Ropný zlom 6 - zavádění nových výrob

Ropný zlom 6 - zavádění nových výrob

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Dnes je vše o reklamě, (marketingu) , prodeji, penězích. Účelem je vydělat peníze. Nikoliv zásobovat obyvatelstvo. A nadnárodní koncerny se v tom zatraceně dobře vyznají.



peníze-007.jpgNejlepší v marketingu jsou Američané. Již dnes vědí, co nám budou prodávat za 5 let. Proč by nám již dnes měli nabízet výborný operační systém na počítače, když nám zatím můžou prodávat co prodávají a ten lepší „vytáhnou ze šuplíku“ za pár let? Proto si nemyslím, že otázka ropného zlomu nestojí „Kdy dojde ropa“ , ale kdy se vyplatí na trh uvést novou technologii?

 

Můžeme volně  citovat diplomové práce Ing. Sýkory „zavádění nových výrob“. Spoluautor je Ing. Josef Číž. Je nutné, přesně stanovit, kdy se vyplatí zavést nový výrobek na trh. Zde je uveden příklad zavedení Modelu T Henryho Forda. Pokud uvedete nový výrobek příliš brzy na trh,  je to špatná investice. Lidé kupují starý výrobek, jsou na něj zavedeni. Nový výrobek je podstatně dražší. Protože se neprodává, obrovské  investice na zavedení výrobku do výroby a na trh se nevrátí. Navíc máte blokovanou výrobní kapacitu výrobkem, který se nekupuje.

 

Stejně tak, uvedete – li nový výrobek pozdě. Dojde k poklesu tržeb za starý výrobek. Propadu tržeb. Navíc Vás konkurence může předběhnout. Marketing je umění. Je nutno přesně stanovit, kdy výrobek uvést na trh.  Tedy nové, neropné technologie zde jsou. Již dnes si můžete koupit BMW na vodík. Jenom stojí několik milionů EURo. Potvrdila se koncepce Ing. Trnečky ze Střední Průmyslové školy ve Strážnici. Tak, jak předvídal již v roce 1984.  I při novém druhu paliva se využívá technologicky propracovaný  klikový mechanismus.

 

Cena auta na vodík:

 

Právě diplomová práce Ing. Sýkory se zabývá zaváděním nových výrob. Lze to popsat matematicky.   Při každém zdvojnásobení výroby klesá cena o stejné procento. Je tedy rozdíl, vyrábíte – li kusovku nebo sériovou výrobu. Taky je rozdíl, koupíte – li si vodíkové auto při zahájení hromadné výroby, nebo až bude výroba rozběhnuta. Pokud odmyslíme cenu surovin. Ty jsou ale jen velmi malé, v podílu celkových nákladů. U vodíkových aut to bude spíše cena zásobníku paliva.

 

Mezinárodní spekulativní kapitál

 

Ten nám může cokoliv zdražit kdykoliv, několikanásobně.  Minulý týden zdražilo olovo 9 x !!!

Čína údajně staví nové fabriky na výrobu baterií. Tak skoupila olovo. Nové autobaterie v obchodech rázem zdražily o 25 %.

 

Surovinyvrtané studny 007.jpg

 

Běžný občan v ČR ani neví, po čem šlape. To jsou cenné informace. To se pak jen v tisku dozvíte: Ta a ta nadnárodní firma chce vytěžit v Kašperských horách 100 t zlata. Vy ani nevíte, že tam je.

 

Nedávno jsme dělali hydroprůzkum. V oblasti kterou znáte. Proutkař stále říkal“ cítím tady Uran“ ( Smolinec) . Nesmysl, říkal jsem si. Další hydroprůzkum se dělal u Inženýra, absolventa baňaře. Ten říkal. „Tady jsem v roce 1978 dělal fotky  rudy. Třikrát nevyšly.  Vzal jsem Greiger Millerův počítač ( analýza radioaktivity) . A táhnul ho do lesa. Jen bzučel. Náhle přijela Volha, vyskočil generální ředitel a řva na mě:“ „ Vy jste vyzradil státní tajemství. Že jsou zde státní tajné zásoby uranu. Já vás na hodinu vyhodím. Já vás dám zavřít,…“  Je tam.Smolinec.  A dříve, nebo později se bude těžit. Je to jen otázka času.

 

Jak dopadla studna? Dobře. Je i děkovný dopis. „ Byly zde 3 studnařské firmy, když viděly terén, všechny utekly, vedle vrtal i Mercedes z Ostravy, vyvrtal 30 m, měl obrovské potíže, zmizel, ani peníze nechtěl, ST KODEK mi v tomto velmi složitém podloží odvrtal studnu.“ Spokojenost. 

 

Reklama

 

V současnosti je člověk zavalen miliony informací, které nepotřebuje. Je to informační tok 24 hodin. Informace občan dostává tak rychle, že je nestačí vyhodnotit. Pak jim slepě věří. A o to jde. Když bude na čt24 informace, že přistáli Marťani, bude tomu věřit.

 

Stejně tak s námi „kývou“ s cenou ropy. Jak říká Ing. Rudolf  Vítek, největší odborník na tepelná čerpadla voda – voda. „Dolár bol za 40 Sk, ropa za 50 Dolarů za barel, benzín stál kolem 20 Sk/l. Dnes je dolár za pomalu 20 Sk, Ropa zasa za  50 , ale benzín za 40 Sk /l.“  A stále nám to zdůvodňují cenou ropy. Asi si z nás dělají ….

 

Velmi kouzelná matematika. Zajímavé je, že zdražení proběhne na všech benzínkách ihned, kdežto zlevňování trvá dlouhé týdny, „než se vyprodají zásoby“. Ceny benzínu a nafty, dle mého názoru ovlivňuje i  sezonnost. Na začátku léta se vždy zdražuje, neboť je sezona. Je poptávka.

 

Jak reagovat?

 

Těžko budeme všichni jezdit na rostlinný olej. Tolik ho není. Ale ti rychlejší jeho výhod využijí. Už využívají. Zdravě nevěřit. Nenechat si do domu, pokud možno zavést přirozené monopoly. Trubky, centrální kanály, dráty.  Investovat včas do úsporných technologií. Být co nejméně závislý, nikoliv na civilizaci, ale na monopolech. Tedy preferovat decentralizované čištění odpadních vod před centrální kanalizací (Viz www.akvatik.cz).  Tepelné čerpadlo a solární systém před zemním plynem. Uvažovat o fotovoltaice - vlastní elektrárně na střeše domu. Ta se dá umístit i na panelák.  Ani v panelových domech není člověk bezbranný.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ropný zlom 6 - zavádění novýc - Autor: Videnak 28. 10. 2007
 Ropný zlom 6 - zavádění novýc - Autor: Ing. Sýkora 9. 1. 2008
 Ropný zlom 6 - zavádění novýc - Autor: Ing. Sýkora 9. 1. 2008
 po éře uhlí, ropy, plynu, jádra, přichází Nikl.  - Autor: postup technologický vývoj 7. 7. 2012
 ropný zlom se asi nekoná, těžba břidlicové ropy - Autor: změny zase 14. 5. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl