4. vlna kotlíkových dotací. Přehledně

4. vlna kotlíkových dotací. Přehledně

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Tak, nyní se právě připravuje 4. vlna kotlíkových dotací, jak nám bylo sděleno na školení OZO dle zákona 201/2012 Sb. Má to být vlna pro nízkopříjmové skupiny.



Tedy pro ty nejchudší. Nemá to být ale nijak chudá vlna, má tam jít 5 miliard Kč. Protože ti nejchudší, svými starými neekologickými zdroji zamořují ovzduší vesnic a měst nejvíce. Proto má být dotace až 95%.

Na co se dá žádat dotace?

dotace by měly být:

130 000,- Kč na biomasový kotel s ruční dodávkou paliva, tedy na dřevoplynové kotle

130 000,- Kč na biomasové automaty, tedy peletkové kotle

100 000,- Kč na plynové kondenzační kotle

130 000,- Kč na tepelná čerpadla

kotlíkové dotace

Včera měl vystoupit s návrhem v médiích ministr životního prostředí p. Vrabec. Ovšem nevystoupil, protože do dotací směřují peníze EU , tak do toho EU chce mluvit. Sporem jsou plynové kotle. Například ve Francii jsou již plynové kotle do novostaveb zakázané. Němci naopak chtějí plyn prodávat, protože vybudovali North Stream.

asociace výrobců topné techniky (tedy kotlařská lobby) chtěla zase vyhodit z dotací tepelná čerpadla, řka, že tepelná čerpadla si kupují bohatí, jedná se tedy o podporu bohatých, což se jim nepovedlo, vyhodit tepelná čerpadla z kotlíkových dotací. Tedy tepelná čerpadla v dotacích budou. Návrh 4. vlny kotlíkových dotací by se měl schvalovat během 14 dní. Jedná se tedy o cenné, nejčerstvější informace.

Od kdy lze použít faktury?

Má jít použít faktory od 1.1. 2021, tedy kdo si koupil v únoru kotel, může již žádat kotlíkovou dotaci.

Zálohové platby:

Protože se jedná o podporu těch nejchudších, Krajské úřady budou asi topenářským firmám poskytovat 60 % zálohy. Aby se i těm nejchudší podařilo dotaci proinvestovat.

Kdo patří mezi ty nejchudší?

To je stanoveno, na rodiny, které měly v roce 2020 čistý roční příjem asi 188 171,- Kč na hlavu. Tak, můžete počítat, zda se vás tato kotlíková dotace bude týkat.

Dotace na chaty a chalupy

To je novinka. Žádná z kotlíkových dotací, nikdy v minulosti peníze na rekreační chaty a chalupy neposkytovala. Tato 4 vlna by měla naopak dotace na rekreační chaty a chalupy poskytovat. Je jen nutno tam mít trvalé bydlení, nebo čestným prohlášením prohlásit, že tam bydlíte.

Vyřizování dotací

Dotace se zárukou, vám může zajistit firma masterenergy.cz

kotlíkové dotace

Jak vybírat topení do kotlíkových dotací?

Topení do dotací musíte vybírat tak, aby to bylo výhodné hlavně pro vás. Aby to nebyl příběh "Jak chudák k ještě větší bídě přišel."

Což se snadno může stát, pořídíte – li si kotel s drahým teplem.

Dřevoplyn

Tak, dřevoplynové kotle jsou určitě velmi zajímavé. Jen musíte počítat s tím, že kotel bude vyžadovat Vaši práci. A dřevo. To, že máte za chalupou les, ještě neznamená, že dřevo pro vás z lesa bude snadno dostupné. V USA je boom, dřevo tam zdražilo 4 x, z ČR se hodně dřeva vyváží, zatím zdražilo po covidu 2x.

Ono, při dnešním růstu cen, taková kotelna, u nerezových kotlů vyjde i na 220 až 240 000,- Kč minus dotace. Ovšem výrobci jsou vyprodaní, již dnes, před 4. vlnou kotlíkových dotací, na kotle se čeká i 3 měsíce. A to nyní ještě není podzimní topenářská sezona. A nejenže je všechno drahé, navíc nic není. Nejsou podložky, nejsou šroubky samořezky , a tak podobně. Ono, u dřevoplynů a peletkových kotlů může často jít i o rekonstrukci, tedy vložkování komína. A to máte dalších 4 000,- Kč / m u trojsložkového komína, při vložkování cca 1000,- Kč / m. Zlé jazy tvrdí, že po 30 letech budování kapitalismu jsme se dostali zase k socialismu, kdy byl nedostatek zboží. Výrobcům komplikují výrobu i nepropustné hranice. Nemohou přijet pracovat Slováci do výroby na Moravu, proto někteří výrobci přesunují části výrob na Slovensko. A lidé zuří, vždyť volné hranice, to byl slib budování Evropské Unie. K čemu prý je Evropská Unie, když máte problém překročit hranici?

5 miliard do topenářského oboru, v době nedostatku zboží, může znamenat ještě vyšší inflaci. Tedy zdražování. Lidé budou mít peníze a nebudou mít co za ně koupit.

Peletky

Výrobci peletkových kotlů říkají, že při tepelné ztrátě rodinného domu 10 kW, a to je malý zateplený dům, máte roční spotřebu peletek 4 200 Kg, pokud máte ty nejlepší peletky Royal. Ty jsou ovšem nyní v ceně 7 - 8 Kč / kg. Pokud přejdete na levnější peletky, zpravidla vám stoupne spotřeba peletek, ale stoupne i cena za kWh! Levnější peletky tedy dávají dražší teplo. Opravdu není problém, u větších nezateplených domů se dostat na spotřebu 8 tun peletek / rok, z čehož bude mít obrovskou radost Váš dodavatel peletek, ale vy už asi tolik jásat nebudete. Protože, vynásobme si to, 8 000 kg x 8 Kč / kg = 64 000 Kč. Ano, znám i na Vsetíně perfektně zateplený dvojdům, asi 17 cm polystyrenu, platí 2 x 40 000 Kč za peletky + 70 000 Kč za elektriku. Já jsem je však v roce 2012, kdy jsme jim vyřizovali dotaci na zateplení a peletkové kotle, varoval!

Nejvýhodnější podporou nízkopříjmových skupin byla první vlna kotlíkových dotací, kdy bylo možné čerpat dotace na čisté uhelné technologie. Automatický ekologický kotel na uhlí. Menší nezateplený dům, se starými okny se dostal na celoroční náklady na topení a teplou vodu i na 7 070,- Kč. Dost lidí kolem mne tyto kotle i bez dotací dnes kupuje a jsou i dnes velmi spokojeni z cenou tepla.

Plynové kondenzační kotle

Vám ušetří 30 - 45 % spotřeby plynu, ovšem možná, po vzoru Francie, mohou z kotlíkových dotací, plynové kondenzační kotle vypadnout.

Tepelná čerpadla

je situace asi nejméně přehledná. Někteří lidé si stěžují na internetu, že za topení uhlím platili 30 000 Kč, a když si koupili tepelné čerpadlo vzduch voda, platí 90 000 Kč za rok. Na trhu jsou dnes různá tepelná čerpadla. Naopak nezateplený dům u Prostějova má vzduch voda tepelné čerpadlo a platí komplet elektřinu, včetně provozu domácnosti, do 30 tis Kč. Tedy, kvalitní tepelné čerpadlo vzduch voda, topí levněji než uhlí.

Nejvyšší účinnost, tedy nejlevnější vytápění tepelným čerpadlem, i do starých nezateplených domů, má systém voda voda a měděný zemní kolektor. Měď je měď, po zahradě běhá chladivo samo. Přehled všech možných systémů, jak vybírat tepelné čerpadlo do stávajícího domu, tedy rekonstrukce domu, je zde:

Jak vidíte, topení musíte vybírat podle úspornosti. Není možné každých 5 - 10 roků vyhodit kotel a topit zase něčím jiným. Taková kotelna, vám musí spolehlivě topit, minimálně 20 - 30 let. Dům, s velmi nízkými náklady na energie je lepší, než penzijní spoření.

To, že ekologický zdroj tepla vyrábí teplo velmi levně je záruka toho, že občan s ním bude dlouhodobě topit. Jinak hrozí, že bude zase topit vším možným, zvláště ekonomicky slabší občan, i když podle novely zákona, paragraf 17 má obec nově možnost provádět kontroly topení v domě občana. Čímž došlo k prolomení Domovního práva.

Jak vidíte, doba se rychle mění.

Že bych ještě zmínil Zákaz starých kotlů od září 2022, podrobněji k tomuto problému najdete v jiném článku.

A další aspekt: Povinnost dodatečně instalovat akumulační nádobu po září 2022, na to téma ještě zpracujeme článek .

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 21. 7. 2021

     



bydleti.cz


Životní styl