Recepty na moučníky

Recepty na moučníky

Kategorie: VAŘENÍ A RECEPTY

Receptů na moučníky je spousta. A tak si uděláme sondu do rozmanitého světa těchto sladkostí. V jednotlivých pokračováních najdete recepty známé i neznámé, recepty jednoduché i složité, recepty na moučníky bez pečení i pečené.



Medovník I

 

Suroviny:

Krém:

Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo.

1 vanilkový cukr

1 máslo

Těsto:

200 g másla

1 hrnek krystalového cukru

3-4 polévkové lžíce medu

4 celá vejce

1 lžička jedlé sody

Mouka podle potřeby, a to tak aby se těsto dalo válet válečkem.

 

Postup

Nejprve se všechny suroviny na těsto smíchají dohromady na vále, mouka se přidává podle toho aby těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na placky velikosti plechu na pečení asi 1 cm vysoké. Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky + jednu menší, která se nakonec rozdrobí na ozdobu. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, přibližně 3-4 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.

Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím zkaramelizuje a nechá se vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, vanilkový cukr a zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém postupně mažeme na vychladlé placky, vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem, poslední vrstvu tvoří krém, na který se sype rozdrobená pátá menší placka, může se míchat s mletými ořechy. Dort se nechá den uležet v chladničce.

 

 

Medovník II.

 Obrázek medovník

 

Suroviny:

150 gramů margarínu (Hera)

1 hrnek cukrů (krupice, krystal)

3 lžíce medu

2 ks vejce

špetka soli

1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem)

2,5 hrnků mouky

Ingredience na krém:

1,5 balíčku másla (375 g)

1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka

 

 

Postup:

Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat! Dále je třeba vyrobit krém. Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Plechovku s mlékem i uvařit (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. Krém potom bude krásně karamelový a chutný.

Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je pomeleme. Poté je nasypeme na vrchní krémem namazaný medový plátek. Medovník se potřebuje minimálně den odležet. Nemusí to být ani chladné místo, stačí když jej přikryjete utěrkou, aby neokoral.

 

 

Medovník III

 

Suroviny:

100 g másla

4 lžíce medu

180 g cukru

1 kávovou lžicku octa

1 kávovou lžičku jedlé sody

2 vejce

700 g hladké mouky

Krém medovníku:

200 g másla

1 slazené mléko

mleté vlašské ořechy

koňak podle chuti

 

Postup:

Smíchejte ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložte do hrnce, vymíchejte, přidejte sodu s octem a a směs dejte nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidejte vejce. Míchejte směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Poté hrnec z plamene odstavte. Směs nechte mírně vychladnout, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které přikryjte a hodinu nechte odpočívat. Poté těsto na medovník rozdělte do kuliček (8-10). Troubu předehřejte na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválejte na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomožte si při vykrajování třeba pokličkou)a dejte péci (každá placka zhruba 3-4 minuty). Dále je třeba vyrobit krém. Základem krému na medovník je slazené mléko. Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. Nechte mléko vychladnout, vyklopte (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšlehejte s máslem. Podle chuti přidejte mleté vlašské ořechy, případně koňak.

 

 

Kokosová roláda

 

Suroviny:

náplň:

máslo 125 g

cukr moučka 150 g

strouhaný kokos 125 g

slazené kondenzované mléko 1/4 konzervy

těsto:

vejce 2 ks

kakao 3 lžíce

dětské piškoty 1 balíček

slazené kondenzované mléko 1/4 konzervy

 

Postup:

Piškoty nastrouháme. Na vále zpracujeme z piškotů, kakaa, vajec a slazeného kondenzovaného mléka tužší hmotu, kterou rozdělíme  na dva díly. Připravíme si náplň. Smícháme moučkový cukr, kokosovou moučku, máslo a slazené kondenzované mléko. Náplň také rozdělíme na dvě části. Tmavou hmotu rozválíme asi na čtyřmilimetrovou placku a rovnoměrně ji potřeme kokosovou náplní. Svineme do rolády. Stejně postupujeme s druhou částí hmoty i náplně a dáme rolády ztuhnout do chladničky.  Druhý den nakrájíme tenká kolečka a naskládáme na mísu.

 

Zázvorky

 

Suroviny:

28 dkg moučkového cukru,

28 dkg hladké mouky,

2 žloutky,

2 vejce,

1 lžička mletého zázvoru.

 

Postup:

Vejce, žloutky, cukr a zázvor vyšleháme do husté pěny. Přidáme mouku, spojíme v těsto a vyválíme na plát. Vykrajujeme tvary, přendáme na vymaštěný plech a necháme do příštího dne odpočinout, pak teprve pečeme. Musí se nechat uležet.

 

Tiramisu (falešný)

 

Suroviny:

3 lučiny,

3 žloutky,

3 lžíce cukru,

250 ml ušlehané smetany,

2 balíčky dětských piškotů,

100 ml silné kávy,

2 lžíce rumu,

2 lžíce kakaového prášku.

 

Postup:

Žloutky ušleháme s cukrem,přidáme po jedné lučinu a nakonec opatrně jen obracením vmícháme šlehačku.Do mísy dáme vrstvu krému,na to  položíme piškoty,na to opět krém,pak piškoty,pokropíme je studenou kávou,na to opět krém ,pak piškoty a končíme krémem.Povrch uhladíme a hustě posypeme práškovým kakaem.Mísu dáme do lednice uležet do druhého dne.Porce vykrajujeme lžící.

 

 

BB řezy

(rychlý moučník, který se nepeče)

 

 

Suroviny:

4 balíčky BB sušenek  ( 2x světlé  2x tmavé)

Krém :

1 Héra

15 dkg cukru

1 žloutek

1/2 l mléka  4 lžíce maizeny  1 vanilkový cukr

Zázvorky

 

Postup:

Utřeme Héru, cukr, žloutek. V mléce uvaříme maizenu s vanilkovým cukrem. Po vychladnutí vmícháme do krému. Slepujeme sušenky k sobě (nastřídačku podle barvy). Skládáme na alobal, polijeme čokoládou a posypeme kokosem zabalíme a dáme  na 24 hodin do lednice, krájíme zešikma.

 

 

Palačinky se šlehačkou

(i palačinka je močník)

 

Suroviny:

1 vejce

1 l mléka

hladká mouka

Rostlinný tuk (např. Rama)

cukr krystal + vanilkový

Na dozdobení:

marmeláda

ovoce a šlehačka

 

Postup:

Vejce, mléko, mouka  se smíchají dohromady.  (Mouka se přidává  postupně podle hustoty těsta). Rostlinného tuku se přidají 2 polévkové lžíce. Cukru přidejte podle chuti. Zdobíme ovocem a šlehačkou. Viz foto.

 

 

Obrázek palačinky

  

Související články:

Vychytávky v kuchyni a při vaření I. 
Vychytávky v kuchyni a při vaření II. 
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl 
Recepty z kuřecího masa – II.díl

Recepty z kuřecího masa – III. díl


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl