Indexová doložka: Co to je a jak vám pomůže?

Indexová doložka: Co to je a jak vám pomůže?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Možná si myslíte, že jste o ní neslyšeli, indexovou doložku však najdete téměř všude. Může to být dobrý pomocník, který vám dokáže ušetřit tisíce korun. Pojďme se podívat, co to je, jak a kde vám konkrétně pomůže.



Co to je indexová doložka

Indexová doložka je dodatek ke smlouvě, který má za cíl pravidelně upravovat pojistnou, nebo jinou smluvní částku, a to podle inflace nebo jiných ukazatelů.

Je to dodatek, který chrání jednu nebo druhou stranu před případnými silnými ekonomickými výkyvy, které by je mohly poškodit. Díky indexové doložce dochází k minimalizaci ztrát některé ze smluvních stran.

Jednoduše řečeno: Indexová doložka ve smlouvě vám navýší pojistnou částku.

indexová doložka

Indexová doložka prakticky

Indexová doložka se vám tedy může velmi vyplatit a ušetřit vám desetitisíce. Pojďme se podívat na příklad:

Máte pojistnou smlouvu na dům. Během 5 let v důsledku inflace vzrostou stavební materiály a ceny nemovitostí. Pokud máte ve smlouvě indexovou, v tomto případě inflační, doložku pro úpravu pojistného plnění v rámci inflace, dobře pro vás. Tento dodatek vám totiž zajistí pojistné plnění, které bere v potaz zvýšené ceny v důsledku inflace. Dokážete tak lépe v případě pojistné události pokrýt náklady na opravu.

Stejný princip můžeme aplikovat například u investičního životního pojištění.

Jak se vypočítá indexová doložka

Indexová položka se odvíjí od Indexu růstu spotřebitelských cen, který každoročně přepočítává Český statistický úřad. Přepočítává se obvykle jednou ročně, a to ke dni výročí pojistné smlouvy.

Smlouva se změní jen v případě, že změna Indexu je vyšší než 4 % od posledního vyměření.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl