Tepelné čerpadlo do kuchyňské linky

Tepelné čerpadlo do kuchyňské linky

Kategorie: KUCHYNĚ

Domy se dnes zjednodušují a zlepšují. Dům má sloužit člověku, ne člověk domu. Proč nainstalovat tepelné čerpadlo do kuchyňské linky?



"Dochází tedy k osvobození člověka od nutnosti a závislosti funkce topiče,“ jak mi vysvětloval hospodský, majitel Restaurace U Hastrmánka.

"Já v zimě nesmím nikam odejet, protože musím pořád topit v kotle na tuhá paliva", říká p. hospodský, přestože má ve sklepě 3 velké akumulační nádoby, pomalu 3 kubíky vody.

Proto nyní instaluje tepelné čerpadlo. Aby mohl být svobodný, věnovat se hospodě, zákazníkům – a kuchyni má již dnes vyhlášenou, perfektní jídla za lidové ceny, a rodině a možná i sám sobě. No, protože dnes v novostavbách nepotřebujete obrovské sklepy na uhlí a dřevo, váš život se úžasně zjednodušuje. Ono to ani není dnes levné, při ceně novostavby 60.000 Kč/m2 budovat velké sklepy, nebo kotelny.

Tepelné čerpadlo do kuchyňské linky

Do kuchyňských linek se dnes montuje všechno možné. Ledničky, pračky, dokonce velké (průmyslové ) konvektomaty, dokonce interiérová kamna na dřevo, bojlery na teplou vodu, dnes i plynové kotle a tepelná čerpadla. Tepelné čerpadlo do kuchyňské linky je kompakt. Na ploše 0,5 m2 získáváte perfektní kotelnu.

Tepelné čerpadlo do kuchyňské linky

Jaká je výbava takové kotelny?

Tepelné čerpadlo má nerezový bojler 170 l, který může být natápěn až na 60 °C. Může být doplněno o další bojler, pokud by někdo chtěl třeba 300 l teplé vody. Nerezový bojler obsahuje i solární výměník včetně potřebné regulace.

V tepelné, čerpadla jsou samozřejmě všechna oběhová čerpadla elektronická, tedy včetně regulace průtoku – výkonu. Stejnou funkci má i kompresor. Tepelné čerpadlo mění otáčky – mění výkon a optimalizuje jej dle velikosti požadavku na topení. Tím pádem může dosáhnout topného faktoru až 6,3, dle podmínek. Tedy velmi vysoké účinnosti. V tepelném čerpadle je i záložní a bivalentní elektrokotel. Tepelné čerpadlo má kompletní elektronickou regulaci a umí regulovat několik topných okruhů, včetně regulace přes internet.

Cena takové kotelny je přitom jen o 15.000 Kč vyšší než samotné tepelné čerpadlo stejného výkonu. Tepelné čerpadlo je velmi tiché, proto může být umístěno i do kuchyňské linky. Nebo do chodby, do skříně, do garáže. Běžně se umísťují tepelná čerpadla i do koupelen.

Tepelné čerpadlo dále může být doplněno o modul chlazení. Dům můžete tedy i chladit. A to klidně "zadarmo" , pokud se rozhodnete pro modul pasivního chlazení, nebo lze volit i modul Reverzního chlazení. Můžete tedy topit reverzním chodem. 

Odkud čerpá tepelné čerpadlo teplo?

Tepelné čerpadlo je tak nějak hybridní univerzální. Tepelné čerpadlo na všechno. Může brát teplo ze vzduchu, pak je to vzduch voda. Vzduchu má každý dost. Nebo z plastového zemního kolektoru, případně hlubinného vrtu. To je země voda. Nebo ze studny a pak je to voda voda.

Největší část výroby těchto tepelných čerpadel jde do Holandska. Tam jsou nároky na malé kompaktní kotelny nejvyšší. Ono, vytápět malý dům taky není snadné.

Říkala jedna známá: " Bydleli jsme v baťovském domku. Zimy zde byly strašné. V obýváku jsme měli Clübky. A celou zimu povinnosti hned po příchodu ze školy připravovat topení a topit. Do sklepa byl problém malým okýnkem dostat uhlí a dřevo. Pořád prach, špína a starosti...když dům zbořili a my jsme se přestěhovali do bytu na Jižňáky, teprve jsme začli žít. To byl život bez starosti.".

No, a dnešní generace má času ještě mnohem méně. Ať již podnikatelé, živnostníci, ale i zaměstnanci. Servis opravitelnost, životnost tepelných čerpadel. Je různá. Někdo se proto spoléhá na značku, jiný se zajímá o konstrukci výrobku. Pokud uvažujete o tepelném čerpadle jako o výrobku, který by vám měl 20–30 let sloužit, i náklady na elektřinu jsou podstatná položka. Je rozdíl, zaplatíte – li o 1/3 za elektřinu více. Tepelné čerpadlo s vysokou účinností si vydělá samo na sebe.

A opravitelnost? Již kolem roku 2005 až 2007 jsme instalovali TZV topné věže. No, pokud je zde běžný ocelový smaltovaný bojler, je to nejslabší část výrobku. V běžných kotelnách je bojler levný a snadno vyměnitelný.

U kompaktní kotelny již toto neplatí. Nelze vyměnit snadno a levně. Proto nerezový bojler je velkou výhodou. Taková kotelna s nerezovým bojlerem na 0,5 m2 je vlastně úžasná věc. Výhodou je, že máte vše kompletně profesionálně vyřešeno, topenáři nemusí nic "bastlit" na místě. Proto instalace není složitá a drahá. Například jen dopojíte trubky ze zemního kolektory, topení a teplou vodu. Není proto problém, nainstalovat takové tepelné čerpadlo svépomocí.

Pak jen přijede servisák od firmy, vše zkontroluje, popřípadě dopojí, co ještě není doděláno, uvede do provozu, zaškolí a drží záruky. Pokud je tepelné čerpadlo napojeno na internet, máte on-line dohled výrobce, za který se nic neplatí. Dělejme věci důkladně a pořádně, ono je to nakonec i levnější.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ano, je to levnější.  - Autor: Antonín, topič 3. 3. 2018
 Video k článku.  - Autor: john 3. 3. 2018
 Výborné video k článku je zde - Autor: Ing. Pavel Sýkora 26. 9. 2018
 Video zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 26. 9. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl