Fotovoltaika mýtů zbavená

Fotovoltaika  mýtů zbavená

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

cheap sertraline

sertraline purchase go cheap sertraline

Všude po celé Evropě nainstalujeme fotovoltaické panely. Budeme obrovsky ekologičtí. Fotovoltaika se zaplatí do 10 let a pak nás čekají již jen světlé zítřky. Elektřina zadarmo a na věky. Všichni budeme prodávat levnou ekologickou elektřinu a získáme tak bezpracný zdroj bohatství.



No, zkusme se na to podívat podrobněji.

1. Ekologie výroby

Elektrárna-Rokytnice.jpgPrvní fotovoltaické články byly vyráběny z „odpadového křemíku“ vznikajícího při výrobě polovodičových součástek.  Dnes je nutno zpracovat velké množství surovin.  Pro srovnání – „k výrobě mobilního telefonu o váze 75 g je nutno zpracovat asi 6 kg surovin.“ Říká p. Cabák, absolvent „vakuovky v Rožnově pod Radhoštěm, dnes expert na dotaci zelená úsporám.   Výroba fotovoltaického článku je energeticky tak vysoce náročná, že „zlé jazyky tvrdí“, že za celou svou životnost fotovoltaický panel s bídou vyrobí tolik elektřiny, kolik do něj bylo vloženo energie při výrobě.  To by pak znamenalo, že „panel je jakýsi akumulátor a sluneční záření je spíše jen katalyzátor.“   Celé ekonomické kouzlo spočívá v tom, že energie vložená při výrobě někde v Číně mohla být cca 0,50 Kč / kWh. Elektřina vyrobená v EU se pak vykupuje od 8 do 14 Kč / kWh.

Odborné studie na internetu dosažitelné říkají, že pokud by se použily nejnovější, energeticky úsporné technologie při výrobě panelu, zvýšila by se účinnost panelu a několikanásobně snížila vrstva křemíkové destičky, bylo by možno energetickou návratnost panelu snížit na 2 roky.  Z toho tedy vyplývá, že něco pravdy na tom bude.

Další zlé jazyky tvrdí, že při výrobě fotovoltaického panelu se vyprodukuje tolik CO 2, že by panel muset sloužit 25 let, aby to vyrovnal. Přičemž životnost panelu je jen 20 let.

No, od roku 1975 energetická náročnost výroby fotovoltaického panelu klesla 10 x. Tedy, pokud již dnes není pravda, že kolektor za svou životnost nevyrobí ani tolik elektřiny, kolik se spotřebovalo na jeho výrobu, ještě nedávno to pravda byla.

Ještě k ekologii. Je asi nošením dříví do lesa mluvit o těžce poškozeném životním prostředí v Číně. Jsou tam oblasti, kde spodní voda je tak znečištěna, že ji už nemohou použít ani fabriky, které ji znečistily.

 fotovoltaické-moduly-009a.jpg

 2. Životnost panelu

Je dána spíše poklesem výkonu panelu v čase.  A zde jsou informace typu: výrobce garantuje pokles výkonu 20 % za 25 let. A podobné. Ovšem když se zeptáte, jak dlouho to čínský výrobce vyrábí, řeknou vám prodejci např. 4 roky.

Údajně nějaká studie v Německu zjistila pokles výkonu za 10 let na 46 %.  „Ale vývoj v oblasti fotovoltaických kolektorů postupuje takovým tempem, že co platilo před půl rokem, dnes již neplatí“, jak říká energetický expert Ing. Vítek.       

3. Garance výkonu a ekonomická výhodnost panelu  - past na firmy

Známý má fabriku na výrobu určitého výrobku. Střechy ideální, sedlové na jih. Ptal jsem se ho – proč si nedáš fotovoltaiku?   Nikdo mi nedá garanci výkonu ani garanci roční výroby elektřiny.  Pokud bych instaloval 75 kW, banka mi dá 6 milionu, 2 mám své. Tím ale přeúvěruji firmu a na výrobu již nedostanu nikdy ani korunu.“ 

Vypadá, že je to podobné jako šrotovné na auta pro občany. Šrotovné mělo za úkol vysát od lidí v době krize poslední peníze.  Fotovoltaika má asi za úkol vysát peníze z firem.  „Jde o výrobu pro spotřebu“, jak říká p. Vlastimil Petrůj.

Fotovoltaika je výhodné uložení spekulativního kapitálu. Na burze akcie příliš nevynáší, banka dává nízký úrok, dát přebytečné peníze do kolektorů je výhodné. Ovšem platit to půjčkou z banky – z provozního kapitálu výrobní firmy -  je vysoce rizikové.  To je „nejlepší cesta“, jak přijít o firmu. 

Výhodnost investice do fotovoltaiky  pro občana? Připomíná spíše letadlo, než rozumnou investici.  Aby člověk mohl prodávat, musí si vyřídit živnostenský list.  Produkce je sice osvobozena 5 let na dani, ale zdravotní a sociální platit musí. Moc mu nezůstane.

Neměli by tu fotovoltaiku ochránci přírody zakázat?

Nechci být nejchytřejší. Informací výrobci i dovozci poskytují žalostně málo.  Ovšem jde o jiný pohled na fotovoltaiku.  Jako energetický auditor jsem dělal energetické audity na fotovoltaiku, tam, se ovšem tyto aspekty neposuzují.

Těším se na nové vývojové kroky fotovoltaiky.  Dříve, či později to bude dobrá a užitečná věc.

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Je to tak. Je to past na občan - Autor: nevi 5. 12. 2009
 Neviděláte  - Autor: jako tako 5. 12. 2009
 ptal jsem se daňového poradce - Autor: podnikatel 5. 12. 2009
 Fotovoltaika mýtů zbavená - Autor: daně 5. 12. 2009
 Je současné počasí výsledek kl - Autor: jejda 25. 12. 2009
 Globální oteplování je nesmysl - Autor: globa 25. 12. 2009
 Spíše ty klimatické zbraně - Autor: Seppe 25. 12. 2009
 Sluneční elektrárna je - Autor: amater 26. 12. 2009
 je oteplování ZEMĚ ÚPLNÝ nesmy - Autor: pochybující 27. 12. 2009
 čínská havárie otrávila vodu p - Autor: klasika 3. 1. 2010
 Ano, máte pravdu. Dnes to přiznává i centrum.cz - Autor: frant 31. 1. 2010
 ano, máte pravdu - Autor: frant 31. 1. 2010
 solární elektrárny budou škodit - Autor: frant 31. 1. 2010
 solární elektrárny již škodí - Autor: Kohn 31. 1. 2010
 Re: Neviděláte - Autor: lxd 14. 3. 2010
 Výprodej panelů z nerealizovaných zakázek - Autor: Ing. Pavel Sýkora 21. 4. 2010
 ale notak - Autor: Marie Baranová 25. 7. 2010
 paní Baranová, nejsem zaujatý, jen sleduji - Autor: ing. Pavel Sýkora 7. 9. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl