Elektrárna zadarmo?

Elektrárna zadarmo?

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Na střeše Vašeho domu? Vyřešení Vašeho důchodu? A co dotace? Aneb – slunce, nevyčerpatelný zdroj energie zdarma.



Obrázek domácí_elektrárnaZdražují Vám stále elektrickou energii ? To je fakt, na kterém můžete řešit situaci svého důchodu. To je informace, a záleží na Vás, jak s ní naložíte.   Což takhle pořídit si solární elektrárnu ? Na kolik to vyjde, jaký je roční zisk, co dotace ?

 

Mít vlastní elektrárnu

 

Mít vlastní elektrárnu, to je snad sen každého člověka. Dříve nám technologie neumožňovala, mít něco jiného, než malou vodní elektrárnu. A to není jednoduché. Vhodných vodních toků je málo, na každého se nedostane, a starat se o elektrárnu není jednoduché. Čistit česla, kontrolovat stav, životní prostředí Vám omezí přítok vody z důvodu ochrany vodního toku, vody teče v potocích stále méně, naopak počasí se extremizuje. V létě sucho, na jaře povodně. Aby jste se ještě báli, že Vám elektrárnu vezme voda. Výkupní cena elektřiny malých vodních elektráren není velká.

 

Naopak, můžeme kolem sebe vidět, že solární elektrárny (fotovoltaické) rostou jako houby po dešti.

 

Jak to funguje :

 

Fotony slunečního záření dopadají na speciální solární (fotovoltaické) panely. Uvolňují elektrony, vzniká elektrický proud, který lze přes střídač prodávat do sítě.

 

Jaká je cena :

 

Cena včetně montáže je velmi dobrá. Výkon cca 1,2 kWp lze pořídit do 200 000,- Kč. Tedy odpovídá běžným solárním článkům na ohřev teplé vody pro rodinný dům. Roční tržba za elektřinu, u takového výkonu se pohybuje kolem 15 000,- Kč. Výkon 5 kWp , by byl v ceně cca 1 milion Kč. Roční tržba cca 75 000,- Kč. A to je již velmi zajímavé. To již může být řešení Vašeho důchodu.  Jak se k tomu dostat? Jak zařízení levně pořídit? Co půjčky?

 

Dotace

 

Dotace v ČR, v letošním roce, je velmi výhodná. 50 %, max 200 000,- Kč.  A to je vysoce zajímavé. Splátky, půjčky 100 000,- Kč (dostanete – li státní dotaci na výkon 1,2 kWp)  budou měsíčně max. 1000,- Kč. Jenže roční tržba bude kolem 15 000,- Kč.  Tedy, zařízení je ziskové již 1. rok !!!

 

Navíc, po jeho splacení Vám bude dále dlouhá léta sloužit. A dodávat Vám peníze. To je důvod, proč všude kolem nás, rostou solární elektrárny jako houby po dešti. I poměrně velké výkony.

 

Tedy, ekologie a ekonomika je o informacích. 

 

Autor:Ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Elektrárna zadarmo? - Autor: Geox 17. 2. 2007
 Elektrárna zadarmo? - Autor: Ing. Sýkora 19. 2. 2007
 Elektrárna zadarmo? - Autor: hukeR 20. 9. 2007
 Elektrárna zadarmo? - Autor: Ing. Sýkora 3. 3. 2008
 Elektrárna zadarmo? - Autor: Karlik 13. 3. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl