Jak chladit rodinné domky

Jak chladit rodinné domky

Kategorie: RADY A NÁPADY

Letošní vedra, kdy jsou výstrahy před vedrem třeba na Slovensku ve všech okresech, i v nejstudenější části Slovenska Oravské lesné, mění pohled lidí na chlazení. Ani v české republice není nijak chladno. Proto lidí začínají uvažovat, jak chladit rodinné domy.



Nejen oteplování, ale i technický pokrok, ve vývoji stavebních materiálů, přináší požadavky na chlazení rodinných domků. Není přece moc chytré, postavit si dům a pak v něm mít problém vydržet pro velká vedra. Nebo obtížně snášet teplo v domě, mít potíže se spánkem a podobně.

Současná doba přináší růst energetických nároků na chlazení. Přičemž ovšem, právě již při výstavbě rodinných domků, můžeme tvrdě srazit náklady na energie jak na topení, tak i chlazení. Pokud zvolíme pasivní dům, máme podstatným způsobem řešeno nejen topení, ale i chlazení. Chceme - li řešit topení i chlazení, je ideální do pasivní novostavby nainstalovat tepelné čerpadlo vzduch vzduch.

Vznikají tak "Moderní domy bez topení"

Odpadají nám investice do radiátorů , nebo do teplovodního podlahového topení. V domě se v praxi do 0°C netopí vůbec, dům to nepotřebuje. Ani při minus 16 °C není nutno zapínat elektrokotel, dům v praxi utáhne tepelné čerpadlo vzduch vzduch. Pro ohřev vody do bojleru je ideální malé tepelné čerpadlo vzduch voda, které dokáže vodu levně ohřívat i v tuhých mrazech a může dokonce v létě ochlazovat dům. Tedy, odebírá teplo z interiéru domu a tím teplem ohřívá vodu v bojleru. To je základní koncepce. Pokud ji v budoucnu doplníte třeba malou fotovoltaikou, cca 2,4 kWp dnes lze pořídit od 80 000,- Kč, máte větší část roku dům energeticky soběstačný.

Jak chladit rodinné domky

Jiná řešení budou u stávajících staveb.

Velmi zajímavým, stabilním a levným zdrojem chladu, je tepelné čerpadlo voda voda. Dokáže chladit i bezkompresorově, tzv. Natur Cooling. Totéž umí i země voda. Tedy topení ze zemního kolektoru, nebo vrtu. Do interiéru se pak chlad přenáší chladícími stropy, chladícími stěnami, rodinné domky lze nádherně tepelně stabilizovat i podlahovým topením. V kuchyních se uplatňují stropní ledopády. "Nerezový radiátor", jako zdroj chladu na stropě.

Jde o příjemné sálání chladu, nikoliv mrazivý ledový průvan.

Pro větší chladící výkony do kanceláří a provozoven se používají konvektory, tedy již foukání vzduchu. Stejne tak ale i chladící stropy. Pro větší výkony umí tepelná čerpadla Master energy i reverzní chod. Tedy, místo topení chladí.

Dům je pak příjemný, s velmi nízkou spotřebou energíí , ať již venku sálá slunce na + 44 °C, nebo je venku severák a sněhová vánice mínus 16 °C. A o to jde, mít z domu příjemný domov.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Chlazení rodinných domů v parném tropickém létě v praxi

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Teploty v domech letos v létě - Autor: Ing.Pavel Sýkora 15. 8. 2015
 Nezín se nemůže vyrábět z ropy - Autor: Ropák 18. 8. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl