Úsporný dům. Nejúspornější dům

Úsporný dům. Nejúspornější dům

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

"Každá liška chválí svůj ocas, každá firma svou práci." Ani podle spokojenosti zákazníků nelze posuzovat stavby.



Naštěstí máme dnes kWh a faktury za energie, a spoustu energetických specialistů, lze tedy snadno objektivně posoudit, jak je který dům úsporný.  Již Chozrasčot nás před 30 lety učil jednoduchou poučku: „Kontrola korunou".

Na trhu je dnes všechno možné.

1. značkový pasivní dům 

Jsou značkové pasivní domy, které mají tepelné čerpadlo vzduch voda, rekuperaci a fotovoltaiku, což vypadá na první pohled velmi lákavě, ale ve skutečnosti to nemají optimalizované – baterie fotovoltaiky je věčně vybitá, účty za elektřinu vysoké, tepelné čerpadlo za celou zimu nesepne – pořád jedou jen 2 velké elektrospirály v obrovské akumulační nádobě 1000 l s průtokovým ohřevem TUV a pokud si ti majitelé těch domů chtějí napustit vanu, musí ohřívat vodu v rychlovarných konvicích.
Ono, pokud uvážíme solární zisky z fotovoltaiky, ty taky nejsou zadarmo. Elektřina z akumulátoru není totiž zdarma. Počítá se 2 Kč / kWh, protože je nutno uvažovat amortizaci ceny akumulátoru.   Akumulátor   je asi největší slabina tohoto fotovoltaického systému, ale ani měnič není levný, cca 75.000 Kč a taky nemá dlouhou životnost.  


Je tedy nutno počítat i s náklady na servis a životností technologií. Mít pasivní dům neznamená automaticky, že je úsporný a s dlouhou životností. 

Úsporný dům

Vytápění bungalovů – porovnání: 

2. Vytápění fotovoltaikou: 

Známý v Praze má zateplený dům, přízemní, nová okna.  Jen 80 m2.  Radiátory. Do radiátorů topí elektrokotel.  Celou domácnost na elektřinu. Roční spotřeba 17 000 kWh. Platba 3 950 Kč / měsíc. Celoročně tedy 47.400 Kč. Proto vyslyšel volání jednoho velkého dodavatele fotovoltaiky a nechal si od něj namontovat fotovoltaiku.   Nainstaloval fotovoltaickou elektrárnu 5,04 kWp (14 panelů AEG 360 Wp + optimizéry SolarEdge P370) a baterie Pylontech US300 - 7,2 kWh.  S překvapením zjistil, že fotovoltaika žádné zimní topení neřeší. 

Už v listopadu 2019 mi volal, že fotovoltaika už 2 měsíce nic nedělá, občas 300 W, výkon, pokud celý den svítilo slunce, dosáhnul i 1.600 W. 

Naopak koncem listopadu se baterie začaly nabíjet ze sítě na 80 %. A nikdo nedokázal říci proč.  Aby neklesala jejich životnost – ztrátou kapacity? 

A jako taková "pikoška", hned po namontování fotovoltaické elektrárny, která měla snížit náklady na elektřinu, mu ČEZ zvýšil měsíční zálohy na 5.250 Kč.  Roční náklady tedy 63.000 Kč. Investice byla 260.000 Kč + dotace, na kterou zatím čeká. Až poté investor kontaktoval energetického auditora. Pokud připočteme cca 20.000 Kč vodné stočné, dům zaplatí za energie + vodu 83.000 Kč.  

Na trhu lze ale dnes najít i optimalizované pasivní domy.

3. Dům bez starostí 

Nejúspornější dům, který jsem zatím viděl, je Bungalov bez zateplení.120 m2 s rekuperací a tepelným čerpadlem z měděného zemního kolek toru.  Měď je měď.  

Dům získal dotaci 435.000 Kč, což pokrylo pořízení teplovodního podlahového topení, rekuperace, tepelného čerpadla, a i rozvodů vody a odpadů. Je to Dům bez starostí. Jde o bungalov v oblasti Beskyd, přesněji Moravské Sibiře.   Dům měl původní spotřebu energií na topení a teplou vodu po kolaudaci 1973 kWh za rok, dalším rokem po vysušení stavby, spotřeba klesla na 1 800 kWh elektřiny.  Za rok, né za měsíc!   Tedy cca 3.550 Kč.  

To je tak nízká spotřeba, že žádné další investice se již nevyplatí. Bylo by možné instalovat teplovodní solární systém a mít teplou vodu jaro, léto podzim zadarmo. Nebo fotovoltaiku.  

Denní spotřeba elektřiny na TUV je 2 kWh denně, mimo topnou sezonu.   V zimě 4 kWh denně na topení, s teplou vodou tedy 6 kWh elektřiny denně.   V domě je domovní čistírna odpadních vod Akvatik .  A vrtaná studna od firmy studnyavrty.cz. Za vodu tedy dům neplatí nic a za energie směšně málo. V domě jsou pouze jednoduché vysoce účinné technologie s dlouhou životností a bez nároků na servis.  A nezávislé na počasí. 

V domě není ani měkká zateplovací fasáda. Neznám stejný, nebo lepší dům, který by měl bez teplovodních kolektorů a fotovoltaiky stejnou, nebo nižší spotřebu energií.  

Jak vidíte, je tedy možné ušetřit 50.000 – 60.000 Kč ročně i na provozu menších domů – bungalovů 

Úsporný dům

Proč je Dům bez starostí tak úsporný? 

V tomto domě se setkaly špičkové stavební technologie se špičkovými topenářskými technologiemi. Většina   projektantů řekne: Máte úsporný dům, dejte si tam přímotop, a lidi pak platí 50 - 60 000 Kč každý rok až do smrti za energie. Není to ale trvale 50.000 – 60.000, energie zdražují, náklady rostou. 

Dům si vydělává na hypotéku 

60.000 Kč ročně může pomoci při splácení hypotéky. Ono se ve skutečnosti jedná o 120.000 Kč, které nemusíte vydělat, protože 60.000 Kč jsou již čisté peníze po zdanění. 

Dům je lepší než penzijní spoření 

Penzijní spoření vám znehodnotí inflace. Ale dům naopak inflace zhodnocuje!  A mít dům se směšně nízkými náklady na provoz je výhoda. snadno ho utáhnete i z důchodu. 

Takový dům je nejlepší zhodnocení investic  

Životnost technologií 

Tvrdá fasáda

Dům bez starostí má tvrdou fasádu. Tepelná izolace je v cihle, tepelná izolace má tedy životnost cihly!  Cihla je cihla. Zděné domy mají normu životnosti 80 let, dřevostavby mají normu životnosti 20 let. U měkkých zateplovacích systémů se uvažuje životnost 30 let, ale mnohé fasády se kvůli řasám a plísním musí rekonstruovat již po 6–10 letech. Rekonstrukce fasády není levná záležitost.  Měkká fasáda je měkká. 

Zděný dům, nebo dřevostavba. 

U dřevostaveb bývá problém s časovou stálostí parozábrany. Při porušení parozábrany u dřevostaveb může zkondenzovat v kamenné vatě i 18 l vody za 24 hodin, což je pro dřevostavby destrukční.   Takový strop vám třeba natáhne vlhkost a spadne na hlavu i ve zděném domě. Již jsem to viděl. 

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo s měděným zemním kolektorem má vysokou účinnost, nízké namáhání, dlouhou životnost a je nenáročné na servis. A je nezávislé na počasí. V zimě mu neklesá výkon, ani účinnost. Při venkovní teplotě Minus 18 °C jsem naměřil spotřebu tepelného čerpadla jen 423 W, což je méně, než 5 starých žárovek, které má mnohý občan na lustru v obýváku. Jiní lidé stejným výkonem zajišťují vytápění domu i s teplou vodou. 

Akumulátor fotovoltaiky

U fotovoltaiky se často mění po 5 letech provozu. Díky amortizaci akumulátoru elektřina z akumulátoru stojí 2 Kč / kWh i když teoreticky je elektřina z fotovoltaiky zadarmo.  Fotovoltaika tedy není moc o úsporách, je to spíše o energetické soběstačnosti a energetické bezpečnosti. Pokud máte tepelné čerpadlo, celý dům má ekotarif. Velmi levnou elektřinu, cca 1,80 Kč / kWh. Dle tarifu. 

Čistička odpadních vod Akvatik 

Je z masivního, snadno svařitelného polypropylenu, plně opravitelná. Na trhu jsou dnes i neopravitelné čističky odpadních vod z tenoulinkého polypropylenu, jen 3 mm. Takové žiletkové, křehoučké konstrukce s úzkými sváry.  Ale zase mají "dobrou cenu". 

Uhlíková neutralita 2050 

Kromě pořízení technologií musíte uvažovat i životnost technologií, tedy obměnu, a i náklady na servis. Zastánci uhlíkové neutrality říkají: "Dnešní stavby za dobu své životnosti zaplatí za energie více než za pořízení stavby. "  

Dům bez starostí tedy již splňuje i vzdálené cíle Uhlíkové neutrality 2050. Za vodu neplatí nic a za energie směšně málo. 
Jak vidíte, nezáleží tedy na investici, ani na množství technologií, ale na volbě a sladění technologií. "Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme", je staré oblíbené české heslo.  Jak říká Jan Becher: "Je to o správném mixu."  Dejte si na jeho počest Becherovku, jsou to zdravé bylinky. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 1. 2. 2020
 Díky  - Autor: Evžen  22. 12. 2020
 Úsporný dům. Nejúspornější dům - Autor: Ing. Pavel Sýkora 23. 8. 2022

     



bydleti.cz


Životní styl