Jak vyčistit mikrovlnou troubu bez chemie

Jak vyčistit mikrovlnou troubu bez chemie

Kategorie: RADY A NÁPADY

Zbavit se připálenin, mastnoty a zaschlé špíny jde i přírodními prostředky tak, abyste nepoškodili povrch trouby. Poradíme vám, jak se efektivně zbavit nečistot bez chemických přípravků s abrazivem, které troubě škodí. Vyzkoušejte přípravky, které máte běžně doma - ocet, citron nebo sodu!



Dnes jsou na trhu často i velmi kvalitní chemické prostředky, které vás mastných zbytků jídla v troubě zbaví účinně a rychle. Nevýhodou je, že po každém použití chemické látky je třeba několikrát troubu pořádně vyčistit, abychom zabránili proniknutí chemických látek do jídla a odstranili zápach chemikálie. Jen málo kdo čistí mikrovlnku po každém použití. Pro ty, kteří troubu čistí jednou za čas, se hodí následující rady. Našimi největšími pomocníky při úklidu mastnoty budou sůl, citron, soda a ocet.

Nasypte na mastnotu sůl

Vyzkoušejte osvědčenou radu na agresivní mastnotu a špínu od našich babiček – sůl. Mastnotu posypejte kuchyňskou solí, troubu zapněte a nechte sůl žárem zhnědnout. Mastnota se odloupne a jednoduše ji vysajete nebo vymyjete vlhkým hadrem.

Kypřící prášek jako skvělý pomocník nejen do buchet

Sáček prášku do pečiva rozmíchejte v teplé vodě a vytvořte řídkou pastu, kterou vlhkým hadrem naneste na sklo trouby i na mastný vnitřek. Pastu nechte působit alespoň 30 minut a pak troubu důkladně omyjte.

Soda bikarbona s vinným octem

Účinnou čistící pastu vyrobíte i ze sody. Do malé misky smíchejte půl hrníčku jedlé sody s několika lžícemi vody, dokud se nevytvoří roztíratelná pasta. Pastu rozetřete důkladně po celém vnitřku trouby. Použijte rukavice, protože soda zasychá a hnědne. Tuto pastu nechte působit 12 hodin a zbytky odstaňte vlhkou utěrkou. Na místa, kde zůstala stále nečistota, naneste pomocí rozprašovače vinný ocet. Nakonec celou troubu vytřete několikrát vlhkým hadrem. Proces opakujte v závislosti na odolnosti špíny a mastnoty, výsledek stojí za to!

S citrony bez drhnutí

Do mikrovlnné trouby vložte misku s octem a vodou nebo misku s plátky citronů, nastavte ohřev na nejvyšší stupeň na 5 minut. Uvolněná vlhkost spolu s citronem naruší mastnotu a připečené jídlo, které pak setřete vlhkým hadrem. Citron navíc příjemně celou mikrovlnku provoní.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl