Teplo zadarmo? A co tak mít dva solární kolektory místo tří?

Teplo zadarmo? A co tak mít dva solární kolektory místo tří?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Kdo by nechtěl teplo zdarma ? Solárních kolektorů je na trhu velké množství. Jak se ale mezi nimi vyznat ? Všechny jsou nejkvalitnější, nejvýhodnější. Ceny různé, nezřídka se člověk setká s tím, že dražší mají naopak účinnost nižší.



Pro porovnání parametrů proto byla zvolena tabulka.

Obrázek solární kolektory účinnost 

 

Z tabulky vyplývá, že vakuové kolektory mají o málo vyšší účinnost, než Tinoxové. Cena je však několikanásobně vyšší. Jako optimální varianta se jeví velkoplošný Tinox. Absorpční plocha 2,4 m2. Běžně se na rodinný domek  se instalují 3 běžné kolektory 1 x 2 m. Tyto Vám dají 300 l teplé vody denně.

 

Tinoxové  solární  kolektory

 

Tinoxové však mají větší plochu a účinnost. Postačují 2 kusy. Proto, celková instalace je  dokonce levnější !Tyto solární  kolektory  lze nyní zakoupit v Půchově  ve velmi zvýhodněné ceně.  Původní cena 16000,- Kč je dočasně snížena na 11000,- Kč. Tyto kolektory, díky vysoké účinnosti i v zimním období, se používají i pro přitápění rodinných domů.

 

Co je to Tinox?

 

TINOX – speciální vrstvička oxidu dusíku. Ta způsobuje, že kolektor absorbuje tepelné záření jako „dokonale černé těleso“, ale jako „dokonale černé těleso“ jej zase částečně nevyzáří do okolního prostoru. Patentováno. 

 

Obrázek Solární kolektor 1

 

Při montáži bylo zataženo, teplota na kolektorech + 45 °C ! Vytápím dům, bazén i zimní zahradu. Kolektory nepotřebují přímé sluneční paprsky.  Postačuje jim i difuzní záření. Tyto kolektory jsou vhodné i pro instalaci svépomocí.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz

 

Související články:

 

Solární kolektory - dotazy a odpovědi
Energie zadarmo - solární kolektory pro celoroční provoz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl