Aloe – rostlina, která pomáhá

Aloe – rostlina, která pomáhá

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Pokojové rostliny již dávno nejsou pouze dekorací, mnoho lidí čím dál častěji zkrášluje své domovy pomocí květin, bylinek či sukulentů, jež mají i léčivé či jinak užitné účinky. Jednou z nich je i aloe.



Aloe

Aloe je vhodná jako přísada do pokrmů, pomáhá imunitnímu systému či urychluje hojení drobných oděrek nebo popálenin. Účinky aloe byly známy již ve starověku, kdy ji egyptské ženy používaly ke zkrášlení pleti. K tomuto účelu se také používá dodnes. Vědci navíc zjistili, že látky obsažené v jejích listech napomáhají při hojení ran a popálenin, kožních problémech jako jsou ekzémy, lupénka, vysušená pokožka, mykózy, při překyselením žaludku, paradentóze, tuberkulóze, cukrovce, mírní postup rakoviny střev a tak podobně. Léčivá je zejména šťáva, které vytéká z dužnatých listů.

Aloe

Aloe je přeneseně řečeno malá domácí lékárnička

„Aloe je přeneseně řečeno malá domácí lékárnička. Například při popáleninách stačí místo potřít kouskem dužiny, bolest rychle zmizí a rána se bude hojit lépe. Zařezávání listů navíc rostlině nijak výrazněji neškodí. List poté doroste,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach a doplňuje: „Aloe pěstujte na slunném místě a moc ji nezalévejte. Tato rostlina naopak vydrží i mnoho dní bez vody. Vedle nejznámější aloe vera si můžete vybrat i z okrasnějších druhů, například aloe somaliensis, která je silně bíle mramorovaná a utváří červené až růžové trubkovité květy, nebo aloe flow, která má tmavě zelené listy s bílou kresbou.“

S pěstováním aloe vám více poradí například v hobbymarketech Hornbach. V červenci tam navíc naleznete i rozšířený sortiment všech sukulentů.

Zdroj: Zstyl.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl