Tipy pro ekologicky šetrnější život III. - Domácnost

Tipy pro ekologicky šetrnější život  III. - Domácnost

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

To opravdu nejlepší, co pro naši planetu Zemi můžeme udělat, je více ji šetřit, využívat méně z jejích zdrojů. Jádrem problému naší ekologické krize je právě naše společnost založená na spotřebě



5. V kuchyni

 

Vaše kuchyň je místem, kde se setkává mnoho ekologických problémů dneška, jako jsou např. spotřeba energie, odpad, toxické látky a genetické inženýrství. Zde vám nabízíme několik rad pro zdravější život a čistší životní prostředí.

 

Domácí spotřebiče

 

Lednička spotřebuje více energie než kterýkoli jiný přístroj ve vaší domácnosti. Tady je několik rad, jak můžete snížit energetickou spotřebu vaší ledničky na minimum:
- Teplota v chladničce by se měla pohybovat kolem 3-5°C, teplota v mrazáku by se měla pohybovat mezi -17 až-15 °C.
- Abyste šetřili energií, neotevírejte ledničku příliš často a otevření omezte na nejkratší možnou dobu.
- Lednička by neměla stát na teplém místě, např. poblíž topení, nebo by neměla být vystavena silnému slunečnímu záření.
- Pro větší účinnost ledničky doporučujeme aspoň jednou ročně čistit spirálu kondenzátoru, která se nachází na zadní nebo spodní straně ledničky.
- Udržujte rám dveří ledničky v čistotě tak, aby nebyl zanešen či poškozen zbytky zaschlého jídla.

 

Také byste měli

 

- Před zakoupením velkého nového elektrozařízení zkontrolovat a porovnat hodnoty na svém elektroměřiči. Tato čísla vám napoví, kolik KW hodin energie bylo spotřebováno za měsíc.
- Používejte rychlovarné konvice na vodu. Ty spotřebují o polovinu energie méně, než když vaříte vodu na plotně.
- K rychlejšímu uvaření jídla použíjte namísto kovových hrnců nádoby vyrobené ze skla. Pro minimální spotřebu energie by měl být průměr dna pánve či hrnce shodný s průměrem hořáku.
- Využijte tlakových hrnců, které spotřebují velmi malé množství energie a jsou ideální pro přípravu jídel, které se nacházejí níže na potravinovém řetězci.
- Neplýtvejte energií předehříváním své trouby. Většina trub to ani nepotřebuje. Při pečení dortů a pečiva zcela postačí desetiminutové předehřívání. Při přípravě velkých jídel, jako jsou např. pečeně, můžete vypnout troubu o 15 min. dříve, jelikož teplo v troubě je dostačující pro dopečení jídla.
- Hned potom, co začne voda vřít, vypněte vařič. Lehce se vařící voda má stejnou teplotu jako silně vřící voda.
- S pokličkou začne voda vřít daleko rychleji než bez ní.
- Vaření mražených jídel spotřebovává mnoho energie. Nechte je proto nejprve rozmrazit než je začnete zpracovávat.

 

Potraviny

 

- Jezte takové potraviny, které stojí níže na potravním řetězci - pěstování ovoce a zeleniny spotřebovává mnohem méně energie než výroba masa.
- Pokud jíte maso, tak kupujte maso a drůbež pocházející z ekofarem s označením "bio".
- Pokud můžete pěstovat vlastní zeleninu, ovoce a bylinky, pěstujte je bez použití pesticidů.
- Nákupem či konzumací ekologicky pěstovaného ovoce a zeleniny přispíváte nejen k snížení množství pesticidů, které jsou uvolňovány do životního prostředí, ale je to i mnohem zdravější pro vás a prospěšnější pro pěstitele i prodejce potravin. Hledejte proto oficiální označení "bio".
- Jezte ovoce a zeleninu z místní produkce, která je zaručeně čerstvější a nejspíše nebude ošetřena voskem. Celá řada dovezené produkce je ošetřena množstvím pesticidů a chemikálií.
- Zbavte se nadbytečného tuku u masa a drůbeže a vyvarujte se plnotučných mléčných výrobků. Spousta chemikálií vypuštěných do životního prostředí se skladuje v tukové tkáni a má kumulativní efekt.
- Vyhýbejte se skladování potravin v umělých hmotách. Používejte skleněné skladovací nádobky k uchování potravin v ledničce, ale buďte opatrní, všechny skleněné nádobky nelze přechovávat v mrazáku.
- Používáte-li k uskladnění potravin plasty, vybírejte pouze ty nádobky, které jsou k tomu určené.
- Nikdy nedávejte do mikrovlnné trouby potraviny v plastových nádobkách. I plasty určené ke skladování potravin mohou do potravin uvolňovat během zpracování či zahřívání v mikrovlnné troubě škodlivé chemikálie.
- Musíte-li použít plastové obaly, dejte pozor, aby se potraviny nedostaly do přímého styku s plastem, hlavně pak s polyvinyl chloridem (PVC).

 

Odpad

 

- Nakupujte ve velkém. Ušetříte tak a spotřebujete mnohem méně obalů.
- Kupujte zeleninu, která není balená.
- Vyhněte se umělohmotným nádobkám, protože jsou vyrobeny z různých druhů umělých hmot, které jsou velmi nákladné a těžko je lze třídit a recyklovat.
- Vybírejte takové výrobky, které jsou v obalech, které je možno znovu naplnit a použít.
- Pokud máte zahradu, použijte zbytky jídla na vlastní kompost.
- Kupujte výrobky z recyklovaných materiálů.
- Místo papírových ubrousků používejte látkové.

 

Voda

 

- Dávejte nádobu s pitnou vodou do ledničky. Nemusíte tak pokaždé, když máte žízeň, nechat dlouho téct kohoutek, než bude voda studená.
- Nechte si nádobku s vodou ve dřezu, ve které si při přípravě jídla můžete rychle opláchnout ruce.
- Pokud trváte na použití myčky, tak pouze při plné várce a při nastavení myčky na úsporné mytí. Pro úsporu energie vypněte myčku po fázi vypláchnutí a nechte dveře otevřené, aby nádobí uschlo.
- Při mytí nádobí nenechávejte téct vodu.

 

6. V koupelně

 

Odtok, výlevka

 

Vaše výlevka může být neucpaná, čistá a bez zápachu i bez použití ničivých čističů. Řiďte se dvěma pravidly: nikdy nevylévejte mastnou tekutinu do výlevky a vždy používejte sítko k pokrytí výlevky.
-Jednou týdně využijte těchto preventivních metod : smíchejte jeden hrnek (125ml) jedlé sody s jedním hrnkem (250ml) soli. Nalijte čtvrt hrnku (60ml) této směsi do výlevky. Poté do odtoku nalijte nádobu vařící vody a na závěr vše spláchněte studenou vodou. Pokud tuto metodu opakujete jednou týdně, tak se váš odtok neucpe a zůstane bez zápachu.
-V případě, že se potrubí ucpe: nalijte do výlevky čtvrt hrnku (60ml) jedlé sody a pak do ní nalijte ještě půl hrnku octa(125ml). Výlevku uzavřete do chvíle, kdy přestane syčení a pak přelijte vařící vodou. V případě neúspěchu použijte spirálu, která je k dostání ve většině obchodů pro řemeslníky. Pozor, při špatné manipulaci může poškodit potrubí.
-Padají-li vám vlasy během sprchování, v žádném případě je nesplachujte do odtoku.

 

Vana a dlaždičky

 

Většina prodávaných čistících prostředků na dlaždičky jim i vám spíše škodí než prospívá, protože většinou obsahují chlór, který silně dráždí oči, nos a pokožku. Chlór je považován za jednu z nejnebezpečnějších chemikálií z těch, které můžete nalézt ve svém odpadu.
- Pro čištění koupelny použijte pevný kartáč se štětinami a jedlou sodu nebo kombinaci jemného čistícího prostředku a jedlé sody. Vše pak spláchněte horkou vodou.
- Pro oblasti s tvrdou vodou použijte ocet nebo citrónovou šťávu pro snadnější rozpuštění minerálních usazenin. V případě hlubokých nánosů nechte napustit hadřík octem či citrónovou šťávou a přiložte jej k problémové oblasti a nechte po dobu několika hodin působit.
- Pro oblasti postižené plísní použijte hadřík navlhčený octem a k drhnutí kachlíků použijte starý zubní kartáček.

 

Rychlé rady

 

- Ke snížení spotřeby vody při každém spláchnutí toalety si nechte nainstalovat dvojí, úsporný splachovací systém.
- Nechte okamžitě opravit všechny kapající kohoutky či protékající potrubí.
- Namísto papírových kapesníků používejte látkové. Ty nejen šetří naše lesy, ale pro svou jemnost jsou též šetrnější k vašemu nosu.
- Nainstalujte zařízení na úsporu vody jak u kohoutků, tak i ve sprše. Během čištění zubů či během holení nenechávejte téct vodu.
- Desetiminutová sprcha spotřebuje dvě třetiny množství vody jedné koupele ve vaně.
- Nastavte teplotu svého ohřívače vody na 54°C. Tato teplota je dostatečná k zahubení všech baktérií a přitom stále ještě uspoří energii.
- Ve své koupelně si vyhraďte koš na smíšené odpadky. Splachováním odpadu do toalety se plýtvá vodou a může to způsobit ucpání odpadu.

 

7. V prádelně

 

Pokud přecházíte od čistících pracích prostředků k mýdlovým pracím prostředkům, vyperte své prádlo nejprve s 1/3 hrnkem (80ml) jedlé sody. Jedlá soda pomůže zbavit zbytků pracího prášku ve vašem prádle, který by jinak mohl reagovat s mýdlem a způsobit zežloutnutí látky. Pokud máte jakékoli obavy z látek, které pouští barvu, nejprve je otestujte.

 

Prací prostředky

 

V průběhu plnění pračky přidejte do vody 1/3 hrnku (80ml) sody na praní. Pak pračku naplňte špinavým prádlem. Poté přidejte 1 a 1/2 hrnku (375ml) mýdla. Pokud je voda tvrdá, tak během prvního vypláchnutí nalijte do pračky 1 hrnku (60ml) sody nebo 1/4 hrnku (60ml) octa. Velmi špinavé prádlo nechte předem namočit na 30 minut v teplé vodě, ve které je rozpuštěno 1 hrnku (125 ml) sody na praní. Velmi špinavé oblasti drhněte s pomocí tekutého mýdla nebo roztoku 1 hrnku (250ml) teplé vody a 2 polévkových lžící (30ml) sody na praní.

 

Změkčování látek ( i vlny)

 

Přidejte 1 hrnku (60ml) bílého octa do máchání.


Natahování sražené vlny

 

Rozpusťte 2 hrnky (500ml) soli v horké vodě a počkejte, než voda zchladne. Po 3 hodiny nechte namáčet látku v roztoku.


Hedvábí

 

Namočte do roztoku z 1 hrnku (250ml) přírodního mýdla a 2-3 polévkových lžic (30-45ml) jedlé sody. Jemně pak látku vyždímejte a důkladně propláchněte.


Bělení

 

Pro to, aby byla bílá bělejší a barvy zářivější, přidejte do každé várky praní 1 hrnku (125ml) sody na praní nebo do programu máchání přidejte citronovou štávu.
Pak, pokud je to možné, nechte prádlo volně usušit na vzduchu. Nejenže tak šetříte energií, ale slunce také působí jako přírodní bělící prostřerek pro vaše prádlo.

 

Chemické čištění

 

Většina roztoků použitá během chemického čištění jsou toxického charakteru, stejně jako chlór a formaldehyd, které jsou vysoce toxické a karcinogenní. Tyto toxické látky mohou zůstat ve vašem oblečení po dlouhou dobu. Proto doporučujeme nakupovat oblečení, které se nemusí chemicky čistit. Avšak většina oblečení určená pouze k chemickému ošetření se dá velmi dobře prát ručně ve studené vodě s mýdlem, pak stačí oblečení vyžehlit. Pokud určitý kus oblečení nelze vyprat ručně, zeptejte se ve svém okolí, která čistírna nabízí metodu čištění na mokro. Mokré čištění používá k čištění oblečení teplo, páru, vákuum, vodu a přírodní mýdlo. Tento druh čištění vyžaduje schopné odborníky, kteří ošetří každý kus oblečení zvlášť.

 

Rychlé rady

 

- Perte pouze tehdy, když je pračka plná prádla, a šetřete tak vodou.
- Až 90% energie spotřebované při praní prádla jde na ohřátí vody. Skoro pro všechny typy oblečení byste tak mohli vyměnit program praní v horké vodě a máchání v teplé za praní v teplé vodě a máchání ve studené.
- Perte pouze oblečení, které to opravdu potřebuje. Vnější vrstvy, jako jsou košile, svetry a kalhoty noste víc jak jednou, než je dáte vyprat.
- Šetřete energii tím, že pověsíte prádlo k sušení venku, či ho vyvěsíte uvnitř v teplé a suché místnosti.
- Pokud trváte na používání sušičky, po každé várce vyčistěte pro lepší cirkulaci vzduchu nánosy cupaniny. Cupanina je též hořlavá.

 

Skvrny

 

První pravidlo týkající se skvrn je, že čím dříve je ošetříte, tím vyšší je šance, že se jich zbavíte. Dalším pravidlem je vyzkoušet si nejprve na malém kousku látky všechny druhy odstraňovačů skvrn. Začne-li se testované místo odbarvovat, mužete to zastavit tím, že čistící prostředek zneutralizujete. Například působení octa či citronové šťávy zneutralizujete přidáním zásady, jakou je např. jedlá soda, a naopak. Nezapomeňte po testu oděv vyprat.

 

Špinavé plenky

 

Předem je nechte namočit ve vaně či pračce v roztoku 3 polévkové lžíce (45ml) jedlé sody a teplé vody.

 

Ovoce a víno

 

Na skvrnu ihned nasypte sůl nebo na ni nalijte studenou sodovku a před praním ji ještě namočte na nějakou dobu v mléce. Je užitečné mít pro urgentní případy v ledničce chlazenou sodovku.

 

Mastnota

 

Přelijte vařící vodu přes bílou bavlněnou látku, poté posypte suchou jedlou sodou či promněte v sodě na praní, rozpuštěné ve vodě. U jiných druhů látek překryjte ručníkem,navlhčete skvrnu vodou a třete mýdlem a jedlou sodou. Poté vyperte v co nejteplejší vodě s mýdlem. Před použitím vařící či horké vody si ale pečlivě přečtěte návod na praní.

 

Inkoust

 

Namočte v mléce nebo odstraňte peroxidem vodíku.

 

Krev

 

Okamžitě skvrnu posypte solí nebo namočte ve studené sodovce. Před praním vymáchejte ve studené vodě. Pro zažranější skvrny namočte do roztoku kukuřičného škrobu s kosmetickým zásypem rozpuštěným ve vodě. Nechte zaschnout a oprašte.

 

Zdroj:www.greenpeace.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl