Nejčastější přešlapy při zařizování obýváku. Čemu se vyhnout?

Nejčastější přešlapy při zařizování obýváku. Čemu se vyhnout?

Kategorie: NÁBYTEK

Člověk chce bydlet hlavně v útulném a příjemném domově, kde panuje ta správná atmosféra. Jenže někdy není zrovna snadné dosáhnout tohoto pocitu. Někdy za náš pocit nesoustředění či za nepříjemný, sužující pocit může zařízení interiéru, kterému prvně nepřikládáme žádný důraz.



Jenže právě chyby, kterých se při zařizování interiéru dopustíme, nejvíce ovlivňují následný pocit z interiéru. A tak si pojďme odtajnit největší přešlapy, které nám pak nedovolí trávit v obýváku čas jen tak, v duchu poklidu.

Barvy? Ne, raději nudu

Ano, minimalistický interiér, který si oblíbili především obyvatelé skandinávských zemí, se dostává i k nám, ale pravdou je, že minimalismus neznamená bezbarvost a nudu. I minimalistické bydlení může mít ve svém nitru několik skvělých barevných tónů. Co třeba smíchat bílou alespoň s kapkou béžové nebo pastelovými odstíny?

Bezbarvost, a tedy i pořádná nuda je jednou ze základních chyb, kterých se při zařizování interiéru dopouštíme. Samozřejmě netvrdíme, že přehnaná barevnost je východiskem ze situace, ale je určitě lepší. Zlatou střední cestou může být vliesová tapeta, která prázdné bílé zdi zachrání a dodá interiéru zcela jiný šmrnc.

obývák

Koberec všude, kam oko dohlédne

Koberce jsou sice stále ještě trendy, ale trendy do jisté míry. Rozhodně se nenosí koberce, které jsou natažené po celé podlaze. Kusové jsou naopak trefou do černého. Čili pokud zařizujete své bydlení a ohlížíte se zrovna po bytovém doplňku v podobě nějaké textilie nebo podobného, svou pozornost upněte na menší, kusové modely.

Když zvolíte kusové koberce, vynikne alespoň část podlahy, a to je ostatně dobře. Poslední trendy přesně toto podporují. Když se navíc budou nacházet parkety pod kobercem, je to trefa do černého. Nádech starých dob – to se prostě nosí.

Nábytek nemusí být jen u stěny

Možná z dětství, možná od našich rodičů - zkrátka a dobře máme zvyk, že nábytek umísťujeme jen a pouze ke stěně. Jenže moderní dějiny přinesly i do příbytků trochu inovací, a to právě v podobě nábytku umístěného třeba uprostřed místnosti. Pokud patříte k lidem, kteří chtějí svůj obývací pokoj trochu oživit, nedělejte z něj ohraničený čtverec, uprostřed kterého by se nacházel volný, nijak nevyplněný prostor. Co třeba umístit sedací soupravu přímo doprostřed obývacího pokoje? Tato změna jistě bude příjemnost sama.

obývák

Obývací pokoj zkrátka a dobře není taneční sál a je zapotřebí si to uvědomit. Nemusíte v něm nijak běhat, nepotřebujete v něm mít obrovskou nevyplněnou plochu. Naopak upusťte uzdu své fantazii a bořte pravidla, která vás možná do jisté míry svazují.

Obývací pokoj není muzeum

Jak ještě chybujeme při zařizování obýváku? Například tím, že z obývacího pokoje děláme spíše muzeum. Jenže, věřte tomu nebo ne, obývací pokoj muzeem opravdu není. Je sice hezké, že máme mnoho fotek, které bychom nejraději ukázali celému světu, ale nemusí všechny sídlit jenom na policích obývacího pokoje. Pečlivě vybírejte, co na stěny pověsíte.

Při výběru jednotlivých fotografií si uvědomte jedno – je to místnost, kam zvete návštěvy. Pakliže je nějaký snímek příliš osobní, tak ho raději, i když ho máte sebevíc rádi, schovejte do skříně, nebo ho vyvěste do ložnice, kam se vám návštěva zrovna nedívá.

Přílišné snažení je mnohdy na škodu

Možná to sami znáte - chcete mít interiér vyšperkovaný k dokonalosti, proto se snažíte zakomponovat co nejvíce skvělých věcí do interiéru. Jenže nakonec se to ukazuje jako krok vedle, protože z interiéru se stává přeplácaná místnost, ze které útulnost, o kterou jste se snažili, naprosto nevyzařuje. Proto se nechte unášet svou vlastní intuicí a upusťte od přehnaného snažení se.

obývák

Tak například zbytečně moc polštářů je opravdu na škodu. Raději dejte přednost jiným věcem, jako jsou kusové koberce. Na zdi nevěšte příliš mnoho obrazů, spíše si pověste jenom hrstku toho, co chcete v interiéru mít. Lampy nemusí sídlit v každém rohu, stačí jedna dominantní, stejně tak s konferenčními stolky to nepřehánějte, i když jsou v módě takové, které do sebe zapadají.

Foto: Dovido.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl