Pěstovaní rýmovníku a jeho účinky na zdraví

Pěstovaní rýmovníku a jeho účinky na zdraví

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Silně aromatický rýmovník (Plectranthus amboinicus) je hluchavkovitá pokojová rostlina. Její pěstování je nenáročné a množení je snadné. Rýmovník rychle roste a má blahodárné účinky na zdraví.  



Pěstovaní rýmovníku v domácnosti

Pokud se rozhodnete pěstovat rýmovník doma, dopřejte mu dostatek světla a přes léto, kdy je problémů s dýchacími cestami méně, jej klidně odložte ven. Dejte ale pozor na přímé ostré světlo. Rostlinka se množí řízkováním a velmi dobře se jí daří pokud odřezek vložíte do kelímku s vodou nebo ho rovnou zapíchnete do písčité zeminy a poté jej na několik dnů přikryjete sklenicí. Z vody jej přesaďte do substrátu jakmile pustí výhonky. Poté rostlinu nepřelévejte, vždy na jaře ji přesaďte a jednou za čas ji kvůli tvaru zaštípněte. Vzhledem k rychlému růstu můžete do květníku zapíchnout opěru a rostlina po ní začne šplhat vzhůru. Malé a nenápadné květy se objevují jednou za rok na velmi krátkou dobu. Díky snadnému množení si můžete rostlinku umístit do všech místností. Nevadí jí sucho, ani blízké topení.

Rýmovník a jeho léčivé účinky

Rýmovník rychle roste a má blahodárné účinky především na horní cesty dýchací.

Rýmovník je oblíbený především pro jeho účinky na zdraví. Jeho přítomnost provoní celou místnost krásným aromatem připomínajícím směs meduňky a máty. Pokud si odtrhnete lístek, promnete jej mezi prsty a přiložíte k nosu, ucítíte intenzivní a uvolňující vůni. Během nachlazení můžete list přikládat k nosu několikrát denně. Lístek se během dne nevysuší, a proto používejte po celý den jen jeden. Jako prevenci můžete k rýmovníku čichat večer před spaním.

Rýmovník působí blahodárně i při vnitřním užívání. Pomáhá při trávicích potížích, při bolestech hlavy a také snižuje tlak. Ideální je čaj z čerstvého lístku s plátkem citronu nebo pomeranče. Další možností je přidání lístku do jídla, zejména se hodí ke zvěřině.

Rýmovník

Kromě těchto vlastností také působí jako odpuzovač nepříjemného hmyzu a zároveň vadí molům. Odtud také pochází jeho další lidový název molice.

Tato nenápadná rostlinka je díky snadnému množení lehce k sehnání buď ve specializovaných obchodem a nebo se můžete zkusit zeptat známých. Nejenže zkrášlí váš domov, ale při různých zdravotních problémech vám může i pomoci.

Související články:

Šípky, červený poklad podzimu

Kalisie vonná a její léčivé účinky

Kalisie vonná a její pěstování


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl