Co nesmí chybět v žádné domácí lékárničce?

Co nesmí chybět v žádné domácí lékárničce?

Kategorie: RADY A NÁPADY

Domácí lékárnička představuje vždy tu úplně první pomoc při jakémkoliv zdravotní problému, který doma nastane.



Je proto důležité, aby v ní vždy bylo vše, co je pro řešení běžných zdravotních komplikací potřeba. Při vybavování lékárničky je třeba myslet na všechny členy domácnosti. Pokud jsou např. doma děti, je nutné mít zásobu léků jak pro ně, tak pro dospělé. Co konkrétně je tedy třeba v domácí lékárničce mít?

Domácí lékárnička a její sektory

Vybavení, které by v domácí lékárničce nemělo chybět, je z velké části definováno tím, jaké neduhy a zdravotní obtíže nás mohou v průběhu roku postihnout. Jsou to především úrazy typu pořezání, opaření či popálení. Druhým typem ohrožení našeho zdraví představují klasické nemoci typu chřipek či nachlazení. Třetí část lékárničky by měla být věnována přípravkům pro prevenci a posilování imunity i dalším doplňkům.

lékárnička

Úrazy a jejich řešení

V domácí lékárničce nesmí samozřejmě chybět obvaz, kterým lze převázat ránu vzniklou při krájení zeleniny. Obvaz by měl být ale sterilní, aby jej bylo možné přiložit na popáleninu po opaření se horkým čajem. Na menší rány potom postačí náplasti. Pokud jsou doma děti, snažte se mít v lékárničce i několik náplastí s dětským motivem, bolístky s nimi totiž budou určitě bolet o poznání méně.

Předtím, než ránu překryjete obvazem nebo náplastí, je často třeba jí vyčistit. Z toho důvodu je nedílnou součástí domácí lékárničky i dezinfekce. Na drobné ranky např. po bodnutí hmyzem je vhodné mít doma také antihistaminika ve formě gelu.

Nemoci dětí i dospělých

Nemoc si nevybírá a alespoň jednou za rok někoho z rodiny většinou postihne. Aby bylo možné si ujasnit, jak to s nemocí vlastně je, neobejdeme se bez teploměru. Vybírat dnes můžeme z teploměrů klasických a digitálních. Opět platí, že pokud jsou doma malé děti, je třeba mít doma teploměr přímo pro ně, tj. digitální s ohebnou špičkou.

lékárnička

Další nezbytnou součástí výbavy jsou léky na horečku, bez kterých se neobejde téměř nikdo. Pozor na to, že děti mají na horečku často čípky, přičmž některé z nich je třeba skladovat v lednici. Lék tlumící bolest je zase první pomocí v případě bolesti zubů, zad nebo menstruačních bolestí u žen.

Léky na předpis mohou lékárničku v průběhu nemoci doplnit, potom je ale třeba je vrátit do lékárny, neboť sami bychom si je ordinovat opravdu neměli.

Podceňovat nelze ani žaludeční problémy a léky na průjem budou pravděpodobně také potřeba. Rodina, jejímž členem je alergik, bude mít samozřejmě v lékárničce i léky na alergii.

Prevence je základ

V lékárničce mají své místo i doplňky stravy sloužící pro prevenci. Patří mezi ně nepochybně vitamíny. Právě vitamíny na imunitu a jejich konzumace v průběhu roku mohou představovat rozdíl mezi tím, zda budou léky na horečku skutečně potřeba či nikoliv. Specifickou část potom budou tvořit vitamíny pro děti, které potřebují přece jen trochu jiné dávkování i specifické složení.

lékárnička

A dále?

Ve výčtu potřebného vybavení jsme ještě nezmínili oční kapky či třeba vybavení pro vytahování klíšťat. Každý specifický zdravotní problém, který člověk má, se samozřejmě také projeví na obsahu domácí lékárničky, ať již to jsou léky na vysoký tlak nebo problémy se srdcem. V takovém případě musí být i domácí lékárnička konzultována s lékařem.

Co je ale stejně důležité jako vlastní obsah lékárničky, je to, jak s ní zacházet. Lékárničku je třeba pravidelně kontrolovat, zda nejsou některé léky nebo jiné vybavení po datu své exspirace. V takovém případě je třeba je nikoliv vyhodit do odpadu, ale odevzdat v lékárně.

Pro domácí lékárničku také platí možná to vůbec nejdůležitější pravidlo: vždy musí být doma umístěna mimo dosah dětí!

Zdroj obrázku 1: photodonato / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: micro10x / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 3: Dragana Gordic / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 4: Rido / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl