Jak vyčistit stříbro

Jak vyčistit stříbro

Kategorie: RADY A NÁPADY

Chcete, aby se vaše šperky znovu leskly? Poradíme vám, čím vyčistit stříbro, aby opět zářilo novotou.



Napřed musíme říci, že černání stříbra není závadou šperku, ale jeho vlastnost.

V případě, že je Váš šperk vyroben ze sterlingového stříbra ryzosti 925/1000 bez povrchové úpravy (rhodiování, platinování, nebo jiné) k jeho černání musí dojít. Černání je způsobeno oxidací stříbra, které je v kontaktu se vzduchem. Proto dříve nebo později bude nutné zčernalý stříbrný šperk vyčistit.

Metod a rad na čištění stříbra je celá řada.

Od kartáčku a zubní pasty až po různé chemické a fyzikální reakce. V případě, že máte na šperku lepené kameny, nebo perly, se spíše vyhněte tekutým přípravkům, tekutina by mohla lepidlo rozpustit a o kámen či perlu byste mohli lehce přijít. Zkuste to nejprve čistícími utěrkami, hadříky, nebo vatičkami určenými pro čištění stříbra. Při větším znečištění šperku použijte roztoky, nebo čistící pěny. Pokud nepomůže ani to, doporučujeme obrátit se na jakékoli dobré zlatnictví.

Stříbrné šperky

Zde je pár typů na domácí čištění stříbra

Alobal: Na tento způsob čištění budete potřebovat kousek alobalu, přibližně litr vody a 1 PL jedlé sody. Suroviny spolu smíchejte a přiveďte je do varu. Následně na to, do nádoby vložte stříbro (přibližně na přibližně 10 sekund) a pomocí klíšťat ho vyberte.

Kukuřičný škrob a ocet či citrónová šťáva: Pasta z kukuřičného škrobu a vody způsobí, že vaše stříbro bude vypadat jako nové. Totéž platí o směsi vody a octa či citrónové šťávě.

Soda bikarbóna: Výborným pomocníkem při čištění šperků je i obyčejné soda bikarbona. Smícháme ½ šálku octa s 2 PL jedlé sody. Do připravené směsi ponoříte šperky nebo jiné stříbrné předměty na asi 2 až 3 hodiny

Zubní pasta a prací prášek: Zubní pasta vyčistí nejen vaše zuby, ale i zašlé šperky. Použít lze i prací prášek. Vyložte misku hliníkovou fólií a naplňte ji teplou vodou a přidejte lžíci pracího prášku. Stříbro namočte na 1 minutu do roztoku a následně vyberte a opláchněte čistou vodou.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl