Test čistících prostředků do myčky

Test čistících prostředků do myčky

Kategorie: KUCHYNĚ

Čisticí prášky a gely do myčky volí zákazníci také díky možnosti libovolného dávkování. Spotřebitelský časopis dTest otestoval 14 vzorků včetně čtyř ekologických. Přípravky se hodnotily podle schopnosti odstranit nečistoty a konečného vzhledu.  



Myčku na nádobí vlastní zhruba třetina ze 4,3 miliónu domácností v ČR.

„Čistící prostředky se od sebe odlišují tím, jaké účinné látky obsahují a co všechno zvládnou vyčistit,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Proto jsme je podrobili několika zatěžkávacím zkouškám s různými druhy znečištění.“

Jednotlivé prostředky se pustily do boje se skvrnami od černého čaje, připáleným mlékem, zaschlým žloutkem a dvoudenními zbytky ovesné kaše. Na čištění skvrn a znečištění měl každý produkt tři pokusy. „Spolu se zaschlým nádobím jsme do myčky na volno přidali směs margarínu, sádla, fritovacího oleje, výpeku z masa, kečupu, mouky a dalších látek, se kterými se čisticí prostředek musí běžně v domácnosti vypořádat,“ přibližuje Hana Hoffmannová.

prášky a gely do myčky

Na čistič nespoléhejte, pokud jde o žloutky a mléko

Po skončení mycího programu odborníci posuzovali, kolik procent z původní skvrny prášky a gely odstranily. Největší potíže zaznamenali při boji se žloutkem.

Mytí šálků od čaje si nevedlo o moc lépe.

O něco lépe si čističe vedly při mytí nádobí od mléka. Jednoznačně nejúčinněji si prostředky poradily se zbytky zatvrdlé ovesné kaše. S 90% úspěšností je pokořily hned tři prášky.

Stopy po vodě nebo lesk

Nevzhledné stopy po zaschnutí kapek vody dokážou obzvlášť na nerezových příborech, hrncích nebo na skle pěkně potrápit. „Co do lesku a absence skvrn se dařilo přípravkům lépe než při samotném mytí. S výjimkou jednoho dostatečného jsme udělovali jen velmi dobrá a dobrá hodnocení,“ prozrazuje výsledky testu Hana Hoffmannová.

Výrobky EKO

„Zvážit můžete nákup ekologických mycích prostředků, které neobsahují ekologicky problematické fosforečnany,“ radí Hana Hoffmannová. U jednotlivých výrobků je vhodné si ověřit přítomnost loga, které zaručuje splnění standardů, a nespoléhat jen na „zelený“ dojem z obalu.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl