Jak reagovat na zdražení plynu II.

 Jak reagovat na zdražení plynu II.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Mnoho lidí si pouze zanadává. A bude sedět u televize v kabátě. Stejně jako v Německu. Jiní začnou přemýšlet. Kam až se bude energie zdražovat? Vždyť v EU stojí 1 m3 zemního plynu 0,5 EUR. Nyní se energie celosvětově zdražují. Pokud dojde k vyrovnání cen do 5 let, znamená to 20 % nárůst inflace v palivech!



Zdražuje se i  stavební  materiál: beton, železo, měď...Čím dříve si pořídíte úsporné zařízení, tím lépe.Za 5 let to může být investice  i 2 x dražší. Proto je dobré rozhodnutí neodkládat.  

 

1./ Tepelné čerpadlo 

 Obrázek zdražení 2

 

Dle typu ( topení ze vzduchu, studny, vrtů, výkopů na zahradě) se investice na klíč v rodinném domku pohybují od 180 000,- Kč do 600 000,- Kč. Dražší neznamená vždy lepší, mnohdy je to naopak. Např. topný faktor  topení ze studny dosahuje hodnoty až 7,3 kdežto mnohonásobně dražší hlubinný vrt jen 3,6 až 3,9. Velkou část prací lze realizovat i svépomocně, a tím snížit náklady.  V mnohých případech např.  postačuje jen vykopat studnu  6 - 8 m.

 

 

Nebo jej umístit na střechu - viz foto 

 

 

Pokud si vezmete půjčku - např. stavební spoření, jedná se o přesměrování peněz. Nebudete je posílat plynárnám, dáte je  za vlastní úspornou technologii.  Návratnost investice bez dotací 4 - 9 let.

 

2./ Solární kolektoryObrázek Solární kolektor 2

 

aneb Teplo zadarmo. Nejčastěji se používají pro ohřev teplé vody. Výkonnější typy i pro přitápění. Tyto kolektory topí do akumulační  nádoby  1000 l, do podlahovky, do malého bazénu a zimní zahrady. Současně ohřívají teplou vodu. Plocha systému 14,4 m 2. Investor byl velmi překvapen, že topily i při zatažené obloze ! To je díky speciální povrchové vrstvičce TIXON.

Parametry těchto kolektorů se blíží vakuovým, cena je však mnohem nižší. 

 

 Obrázek zdražení 3

 

Návratnost investice 10 - 30 let.

  

 Obrázek Solární kolektor 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3./ Automatický ekologický kotel

 Obrázek zdražení 4

 

 

Tento dům má automatický ekologický kotel. Roční otop včetně teplé vody

Je v ceně 8 - 10 000,- Kč. Zapaluje se 1 x za rok, přikládá 1 x za 2 - 8 dnů.

 

Je v podhorské oblasti, topí se zde od září do června včetně.

 Obrázek zdražení 5

 

 

   

 

 

 

 

 

* Ekonomicky výhodný provoz

* Velmi dlouhou životnost

* Nezávislost na veřejných sítích

 

 

Návratnost investice 1 - 5 let.

 

 

4./ Měření tepla na radiátorech

 

Obrázek zdražení 6

 

Toto je vhodné pro paneláky. Obyvatelé bytu již neplatí anonymně. Platí jen za teplo, které odeberou. Jsou tak motivováni šetřit. Dochází k úsporám 15 - 25 %.

 

 

 

Odečet a rozúčtování se provádí 1 x za rok.

 

Návratnost investice 1 - 2 roky.

 

5./ Pořízení krbuObrázek zdražení 7

 

 

Topení v krbu je příjemné. Pokud bychom chtěli ale dosáhnout výrazných úspory (30%nákladů), muselo by se v něm topit denně minimálně 3 hodiny. Alespoň 10 m3  dříví. To je náročné na čas, práci, spálí se velké množství paliva. Je to velké množství   prachu a špíny.

 

 

 

 

Další nevýhodou je nutnost rozvést teplo do ostatních částí domu. Buď vzduchotechnickými rozvody ( hluk, prach), nebo teplovodním výměníkem. Pak můžeme topit krbem do radiátorů, ohřívat teplou vodu, topit do podlahového topení. 

 

Obrázek zdražení 8 

   

  

V praxi se krby využívají  spíše jako  spolehlivá záloha pro přírodní katastrofy a příjemné sváteční topení. Pokud bychom v nich měli topit drahými  dřevobriketami, nedošlo by k úspoře.

 

 

6./ Dřevoplyn  Obrázek zdražení 9

 

Pozor. Dost lidí s nadšením tyto kotli kupuje, a dost se jich zase rádo zbavuje. Není to jen tak. Běžný rodinný dům spotřebuje ročně 30 kubíků dříví. To musí být 2 roky proschlé, jinak zlikvidujete kotel. To znamená mít kolem domu spoustu dříví.  Kotel má obtížnou regulaci. Buď jede na plný výkon, nebo je to "výroba dehtu."

 

 

Není problém najít inzerát prodám starší dřevoplynový kotel. Zplyňování je agresívní proces. Kotle mají krátkou životnost.

Majitelé říkají " je těžké je uživit".

 

 

 

7./ Výměna plynového kotle

 

Obrázek zdražení 10Pokud máte starý litinový kotel, mívá účinnost kolem  jen kolem 70 %.  Tyto kotle se  vyráběly pouze stacionární. Nikoliv závěsné na stěnu. Pokud máte věčný plamínek, tento spotřebuje ročně  cca 2 500,- Kč. Úspornější je pizoelektrické zapalování.

 

Pokud máte starý 1 nebo 2 stupňový hořák, je to zase ztráta. Ideální je kulovitý hořák plynule regulovatelný.

 

Pozor na levné kondenzační kotle. Mají zpravidla hliníkové výměníky tloušťky 1 mm. Sami uvádějí, že ročně se rozpustí 0,1 mm hliníku ! Ideální jsou výměníky nerezové, samočistící. Mnohdy se dá i ke stávajícímu kotli vyrobit kondenzační výměník a dodatečně instalovat.

 

Pozor - kondenzát je agresivní kyselina dusičná. Pokud ji někde vylijete do kanálu, a ona potká kyselinu sírovou, vzniká lučavka královská !

Regulací tahu ( komínová klapka) lze ušetřit i 13 %  paliva ročně !

Pro přípravu teplé vody je vysoce úsporný plynový bojler.

 

Návratnost investice 5 - 9 let.

 

8./ Těsnění oken

 

 

Pozor. Hygienická norma stanoví, že polovina vzduchu v místnosti se musí za hodinu vyměnit. Jinak jsou děti nemocné, všichni unavení, vznikají plísně. Zvlášť nebezpečné je těsnění oken v kuchyni s plynovým sporákem. Vždyť v 1 m3 zemního plynu jsou asi 4 l vody. Tu je nutno odpařit a vyvětrat. Není - li kuchyně dostatečně větrána, může do jít k udušení.Těch případů je ročně několik, média o nich spíše mlčí. 

 

 

9./ Termostatické hlavice

 Obrázek zdražení 12

Jejich význam se spíše přeceňuje. Uvádí se úspory až 25 %. Ve skutečnosti cca 7 %. Jejich nevýhodou může být "rozhašení" dříve vyváženého otopného systému.

 

 

 

 

 

Autor článku: Ing. Pavel Sýkora 

 

Související články:

Jak reagovat na zdražení plynu I.

 

Související odkazy:

www.kodek.cz 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl