. to je již komfort, a často investici téměř úplně pokryje dotace.

Zde u Zlína byla investice 154.000 Kč mínus dotace 130.000 Kč.

Tepelná čerpadla

Pozor, elektřina již není za 91 haléřů, jak ještě před 10 lety byla. Dnes je mnohem dražší a stále zdražuje. Tepelná čerpadla se proto vybírají podle účinnosti.

dotace

Systém voda voda

Tento systém je jeden ze 2 nejúčinnějších systémů tepelných čerpadel. Jedná se o topení vodou ze studny. Bereme teplo z vody a dáváme ho do vody, třeba do radiátorů. V zimě u něj neklesá výkon, ani účinnost, ani nespotřebovává energii na odtávání výparníku. Protože ve studni máte teplotu 8 - 12 °C, přesto, že venku mrzne třeba mínus 25°C. Systém voda voda představuje výměník s nekonečně velkou teplosměnnou plochou. Systém voda voda má o 30 % vyšší účinnost a o 30 % vyšší výkon než mnohem dražší, hlubinné vrty. Systém voda voda umožnuje i v tuhých mrazech topit do starých radiátorů nezatepleného domu topným faktorem vyšším než 5. Tedy velmi účinně. Tepelné čerpadlo voda voda nepotřebuje zálohu, tedy třeba elektrokotel, pro dobu mrazů.

Je potřebná vydatná studna.

Tepelné čerpadlo voda voda u Třince. Má speciální měděné výměníky přímo na vodu ze studny. Měď je měď. Na Slovensku je systém voda voda nejpoužívanější systém tepelných čerpadel. Protože Slováci nežijí na Kriváni. Slováci žijí kolem velkých řek. Váh, Dunaj, Nitra, Hron...a podobně.

Systém Země voda

Země voda odebírá teplo ze země zemním kolektorem – sběračem. Tedy plastovou trubkou, ve které koluje roztok lihu. Zemní kolektor může být vodorovný, tedy výkop na zahradě, nebo hlubinný vrt. Bereme teplo ze země a dáváme ho do vody, třeba do radiátorů. V zimě u něj neklesá výkon, ani účinnost, ani nespotřebovává energii na odtávání výparníku. Tepelné čerpadlo země voda nepotřebuje zálohu, tedy třeba elektrokotel, pro dobu mrazů.

Zajímavost: hlubinné vrty lze nabíjet, pro zvýšení účinnosti, letním vedrem, nebo přebytky fotovoltaiky.

V Západní Evropě je systém země voda nejpoužívanější systém tepelných čerpadel. Proč? Pro peníze. I dotace jsou tam podle účinnosti.

Systém vzduch voda

U systému vzduch voda Bereme teplo ze vzduchu a dáváme ho do vody, třeba do radiátorů. Samozřejmě, vzduch voda – čím větší je mráz, tím hůře to topí. Kompresor je více namáhán, aby čerpal teplo třeba z mínus 15°C mrazu a tlačil ho na 60°C do radiátorů. Navíc musí mít zálohu – bivalenci, pro dobu mrazů. Nejčastěji elektrokotel. V ČR nejpoužívanější systém tepelných čerpadel. Firmám se to nejlépe instaluje, je to pro ně nejziskovější. A nejsnazší.

Na trhu tepelných čerpadel vzduch voda je dnes všechno možné. Některá tepelná čerpadla vzduch voda mají v zimě vyšší spotřebu než elektrokotel, protože pořád odtávají, jiná v zimě netopí vůbec, jiná v zimě topí kvalitně a účinně.

Frenštátu pod Radhoštěm instaluje vzduch voda. Je to inverter, 5 - 17 kW, sousedé zvyklí na tepelná čerpadla z klimatizací byli překvapení, jak velký je výparník. Výparník je ta krabice před domem. Tepelné čerpadlo je inverter. mění otáčky a výkon. tedy nastaví svůj výkon v oblasti nejvyšší účinnosti. Je to split. tedy dělené tepelné čerpadlo. Před domem je výparník,s 2 velkými tichými nízkootáčkovými ventilátory, v kotelně je tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo má velmi levný ohřev do bojleru na + 65 °C přehřátými párami chladiva. Na všechno je záruka 7 let, nejen na kompresor. Tepelné čerpadlo má plnou diagnostiku chladivového okruhu dálkově, přes internet. Regulace je taktéž přes internet. Dům bude po rekonstrukci na pronájem. Budete mít zájem? Pojďme na další systém.

Tepelné čerpadlo tedy topí do radiátorů, a i zajištuje teplou vodu do velkoplošného bojleru 300 l, bez elektrického dohřevu. Velkoplošný bojler znamená rychloohřev. Dům se plánuje pro 10 hostů.

Systém vzduch vzduch

Bereme teplo ze vzduchu a dáváme ho do vzduchu podobně jako klimatizace. V USA nejpoužívanější systém tepelných čerpadel. Ono se tam často více chladí, než topí, záleží jak kde.

Tento systém tepelných čerpadel je ale z 5. výzvy vyjmut.

Pro zpracování žádostí doporučujeme kontaktovat pracovníky www.masterenergy.cz . Tepelná čerpadla montují a servisují.

Termíny:

Způsobilé výdaje jsou od 1.1. 2023, termín dokončení 2 roky od podpisu smlouvy s krajem, příjem žádostí do 30.8. 2024. Nebo vyčerpání dotací. Žádejte dotace, dokud jsou. Nečekejte na pokuty. Zima a pokuty nepočkají. U ostatních krajů lze předpokládat, že podmínky budou podobné.

Vhodné kombinace dotací

Pro sociálně slabší je to titul Nová zelená úsporám ligt. Je to 150 000 Kč na zateplení, nebo okna + 90 000 Kč na solár. Dotace může být stejně vysoká jako investice, tedy pořízení může být zadarmo.

dotace

Příklad

Dům u Podbořan čerpá:

- 180 000 Kč na tepelné čerpadlo voda voda, tedy topení ze studny kotlíková dotace tuším 3. výzva, nebo 4.

- 150 000 Kč na okna Nová zelená úsporám ligt

- 90 000 Kč na fotovoltaiku. Nová zelená úsporám ligt

Celkem tedy 420 000 Kč. V případě moravskoslezského kraje a 5. výzvy by to bylo 447500 Kč.

Levné energie, to je nejlepší řešení na důchod. Levné energie, to je nejlepší řešení boje proti chudobě. Levné energie, to je nejlepší řešení sociálního smíru, boje proti drahotě, inflaci a energetické bezpečnosti. Levné energie umožnily průmyslovou revoluci a technický pokrok lidstva. Kupujte kvalitu, dokud můžete. Kotlíková dotace 5. výzva je tu. Využijte ji. Neručíme za přesnost informací, protože dotační titul je teprve spuštěn, může se měnit, navíc každý kraj to bude mít malinko jinak.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. sýkora 4. 8. 2023

     



bydleti.cz


Životní styl