Zateplení oken. Vyplatí se to?

Zateplení oken. Vyplatí se to?

Kategorie: RADY A NÁPADY

Uvažujete o zateplení oken. Je lepší koupit okna nová, nebo zateplovat stará?



Staré okna se zateplují hlavně kvůli úsporám energií. Stará okna se zateplují tím, že se vnější křídlo vymění za dvojsklo. Výhodou je, že nemusíte vysekávat ven starý dřevěný rám. Nemá cenu zateplovat okna, která nejsou v dobrém technickém stavu. Zateplení oken má své výhody a má své nevýhody.

Pokud bylo okno otočené na jih, starý dřevěný rám mívá často pevnost papíru, neboť jižní okno v zimě projde každý den velkým množstvím mrazových cyklů. Na jaře a na podzim je zase staré dřevo vystaveno vysokým dávkám UV záření. Vše v přírodě UV zářením stárne. Tak jako třeba lidská kůže.


Zateplení oken

Dvojsklo navíc znamená pro rám okna nečekanou zátěž. Je mnohem těžší, než původní jednosklo. Okno na takovou zátěž není původně postavené a tak se vám může stát, že budete mít problémy se zavíráním nebo otevíráním.

Další důležitou nevýhodou zateplení oken je těsnost okna. U starých oken, znáte to, vám vítr hýbal záclonami. To se často řeší zafrézovaným těsněním. Do nové vyfrézované drážky se vsune silikonové těsnění. Drážka se však ničím nenatírá. Pokud se pod těsnění dostane vlhkost, tak to životnosti oken taky nepřidá. Při zateplování je navíc původní starý rám okna dřevěný. A dřevo je přírodní materiál a vždy pracuje. Kroutí se, vlhne, vysychá. A tak ani nejlépe provedené zatěsnění okna nemusí být uspokojivé. Tyto neduhy nemají nová dřevěná okna. Dělají se z lepených Eurohranolů. Plastová již vůbec ne. Plastová jsou bezúdržbová, mají i UV ochrannou folii. A navíc mají ocelovou výztuhu.

Montáž nových křídel s dvojsklem do starého rámu je používané řešení, avšak takové napůl dokonalé. Jako montovat počítač do Trabanta. Můžete ho tam mít, ale jsou to generačně rozdílné technologie.

Nedá se říct, že zateplování oken nepřináší úspory. Ale je spíše otázkou, zda si raději trochu nepřiplatit nekoupit okna nová. Staré okno zůstane vždy starým i po zateplení. Je tady na zvážení zda vás při výhledu skrze staré (ale zateplené) okno nebudou mrzet technické nevýhody, ale také zda mně nebude deprimovat estetický vzhled zatepleného okna. Prostě nové je nové. Ale rozhodnutí je vždy na vašem zvážení.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 no, kámoš to měl na Baťovským domku, zateplený - Autor: a šlo 28. 6. 2011
 Zeteplení oken já tedy ne - Autor: Roman 17. 10. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl