Jak vypěstoval liči z pecky

Jak vypěstoval liči z pecky

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Přemýšlíte, čím si zpestřit svou zahradu? Kromě ovoce, kukuřice a okrasných květin byste rádi, jako vášnivý zahradníci, vyzkoušeli i něco exotičtějšího, třeba liči? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si z pecky vypěstovat vlastní zdravou rostlinu krok za krokem.



Liči potřebuje k pěstování velmi teplé podmínky bez mrazů s půdním pH mezi 5,5 a 7,5. Klíčení semen bývá často náročné a občas klíčení vyžaduje i řadu pokusů, než dosáhnete úspěchu. Liči strom po vyrostení rodí nejdříve za 5 až 20 let.

Liči

Od semen k liči stromečku krok za krokem

  1. Než začnete vybírat semínka z ovoce, nejprve si připravte květináče, do kterých je budete ukládat. Nádoby na klíčení naplňte navlhčenou směsí – 3 díly kvalitní zeminy, 1 díl písku. Vrchní část květináče (zhruba 1,5 cm) nechte prázdný.
  2. Připravte si nejlépe loupací nůž, rozřízněte plod napůl a pokuste se nenarušit pecku.
  3. Do hlíny si udělejte dírku přibližně 1,5 x hlubokou, jako je velikost pecky.
  4. Připravené květináče umístěte uvnitř domu do blízkosti oken na velmi světlé místo (nikoliv na přímé slunce, které vysouší půdu a kazí semena) nebo ven do skleníku či zimní zahrady.
  5. Teplota v místnosti by se měla pohybovat od 24 do 32 °C. Doporučuje se spodní část květináčů se obmotat rohoží a rovněž zakrýt květináče plastovými víky s větracími otvory, které udrží teplo a zároveň umožní cirkulaci vzduchu.
  6. Udržujte konstantní úroveň mírné vlhkosti půdy pár centimetrů od vrchu.
  7. Liči by mělo naklíčit během 1 až 4 týdnů. Každý den plastový poklop na chvíli nadzvedněte, aby se liči mohlo aklimatizovat na normální podmínky.
  8. Jakmile dosáhne rostlinka přibližně 10 cm, můžete semenáčky přesunout do větraného a částečně zastíněného studenějšího rámu. Zalévejte jednou za týden přibližně do 2/3.
  9. Již zdatnou rostlinku přesaďte do prostornějšího květináče, kde bude mít plné sluneční záření nebo do prodyšné země. 10 cm kolem každé rostlinky dejte tenkou vrstvu mulče a během prvního roku ji chraňte před ostrým poledním sluncem.

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl