Nová levná kuchyně VI. – kuchyňské dvířka

Nová levná kuchyně VI. – kuchyňské dvířka

Kategorie: KUCHYNĚ

renova

renova kriztofer.se
Vyznáte se v kuchyňských dvířkách? Jak neprodělat a nenechat se napálit! Nákupní rádce pro ty, kteří se nechtějí nechat napálit

Miniseriál s radami jak se vypořádat s nástrahami koupě, rekonstrukce či plánování kuchyně …. Pro ty, kteří nechtějí „ztrácet čas čtením“, je první díl s rychlým přehledem toho, co by solidní moderní kuchyně měla obsahovat:

Co by měla obsahovat moderní kuchyně

Pro ty, kteří chtějí vědět více, plánují a začínají se orientovat v problematice, bude také tento a několik následujících dílů tohoto miniseriálu.

II. díl Korpusy

III. díl Kování část první

IV. díl Kování část druhá

V. díl Pracovní desky

Dvířka

kuchynske-dvirka-buk.jpgJestliže vnitřní vybavení skříněk dává naší kuchyni přidanou hodnotu, tak dvířka, kuchyni dělají. Ve III. a IV. díle jsem psal, že vnitřní vybavení rozlišuje „staré kuchyně“ od „nových kuchyní“, tedy vnitřním vybavením. Éra kuchyní vybavených maximálně pevnými dřevotřískovými deskami je opravdu nenávratně pryč.

S dvířky, je to ovšem složitější. Bez dvířek se kuchyně obejde jen stěží. Typy bez dvířek existují, ovšem neustálý úklid zaprášeného nádobí je natolik zatěžující, že i ten, kdo překousne poněkud méně uspořádaný vzhled, přivítá později dvířka s určitým uspokojením.

Dvířka samotná pak udávají ráz kuchyně, její tvář, design, typ.

Dvířka můžeme rozčlenit podle:

Druhu materiálu

- Fólií laminované MDF desky – MDF desky jsou vyráběny suchým lisováním jemné disperze dřevité hmoty, při vysokém tlaku a teplotě. Jsou nejrozšířenějším materiálem pro výrobu kuchyňských dvířek. Jsou vysoce stabilní a odolné, nevyžadují údržbu. Jedinou věcí, která mě osobně vadí, je ona plastová fólie s dekorem. Plast, plast, plast… přiznám se, že jsem milovníkem přírodních materiálů a fotka dubu není dub... Výhodou je naopak již zmíněná stabilita velké množství dekorů a cena. Pro inspiraci můžete jít k jednomu z největších výrobců v české republice na www.trachea.cz

- Fólií laminované dřevotřískové desky ovšem v zcela nové kvalitě, bez formaldehydů, mimořádně odolné v nepřeberném množství dekorů.

- Masivní dýhou laminované MDF a dřevotřískové desky – luxusnější varianta výše uvedeného řešení, která si již na nic nehraje a využívá pouze výhod stabilního podkladu. Podle výrobce jsou různé šířky dýhy. Tento typ dvířek se používá pro modernější kuchyně a hitem jsou léta a kresba procházející plynule z dvířka na dvířka.

- Masivní dřevěné – pro ty, kteří neuznávají kompromisy, mají rádi přírodní nadčasové materiály a trvalé hodnoty. Dřevěné dvířka žijí s vámi a léta jim dávají patinu. Mají ovšem také své slabiny. Především je třeba si uvědomit, že dřevo je přírodní materiál a je ovlivňován především vlhkostí. Ne jedné straně při promočení nepodléhá zkáze jako například dřevotřísková deska, na druhé straně neustále podle vlhkosti pracuje. Ne. Nemusíte se obávat, že by vám dvířka praskala, poškodila se apod. Jedná se o desetinky milimetrů a každý zkušený výrobce ví, jak dvířka správně a podle normy vyrobit. Některá masivní dvířka jsou vyráběna kombinovanou technologií, kdy do dřevěného rámu je vsazena masivní dýhou laminovaná MDF deska. Toto řešení se používá především tam, kde by celomasivní výplň vzhledem k použité dřevině, nebo typu nebyla vhodná. Pro ošetření povrchu je pak vhodné používat některý z přípravků na masivní dřevěné povrhy, například „Pronto“.

Masivním dvířkům sluší také skleněné výplně a vitráže. Z masivu vyrobíte jak kuchyni moderní, tak rustikální. Pokud uvažujete o dvířcích, která mají zdůrazňovat nebo ukazovat kresbu dřeva, nemyslete prosím na fototapetu na plastové fólii a podívejte se například na www.drewpol.cz  Ať jsou dvířka lakovaná, mořená či patinovaná, vždy lze říci, že masivní dřevěná dvířka jsou tím, čím kuchyni nikdy nepokazíte a budou vždy moderní.

- Nerezové/hliníkové/akrylátové apod. – zakázkové, nekonformní, pro ty, kteří se vymykají standardu. Vyrobit lze vše a jedinou limitou jsou peníze. Fantazii se meze nekladou a hranice možného a únosného se posouvají každý rok dál a dál. Hlavně pozor na moderní materiály, které se mohou velmi rychle a nenávratně ztratit svůj lesk.

- Skleněné – pro odvážné, nemyslíme tradiční skleněnou výplň či vitráž v tradičních dřevěných rámech. Pokud řekneme skleněná dvířka, myslíme celoskleněné, většinou v úzkých hliníkových rámech dávajících vyniknout skleněné ploše, která je v různých moderních barvách. Luxusním řešením jsou pak prosklená dvířka matným sklem a skříňky prosvíceny LED s možností změny barvy světla. Vaše kuchyně pak skvěle září a může být podle nálady v barvě, která Vám vyhovuje.

Tloušťky materiálukuchynske-dvirka-tresen.jpg

- Zpravidla od 16 až 20 mm. Tloušťka dvířek není významným údajem, nicméně při návrhu kuchyně z pohledu lícování je tyto rozměry třeba brát v úvahu.

 

Povrchové úpravy

- Matný – praktický. Nějaká ta kapka nebo mastná ručička vás většinou nerozhodí.

- Lesklý – u některých dekorů vypadá skvěle. Náročnější je na údržbu.

- Vysoký lesk – aktuální trend. Moderní záležitost, kdy k standardním materiálům, jako novinka bývá používáno i sklo. Samotné laky s vysokým leskem jsou náročné na technologii výroby a jejich cena je tudíž vyšší. Z praktického hlediska pak nelze příliš vychvalovat, jelikož pokud nemáte hospodyni, dvířka s vysokým leskem Vás budou údržbou vytrvale zaměstnávat.

Co říci na závěr - možná zopakovat něco ze začátku. Dvířka jsou tváří kuchyně a jsou tím, co udává její styl. Na první pohled kuchyni zařadí mezi moderní, tradiční čí rustikální. Jsou tím, co z drahé kuchyně dokáže udělat „lacinou“ a z „levné“ kuchyně luxusní originál. Jsou také tím, na co se budete dennodenně dívat a kde se dělat kompromisy a vybírat podle ceny nevyplatí.

 

Autor: Aleš Ingr 2009

Levné kuchyňské linky a jídelní stoly? Inspirujte se 


 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 dvířka ve vysokém lesku - Autor: Gargulák 17. 9. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl