Tipy pro ekologicky šetrnější život II. - Čištění

Tipy pro ekologicky šetrnější život  II. - Čištění

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

To opravdu nejlepší, co pro naši planetu Zemi můžeme udělat, je více ji šetřit, využívat méně z jejích zdrojů. Jádrem problému naší ekologické krize je právě naše společnost založená na spotřebě



3. Základní čistící prvky

 

Průmysl je jednoznačně jedním z největších zdrojů rizikového a toxického chemického znečištění. Avšak mnozí z nás k tomuto chemickému znečištění přispívají výběrem čistících prostředků a chemikálií, které používají v zahradničení, nebo nadměrnou spotřebou energie.
Ochrana a zachování životního prostředí začíná právě v našich domovech. Tady vám nabízíme pár nápadů a rad, se kterými ušetříte peníze a zároveň ochráníte sebe, lidi, na kterých vám záleží, i své životního prostředí.
Všechny složky, které jsou tu zmíněny, můžete koupit v běžném obchodě s potravinami či v obchodě se zdravou výživou.

 

Přírodní mýdlo

 

Již po dlouhé generace lidé používají při čištění oblečení, svých domovů a vlastnímu mytí přírodní mýdlo. Dnes toto mýdlo tvoří základní složku mnoha alternativních způsobů čištění. Přírodní mýdlo je zcela bezpečně rozpouští ve vodě a navíc neobsahuje žádné toxické látky. Dejte pozor, abyste nepoužívali mýdlo obsahující syntetické vůně, barviva či jiné chemické přísady. I prací prášek, který je v přírodě zcela rozložitelný a neobsahuje žádné fosfáty, způsobuje znečištění vody.

 

Ocet (5% kyseliny octové)

 

Ocet je jemným druhem dezinfekce, který odmašťuje, čistí sklo, odstraňuje zápach a zároveň zbavuje i usazenin vápníku, skvrn a nánosů vosku.

 

Kukuřičný škrob

 

Kukuřičný škrob je prášek bez zápachu, ideální pro čištění koberců a mastných skvrn.

 

Eukalyptový olej

 

Eukalyptový olej je výbornou dezinfekcí a osvěžovačem vzduchu. Odstraňuje inkoustové a mastné skvrny, ničí a odpuzuje některé druhy hmyzu a dokonce zbavuje i rzi.

 

Soda na praní

 

Důležitou složkou při praní prádla je soda na praní, která rozpouští tuk, zbaví vás skvrn, dezinfikuje a navíc změkčuje vodu. Soda na praní by neměla přijít do styku s hliníkem.

 

Jedlá soda (pečící prášek)

 

Jedlá soda je dobrým brusným práškem v řadě alternativních receptur. Stejně tak je i osvěžovačem vzduchu, zbavuje skvrn, brousí a změkčuje tkaniny.

 

Poznámka. . .

 

Někteří lidé se domnívají, že amoniak a borax patří mezi důležité složky alternativních čistících prostředků. Je sice pravda, že obě složky jsou velmi efektivní při čištění, odstraňování zápachu a pro dezinfekci, ale také platí, že patří mezi velmi silné chemikálie. Amoniak a borax mohou podráždit vaše oči, nos, krk a pokožku a také mohou způsobit bolesti hlavy, nevolnost a bolesti hrudníku. Navíc, smícháme-li amoniak s některými druhy čistících prostředků, hlavně s těmi, které obsahují chlór, může vzniknout jedovatý plyn. Z těchto důvodů jsme amoniak a borax vynechali ze seznamu základních složek a receptů šetrného čištění.

 

4. Recepty pro ekologické  čištění

 

Mnohoúčelový čistící prostředek

 

- 1 hrnek (125 ml) přírodního mýdla
- 4 litry horké vody
- Pro vůni čistoty a pro lepší odmašťovací vlastnosti přilijte 1 hrnek (60ml) citrónové štávy. Tímto roztokem můžete čistit všechny druhy povrchů, nezapomeňte je však po aplikaci opláchnout vodou. Prostředek je určen pro mnoho druhů čištění a je velmi účinný. Pro silnější roztok zdvojnásobte dávku mýdla a citrónové šťávy.

 

Dezinfekce

 

Smíchejte 50-100 ml eukalyptového oleje s jedním litrem vody. Tento roztok můžete nalít do rozprašovače, před použitím jím ale nezapomeňte pořádně zatřepat.

 

Prášek na mytí

 

Smíchejte přírodní mýdlo a sůl nebo jedlou sodu a za pomoci kartáče s pevnými štětinami drhněte nečistoty. Nasypte trochu jedlé sody na vlhkou houbičku, je to též velmi účinný čistící prostředek pro mnoho typů povrchů. Prášek na mytí si můžete upravit podle své potřeby např. přidáním aromatických bylinek nebo květin. Smíchejte všechny přísady tak, aby byl prášek provoněn aromatem květin.
Špíny a nánosů v troubě se zbavíte drhnutím jedlou sodou nebo směsí jedlé sody a silnějšího mnohoúčelového čistícího prostředku. Nezapomeňte si před drhnutím navléknout gumové rukavice.

 

Osvěžovač vzduchu

 

Prodávané osvěžovače vzduchu fungují na základě maskování pachů. Chemikálie vytvoří na povrchu vaší nosní dutiny povlak a umrtví tak vaše nervy a potlačí tak váš smysl pro čich. Takovým výrobkům se tedy vyhněte. Raději vyzkoušejte přírodní osvěžovače vzduchu, jakými jsou pokojové rostliny. Nebo se nechte inspirovat některými ze zde nabídnutých přírodních receptů, jak zbavit váš domov pachu a nechat jej krásně provonět.
- Abyste zmírnili pachy ve vašem domově, nasypte jedlou sodu do místa jejich původu, jako je váš odpadkový koš nebo vaše lednička.
- Nechte rozpustit 1 polévkovou lžíci (5ml) jedlé sody ve 2 hrncích (500ml) horké vody a do roztoku přilijte 1 polévkovou lžíci (5ml) citrónové šťávy. Roztok přelijte do rozprašovače a použijte jako osvěžovač vzduchu.
- Do hrnce s vodou přidejte několik plátků citrusu, hřebíček nebo skořici a nechte jednu až dvě hodiny povařit.

 

Prostředek na mytí nádobí

 

Nastrouhejte tabulku přírodního mýdla do pánve. Pokryjte vodou a povařte na mírném ohni, dokud se mýdlo nerozpustí. Proti mastnotám a k odstranění skvrn nalijte do směsi ocet. Přelijte do láhve a používejte jako normální prostředek k mytí nádobí.

 

Zrcadla, skla a okna

 

Myjte je přírodním mýdlem a vodou. Opláchněte roztokem z 1 dílu octa na 4 dílů vody. Namísto papírových ubrousků použijte hadřík na více použití.

 

Koberce

 

Pro kompletní vyčištění a osvěžení vašeho koberce jej nejprve vyluxujte, pak jej posypte kukuřičným škrobem nebo jedlou sodou, po dobu jedné hodiny nechte působit a pak znovu koberec vyluxujte. V případě nepoddajných skvrn vyzkoušejte chlazenou sodovku nebo opakovaně čistěte mýdlovou vodou s octem.

 

Laky

 

Většina laků, které najdete v obchodech, obsahují rozpouštědla škodlivá pro životní prostředí.Aerosoly ve spreji jsou nehospodárné a obsahují škodlivé plyny.


Leštěnka na nábytek

 

 Nechte rozpustit (5ml) citronového oleje v 1 hrnku (250 ml) rostlinného oleje. Nanášejte pomocí čisté a suché útěrky.


Leštidlo na podlahu

 

Zahřejte 1/8 hrnku (30ml) parafínu (vosku) ve vodní lázni. Přidejte čtvrt litru minerálního oleje a pár kapek citrusového oleje. Nanášejte hadrem, nechte zaschnout a pak vyleštěte.


Leštidla na kovy


Měď: hadřík namočte buď v citrónové šťávě s trochou soli nebo v horkém octě s trochou soli.
Chrom: posypte suchý hadřík bílou moukou.
Mosaz: suchý hadřík pokapte roztokem ze stejných dílů soli a mouky s trochou octa.
Stříbro: ve velkém hrnci přiveďte k varu: 1 litru vody, 1 polévkovou lžíci (15ml) soli, 1 polévkovou lžíci (15ml) jedlé sody a proužek alobalu. Do hrnce pak vhoďte stříbro, 3minuty povařte a pak jemným hadříkem vyleštěte. Nebo stříbro vyleštěte pastou ze směsi popela a vody. Poznámka: Tyto metody můžete aplikovat pouze na ryzí stříbro, nikoli na postříbřené předměty.

 

Zdroj:www.greenpeace.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl