Vodné, stočné, deštné

Vodné, stočné, deštné

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Vodné je poplatek za vodu. Stočné za kanalizaci. A deštné za odvod dešťové vody. Ještě chybí, aby v podhorských oblastech zavedli sněžné, zatím jej promítají do deštného. Ale možná se taky dočkáme.



Deštné se vypočítává z průměrných meteorologických srážek. Zatím jej platí jen firmy, v některých městech už i rodinné domky.

 

Jsou tyto poplatky vysoké?

 

vodne-008.jpgNěkteré rodinné domy za vodu a kanalizaci již dnes platí více, než za elektřinu. Obecně se říká, že poplatky za vodu a kanalizaci jsou dnes druhé nejvyšší v rodinném rozpočtu. Hned za energiemi. Tedy malé rozhodně nejsou a stále rostou. Znám rodinný dům, který již před připojením na kanalizaci platil vodné 28 000,- Kč. A nemá bazén.

 

Po připojení na obecní kanalizaci, se cena zhruba zdvojnásobuje. K vodnému je nutné připočíst stočné. Poplatky a ceny energií, ceny materiálů i cena práce, vše jen roste. A do budoucna zas jen poroste. V Anglii se proto mluví o Boji proti růstu životních nákladů.

 

V případě např. ubytoven a hotelů tyto poplatky vůbec nejsou nevýznamné. Na obrázku je budoucí ubytovna na Jižní Moravě.   Již dnes platí deštně cca 260 m3 kvartálně. V ceně cca 30.000,- Kč. Předpokládá se, že v případě 50 lůžek bude denní produkce odpadu 6 m3. To znamená nakoupit vodu a zaplatit za odpady.  Tedy 360 Kč denně, dle obsazení ubytovny cca 80.000 Kč. Se současným deštným cca 110.000,- Kč ročně. 

 

Jak minimalizovat tyto poplatky? vodne-008a.jpg

 

Deštné: pořiďte si jímku na dešťovou vodu. S tou vodou zalévejte a splachujte. Vyplatí se vám to. Pak neplatíte deštné.

 

Vodné: tak to je jasné. Proč platit za vodu, když ji mohu mít zadarmo? Pokud to jde, realizujte vlastní studnu. Nejlépe hned na volném stavebním pozemku, dříve, než začnete stavět dům.  Dnešní filtry umožňují vyrobit zdravou pitnou vodu pomalu z každé studny.

 

Stočné: To může být problém. Ideální je mít vlastní čističku. Vyřízení stavebního povolení k čističce odpadních vod ale vůbec nemusí být jednoduché. Výhody deštného a stočného slučuje čistička  Akvatik Kompakt.

  

Za čističku se umístí jímka na vyčištěnou vodu. Do ní se zaústí i dešťová kanalizace. Vyčištěnou vodou lze zalévat zahradu, chovat v ní ryby, zasakovat ji do primáru tepelného čerpadla – tím zvyšovat výkon a topný faktor.

 

Nebo použít malé tepelné čerpadlo za cca 60.000 Kč a vodou z čističky ohřívat vodu do bojleru. Regenerace tepla. To je velmi výhodné. Vysoce ekonomické a ekologické. Vyčištěná voda se opět využívá přímo v místě znečištění. Nedochází k odvodňování pozemků centrální kanalizací. Voda zůstává v krajině.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora 

Zdroj: www.akvatik.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Lidé budou mít hrůzu z přeháněk kvůli deštnému.  - Autor: suchá řípa 15. 5. 2010
 Na vodě lze vydělat majlant - Autor: suchá voda 15. 5. 2010
 Ve Východní Evropě se na vodě vydělává - Autor: Východ 15. 5. 2010
 Jak ty ovečky krásně pasou :-)) - Autor: Tupá ovečka, né z vlastní vůle 16. 5. 2010
 zičili kanalizaci 500 mm, no tak je povodně  - Autor: jirour 22. 5. 2010
 v Polsku zaváději deštné - Autor: de 31. 1. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl