Jak v dnešní době získat nejlepší úrokovou sazbu hypotéky?

Jak v dnešní době získat nejlepší úrokovou sazbu hypotéky?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Rozhodli jste se, že koupíte nemovitost, a poohlížíte se po nejvýhodnější hypotéce? Na co myslet, až budete procházet nabídky jednotlivých bank a řešit rozpočet, vám poradí náš článek.



O hypotéku žádají tisíce lidí ročně a vzhledem k poměrně předraženým nemovitostem to není vůbec nic jednoduchého. Splácení hypotéky je velký finanční náklad, který na svých bedrech ponesete každý měsíc po dobu několika let. Většina Čechů si v průměru bere hypotéku na 20 až 30 let, což je podstatná část ekonomicky aktivního života.

Nepodceňujte propočty

V první řadě byste si měli udělat finanční plán. Tedy spočítat si, jaké jsou vaše měsíční příjmy, a porovnat je s výdaji. Myslete na to, že nemůžete dlouhodobě žít s našponovaným rozpočtem. Měli byste být stále schopni paralelně odkládat nějakou sumu stranou a tvořit rezervu. Další peníze by vám měly zbýt i na „normální život“, protože pokud pojedete opravdu nadoraz, aniž byste měli možnost dopřát si něco příjemného, je to dlouhodobě neudržitelné. Ctěte pravidlo 50 /30/20. 50 % použijte na nutné výdaje (nájem, potraviny, hypotéka), 30 % použijte na své radosti a koníčky a 20 % odložte stranou.

úroková sazba

Zaměřte se především na RPSN

Po propočtech vám bude jasné, jak vysokou hypotéku jste schopni měsíčně splácet. Posléze přichází na řadu porovnání nabídek jednotlivých bank. Prozkoumejte výši úrokové sazby, ale rozhodně se nespoléhejte pouze na tento údaj. Víc než úrok by vás mělo zajímat RPSN. Právě to je zásadní ukazatel, který vám odhalí výši celkových nákladů spojených s hypotékou. RPSN totiž kromě úrokové sazby zahrnuje i další poplatky.

Důležitá je i fixace hypotéky

Než se pro nějakou hypotéku finálně rozhodnete, zeptejte se na vše, co vás zajímá, a nechte si vysvětlit veškeré poplatky i dobu fixace. Právě ta může hrát v budoucnu významnou roli. Doba fixace představuje časový úsek, během něhož máte od banky garantovanou výši úroku. Jakmile tato fixace skončí, splátky se mohou změnit a navýšit, což by pro vás mohl být v následujících letech poměrně tvrdý oříšek.

Hypotéka nemusí být pouze na nemovitost

Peníze z hypotéky nemusejí sloužit jen k pořízení nemovitosti nebo financování výstavby nového bydlení. Použít je můžete rovněž v případě rekonstrukce nebo třeba majetkového vyrovnání (vypořádání dědických podílů, majetku po rozvodu, koupě družstevních podílů apod.). Hypotékou vyřešíte závazky vůči třetím osobám. Abyste si mohli porovnat jednotlivé nabídky bank, jednoduše zadejte údaje do kalkulačky.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl