Jak pěstovat vánoční hvězdu

Jak pěstovat vánoční hvězdu

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Pryšec nádherný neboli Poinsettias neboli vánoční hvězda je původem z Mexika a Střední Ameriky. Jde o nejoblíbenější vánoční květinu vůbec.



Ve skutečnosti jde o největší kvetoucí rostlinnou plodinu v USA s prodejem přes 63 milionů květináčů ročně! Poinsettias, která je původem z teplejších klimat je náchylná k chladu a mrazu. Když si ji tedy přivezete domů z obchodu za chladného počasí, nezapomeňte ji okamžitě přemístit do tepla. 

Poinsettias je pojmenována podle Joel Roberts Poinsett, prvního velvyslance v Mexiku.

Věděl jsi?

Den vánoční hvězdy je 12. prosince. Tento den byl vyhlášen na počest smrti Joela Robertsa Poinsetta - 12. prosince 1851.

Vánoční hvězdy nejsou jedovaté, jak si mnozí myslí, ale jejich konzumace způsobuje silné bolesti břicha.

vánoční hvězda

Výběr zdravých rostlin:

Pokud jsou listy nebo květy kolem okrajů suché nebo hnědé, vyberte jinou rostlinu. Hledejte květiny, které jsou zcela otevřené a krásně zbarvené. Poinsettias se otevírají pomalu, ale jakmile kvetou, zůstanou květiny plné a atraktivní několik týdnů.

Je-li počasí chladné, nezapomeňte květinu řádně zabalit na cestu z obchodu do auta. I krátká doba na chladu a větru ji může velice poškodit.

Poinsettia se množí semeny. Semena Poinsetti se však obtížně nacházejí.

Péče o rostliny Poinsettia

Poinsettie se snadno udržují. Budou si držet své květy ještě dlouho poté, co odložíte vánoční ozdoby do sklepa. Nelíbí se jim ale umístění v blízkosti vysokých teplot, jako je pec nebo krb.

Při pěstování rostlin poinsettie v létě můžete svou rostlinu přemístit na slunné místo. Umístěte ji přímo do zahrady do země nebo do nádoby. Možno je ji i ostříhat do pěkného zaobleného tvaru. Hnojte hnojivem pro všeobecné použití každé dva až tři týdny.

Rostlinu na podzim schovejte opět domů ještě před prvním mrazem.

Věděl jsi?

Poinsettias může dorůst až 10 metrů, bohužel jen v tropickém klimatu.

Opětovné vánoční kvetení

Kdykoli od konce září do října nejprve musíte dát rostlině úplnou tmu na 12-14 hodin denně. Tady je to složité. Jakékoli malé světlo může tento proces narušit. Během dne by měla dostat více než šest hodin slunečního světla. Pokračujte v tomto procesu každý den až do začátku listopadu a poté jej vytáhněte do místnosti. Nyní s trochou štěstí (někteří řeknou hodně štěstí) a vaším osobním zeleným palcem bude během vánočních svátků v plném květu. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl