Technická a smluvní ekologie

Technická a smluvní ekologie

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Slovenská elektřina je 5 x ekologičtější, než česká. Proč?



elektrika 007.jpgCo je a co není ekologické? Různé lobby, nás každou chvíli přesvědčují různě. Jde spíše o domluvu. Tak jako technický směr elektrického proudu je domluven od + na mínus. Ve skutečnosti je opačný, nikomu to ale nevadí. Uvažuje se technický směr proudu. V ekologii mi to připadá podobné. Při rozhodování, podloženém ekologickými argumenty,  je třeba přizvat zdravý rozum.

 

Ekologie je tedy dnes pojata spíše jako politický argument různých stran, nebo prodejní argument různých lobby, vynikající argument pro uvedení na trh čehokoliv ( biopaliva), skvělý argument ke zdražení čehokoliv.  ( elektřina, zemní plyn, dřevo, uhlí…)

 

Určitě všichni pamatujete :

Všichni budeme topit naftou. Přes noc pak nafta zdražila z 0,8 Kč na 5,- Kč / l .

Všichni budeme topit elektřinou přímotopy.

Všichni budeme topit zemním plynem.

Všichni budeme topit dřevoplynem,…

 

V současné době již však ekonomické lobby mění strategii. Neslibují, vyhrožují :

Den pohřbu starých kotlů :  1.1. 2014 . Podobně.  Vypadá to, jako by ministerstvo životního prostředí a plynárny nyní táhli za jeden provaz. Ze Slovenska však slyšíme opak. Smlouva z Gazpromem není uzavřena, Rusí chtějí víc, ministerstvo prodalo téměř všechny povolenky emisí plynárnám, ostatní je budou muset od nich kupovat – skrytá forma dotace, a podobně.

 

Elektřina je drahá musíme ji stále zdražovat, je jí v Evropě nedostatek. No ale u nás je přebytek. Celý výkon Temelína  jde na export.

 

Co ekologie a elektřina?

V ČR se elektřina počítá, jako by 100 % bylo vyrobeno v systémové hnědouhelné elektrárně. Elektřina je tedy neekologická. Přesto, že 60 % elektřiny máme z jádra. To je velmi slušné. Francouzi mají 80 % elektřiny z jádra, jsou největší evropští vývozci, a mají poměrně levnou elektřinu. Na naše peníze, přímotopná sazba 1,60 Kč. ( V ČR přes 2,- Kč / kWh). Co Slovensko? Na Slovensku je elektřina 5 x ekologičtější, než v ČR. Protože na Slovensku se emise z elektřiny počítají jen 20 % hnědouhelné elektrárny. Na Slovensku skutečně 80 % elektřiny dělá jádro + vodní elektrárny. Na Slovensku jsou emise z elektřiny skutečné, nikoliv smluvní. Neměli by Čechům a Slovákům  Rakušané  ekologii při výrobě elektřiny  spíše závidět?

 

Co tolik proklamovaná  biomasa?

Nahradíme – li hnědouhelnou kotelnu kotelnou na biomasu ( dřevo), emise CO2 o 30 % narostou! Smluvně však počítáme nulové emise. Opravdu jste si jisti, že co je ekologické, je dobré i pro přírodu?

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl