Co doma vyrobíte z univerzální bavlny? Její možnosti vás příjemně překvapí

Co doma vyrobíte z univerzální bavlny? Její možnosti vás příjemně překvapí

Kategorie: RADY A NÁPADY

Prodejci bytového textilu nabízí vskutku bohatou nabídku látek všeho druhu. Na trhu se objevují nové materiály s vytříbenými vlastnostmi a na své si tak přijde opravdu každý. Přesto všechno zůstává „stará dobrá“ bavlna tou nejčastější volbou. Přírodě se nepřezdívá mocná čarodějka nadarmo, za bavlník bychom ji měli skládat pravidelně poklonu.



O bavlněné látky metráž není tak velký zájem nadarmo. Mezi nejprodávanější patří díky takřka univerzálnímu charakteru a celé řadě skvělých vlastností. Když k tomu přidáme příjemnou cenu, je rozhodnuto.

Látka s tisíciletou tradicí

Bavlněné látky sice nejsou tak staré jako lidstvo samo, ale i tak lze jejich výrobu zařadit na seznam tradičních lidských dovedností. Prameny uvádějí, že se vlákna ze semen bavlníku získávala již před 6-7 tisíci lety v Egyptě, Indii a Mexiku. Zmínky o rozšíření bavlny však pochází i z jiných koutů světa. Dlouholetou historii má v Jižní Americe a Číně.

Bavlněné látky

Charakteristické vlastnosti bavlněného vlákna

Vraťme se k bavlně a jejímu využití při výrobě domácího textilu. Bavlně hrají do karet následující vlastnosti: snadné zpracování, přizpůsobivost, robustnost, měkkost, jednoduchá údržba či prodyšnost. To ale není zdaleka vše. Příroda dala bavlně do vínku také vynikající absorpci vlhkosti a odolnost vůči vysokým teplotám. Za zmínku stojí i to, že se bavlněná látka dobře barví a příliš neláká moly.

S ohledem na výše uvedené výhody není divu, že se bavlněné látky hodí na tak široké spektrum výrobků. Je základem pro všechny kvalitní lůžkoviny a kromě povlečení, prostěradel a oblečení je dobrou volbou i pro ručníky a osušky.

V rámci objektivity je vhodné zmínit i negativa. Bavlněná látka není bez chyby a je dobré počítat s několika slabými stránkami. Například s tím, že se hodně sráží a mačká, je náchylná na poškození plísní a nesvědčí ji ani sluneční záření – následkem působení slunečního světla hnědne a křehne, proto se často mísí s umělými vlákny.

A kde se po bavlněných látkách poohlédnout? Kvalitní a krásně potištěný materiál pro vaše kreativní tvoření najdete v e-shopu Bubulakovo.

Zdroj obrázku: goldentz / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl