Jak vybrat nábytek do jídelny

Jak vybrat nábytek do jídelny

Kategorie: NÁBYTEK

naltrexone weight loss

naltrexone low dose blog.jp-sa.org

Jak vybrat nábytek do jídelny? Záleží na vašich potřebách. Ačkoliv je v Čechách dlouholetým zvykem stolovat přímo v kuchyni u kuchyňského stolu, stále častěji se především v rodinných domech rozšiřuje trend samostatných jídelen.



Patříte-li právě mezi ty, kteří nejsou doma limitováni prostorem, jistě byste měli věnovat zvýšenou pozornost při výběru jídelního nábytku.

Nejvýraznějším rozdílem mezi kuchyňským a jídelním nábytkem je jeho velikost. Jídelní nábytek totiž zpravidla není limitován malými rozměry kuchyně a může se tak státvýraznou dominantou určeného prostoru. Tomu často odpovídá i jeho velkorysý design. „Specialisty na jídelní nábytek jsou tradičně Italové. Pokud se jim poskytne prostor, dokážou unikátně skloubit z generace na generaci děděnou řemeslnou zručnost s originálními designovými nápady,“ říká interiérový designér Milan Vrbík z brněnské společnosti FINEZZA design.

Stůl

Stůl musí především odpovídat vašim potřebám i stylu

Máte li často návštěvy, rozhodně se vám vyplatí investice do většího stolu. Větší pohodlí pro všechny strávníky je však vykoupeno i většími nároky na prostor jídelny. Zdánlivě ideálním kompromisem jsou potom rozkládací stoly, které snadno vyhoví každodenním nárokům běžné rodiny, přičemž je lze v momentě rozložit a pohodlně usadit větší počet strávníků. Jejich náročnější výroba se však nutně promítá i do pořizovací ceny, za jejich praktičnost je tedy potřeba si připlatit. Co se týče tvarů, dominuje jednoznačně klasický obdélník. Do větších prostor se však ideálně hodí méně obvyklé oválné tvary, které artušovsky podtrhují důležitost všech stolovníků. Zlatou střední cestou mezi oběma možnostmi jsou potom moderní obdélníkové stoly Varaschin se zaoblenými rohy, které originálně kombinují praktické přímé a přívětivě oblé linie, nemluvě o zvýšené bezpečnosti, kterou ocení především rodiče malých dětí.

Vzhledem k tomu, že jídelna bývá otevřená k ostatním částem domu, je třeba, aby i jídelní nábytek ladil se zbytkem interiéru. „Toho lze dosáhnout především výběrem vhodného materiálu a barev. Dnešní nabídka je však tak pestrá a různorodá, že se vyplatí konzultace s interiérovým designérem. Snadno tak předejdete budoucím problémům například při malování,“ upozorňuje Vrbík.

Židle by měla být pohodlná a vhodně doplňovat stůl

K vybranému stolu je nezbytně nutné sladit i židle, a to nejen z estetického, ale i ryze praktického hlediska. V úvahu je třeba brát především výšku stolu a rozteč nohou tak, aby se židle daly pod stůl v klidu zasunout a zároveň nechaly pod stolem dostatek místa pro nohy. Aby byla židle pohodlná a sezení na ní člověka nerušilo, musí splňovat několik základních kriterií. „Důležitá je délka sedáku a výška opěradla, které by mělo končit přibližně v oblasti pod lopatkami, rozhodně ne níže. Pro delší sezení by pak opěradlo mělo být vypouklé v oblasti bederní páteře,“ připomíná Vrbík. Vzhled a barevnost židlí je zpravidla určena výběrem stolu a materiálem, ze kterého je vyrobený. Židle se stolem by pak měly dohromady vytvářet kompaktní celek, který jakoukoliv hostinu i každodenní jídlo promění v příjemný nevšední zážitek.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Stůl

Stůl

Stůl

Stůl


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl