Při výběru rodinného domu je nutné především umět dobře počítat

Při výběru rodinného domu je nutné především umět dobře počítat

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Plánujete-li stavbu rodinného domu, bude pro vás klíčovou fází a zároveň i životním rozhodnutím výběr vhodného dodavatele. Orientovat se v dnešním informačním přetlaku je pro nezasvěceného vskutku nelehký úkol. Jak se v tomto bludišti orientovat a jak se nedopustit omylu? Cesta k jistotě a pohodlí vlastního domu vede jedině cestou pragmatického a racionálního uvažování při výběru technologie i dodavatele, lidově řešeno - umět jen dobře počítat.



Proč je efektivnější stavět rodinný dům na klíč?

První fázi rozhodování mezi stavbou na klíč a individuální výstavbou není třeba věnovat větší prostor. Zkušenosti odvážlivců, kteří prošli martyriem svépomocného stavebnictví potvrzují obecně známý fakt, že při dnešním životním stylu se do individuální výstavby může pustit již jen skalní kutil nebo nerozvážný investor hazardující se svými prostředky, neboť kromě neúměrného prodlužování stavby nelze při tomto druhu realizace a dodržení alespoň základních kvalitativních parametrů dosáhnout úspor. Bohužel je častým omylem zejména stavebníků s omezenými prostředky, že to je pro ně jediná cesta k vlastnímu bydlení, o to větší zklamání jim připraví realita výrazně prodražené stavby, která se protáhla na několik let a byla skladbou různých kompromisů než realizací původní představy.

Proč je výhodnější vybrat si masivní montovaný dům?

Klíčovým rozhodováním je volba dodavatele domu na klíč. Základním doporučeném je rozhodovat se jen na základě faktů, vybírat firmu a způsob stavby, která bude maximalizovat efektivitu využití investorem často obtížně nashromážděných finančních prostředků. Zkrátka vybrat dům s nejlepším poměrem ceny, kvality a užitné hodnoty spolu s krátkou dobou výstavby a co nejvyšší mírou jistoty, že o své peníze nepřijdou. 

Rozhodnout se mezi klasickými materiály, dřevostavbou nebo masivním montovaným domem, není ve finále až tak těžké, nepřistupujete-li k výběru s předsudky, ale použiváte-li jen rozum a počty. Jistě, každá z užívaných technologií má své výhody a nevýhody, rozdíl je ovšem v jejich poměru. Je pochopitelné, že fanatičtí zastánci jedné z technologií nechtějí vnímat argumenty druhé strany. Stejně jako  např. fanda Slávie i po prohraném zápase se Spartou nepřizná, že byl soupeř prostě v něčem lepší, nemůžeme čekat, že milovník táborových ohňů dá dopustit na dřevostavbu, která mu připomíná život jeho předků v prérijních domcích divokého západu nebo stavebník, kterému od dětství v uších zní jen pohádkové spojení „…dát cihlu k cihle, těsto do díže…“ připustí možnost stavby rodinného domu z progresivnějších materiálů. A ačkoliv většina z nás je vyhraněná a zčásti iracionalní například při výběru automobilu nebo elektroniky,  u svého domu, ve kterém budete žít pravděpodobně po zbytek života, je třeba  přistoupit k výběru rodinného domu i technologie velmi zodpovědně.  

Pokud krátce shrneme výhody stavby masivního montovaného domu na klíč zazní argumenty, které jsou obecně známé – rychlost, přesnost výstavby, nízké energetické náklady, větší podlahová plocha díky subtilnosti stěn a přitom vyšší pevnost a mechanická odolnost, prakticky neomezená životnost masivního konstrukčního systému atd. atd.  Rodinné domy se kromě výše uvedených vlastností vyznačují i prakticky nulovými náklady na údržbu a díky energetickým úsporám jsou stavbami s nejlevnějším provozem. To jsou údaje, které zejména od konkurentů, využívajících klasické stavební systémy většinou nedostanete. Kdo vám poskytne záruku na stálobarevnost, ale hlavně neomezenou životnost například fasády? Kdo vám uvede skutečné údaje o nákladech na vytápění a nešermuje před vámi různými koeficienty např. tepelné prostupnosti, která vám o celkové tepelné pohodě domu a nákladech řeknou asi tolik jako počet sedaček v automobilu o výkonu motoru. Přitom to nechce nic více, než se o celou problematiku jen více zajímat a opět hledat optimální poměr mezi dnes tolik vzývanou tepelně izolační schopností, ale také tepelně akumulačními vlastnostmi i dobrými difúzními vlastnostmi stavby, které zajišťují, že bydlení v domě je kromě úspor také zdravé a že se nebudete  potýkat celý život třeba s vlhkostí a plísněmi. A protože všechny parametry spolu navzájem souvisí, abnormální výše jednoho parametru má za následek žalostnou úroveň druhého a naopak. Zdravý selský rozum napoví, že zajímat by investory měly především skutečné náklady na vytápění a celková tepelná pohoda v domě, kterou si například vyzkoušíte pobytem ve vzorovém domě. Musíte potom nutně dojít k závěru, že masivní montované domy na klíč jsou optimálním řešením.

Proč je nejbezpečnější investicí typový rodinný dům? 

Velký význam při výběru dodavatele stavby rodinného domu věnujte především údaji, kolik podobných domů bylo již postaveno. Důvody, které je k tomu vedou, jsou velmi prosté.  Typové rodinné domy, která byly postaveny v desítkách nebo stovkách realizací mají totiž již „vychytány všechny mouchy“. Čím více se domů postavilo, tím menší je pravděpodobnost, že dodavatel udělá při stavbě chybu a nebezpečí, že byte i při dlouhodobém užívání našli slabé místo, je mizivá.

Rizikem by bylo svěřit své finance firmě, která staví jen pár domů ročně nebo ještě lépe, zakoupit si projekt svého domu z katalogu, u nichž je počet realizací nízký, ne-li nulový. Nakreslit dům a postavit dům jsou dva rozdílné pojmy. Firma distribuující projekty nemá totiž žádnou zodpovědnost za konečný výsledek a dodavatel, který vám jej bude stavět, bude mít s projektem pramalé zkušenosti. Proto bylo a stále je nejrozumnějším řešením dát důvěru společnosti, které své domy projektuje, staví a také, což je důležité, která je na základě zkušeností i na přání klientů stále zdokonaluje. 

U montovaných rodinných domů, jejichž obliba díky všem známým výhodám rok od roku rapidně roste, je neméně podstatné, zdali je společnost vlastníkem výrobního závodu, protože tak kontroluje celý stavební proces skutečně od prvopočátku, a dále fakt, zda využívá výhradně vlastní zkušené a vyškolené pracovníky. Jedině tak může dát společnost záruku nejvyšší kvality. Zajímejte se proto, kolik má vámi uvažovaná společnost zaměstnanců, zda-li se nejedná jen o šikovné obchodníky, kteří zadají stavbu neznámým subdodavatelům, o jejichž zkušenostech a kvalitě se můžete jen dohadovat.

Proč dát přednost typovému projektu rodinného domu?

Nenechte se přesvědčit, že jedině individuální projekt od nezávislého architekta může uspokojit vaše individuální požadavky na bydlení. Nezapomínejte na fakt, že i typové projekty, především u masivních montovaných staveb, jsou šity na míru a to většinové populaci. Do projektů typových domů se promítají analýzy požadavků stovek nebo tisíců lidí a nutno podotknout, že v představách o kvalitním, zdravém a přitom dostupném bydlení se od sebe lidé i při své individualitě zas tak radikálně neodlišují. Renomované společnosti produkující rodinné domy na klíč mají navíc velkou zodpovědnost spoluvytvářet lidem kvalitní bydlení úměrné jejich finančním možnostem, na rozdíl od některých tzv. architektů povyšujících nade vše především svou osobní exhibici. Důvodem jejich nevole k typovým rodiným domům je totiž i fakt, že solidní společnosti, produkující rodinné domy na klíč, mají projekty již v ceně domu, tedy zdarma, čímž tito kritici přicházejí o nemalý zisk. Individuální projekt totiž nepořídíte za méně něž 80 tis. Kč a za to už můžete mít v celém domě třeba plovoucí podlahy nebo kuchyňskou linku.

Jak si z nabídek vybrat opravdu ten nejvýhodnější rodinný dům?

Nechtějte slevu zadarmo a nenechte se nachytat na podezřele nízké ceny některých „domů na klíč“ nebo na neuvěřitelně výhodné domy na splátky. V první řadě je třeba zjistit, který dům je za proklamovanou cenu, často zjistíte, že obrázek u ceny byl jen ilustrační a že za onu cenu je k mání v podstatě větší zahradní domek nebo vám firma po dlouhém vyptávání nebo až při podpisu smlouvy a často až při samotné výstavbě sdělí, že základní cena neobsahuje řadu důležitých položek nebo jsou použity výrazně horší komponenty. Je totiž nutné se zajímat o to, co je skutečně v základní ceně domu a zda-li si jej v základním provedení můžete pořídit a bude plně funkční. Může vás překvapit, že vám firma onen levný dům v základním provedení vlastně zrealizovat nemůže, protože by v něm chyběla například polovina oken. Zkuste si proto objednat dům v základním provedení, a pečlivě prověřte, co je a co není součástí ceny a nejlépe nechte si hned připravit i návrh smlouvy.

Neponechávejte nic náhodě a zjistěte si všechny podrobnosti, jednoduchými počty často dojdete k závěru, že na první pohled nejlevnější dům je nakonec nejdražší. Sledujte výhradně poměr -  cena, užitná hodnota, kvalita. Zkrátka, nejde o to, pořídit si nejlevnější dům, ale dům s co nejdelší životností, aby na svém domě nemusel investor už od počátku něco opravovat, dodělávat, aby si skutečně pořídil pohodlné a bezstarostné bydlení. A to ještě neuvažujeme náklady na údržbu a co bývá často opomíjeno, rodinný dům má být především finanční investicí, tedy uchovatelem hodnoty. A protože u nás velí tradice stavět domy s co nejdelší životností, není například dřevostavba zrovna tou nejlepší investicí, budete-li ji chtít někdy zpeněžit, místo zhodnocení Vás čeká asi spíše ztráta.

V poměru cena, užitná hodnota, kvalita se u nás na špici již patnáctý rok pohybují i domy CANABA, protože za ceny, které inzeruje umí dům skutečně postavit a to bez újmy na kvalitě. V ceně najdete jen komponenty renomovaných výrobců, například střešní krytinu Bramac, vynikající plastová okna a dveře Finstral od jednoho z největších evropských výrobců, tedy nikoliv bezejmenná okna od firem, které bez dostatečného vybavení lisují plastová okna pochybných parametrů ve stodole za domem, nechybí střešní okna Velux, nemusíte se bát konkurencí často užívaných nejlevnějších bílých „panelákových dveří“ se železnými zárubněmi, ale standardem jsou kvalitní dveře i zárubně Sapeli s výběrem ze tří odststínů, kotle  Junkers atd. atd. Nenechte se proto ošálit marketingovými akcemi typu luxusní vybavení zdarma, při podrobném zkoumání totiž zjistíte, že solidní dodavatelé mají tyto luxusní prvky v základním provedení.    

Dům na klíč

Jak získat jistotu, že o své peníze nepřijdete?

Na stavebním trhu se ještě stále pohybuje řada velmi pochybných hráčů, jejichž cílem není spokojenost klientů, ale jen vlastní krátkodobý zisk. Vybírejte proto jen mezi renomovanými společnostmi, které jsou na trhu již minimálně několik let, u firem s delší než desetiletou historií nemůžete prakticky udělat chybu.

Naprostou samozřejmostí by u solidního dodavatele rodinných domů měl být předprojekt i projekt zdarma. Podezřelé by vám mělo být pokud vás někdo ještě před vznikem projektu nutí k podpisu smlouvy, velmi těžko vám pak udrží pevnou cenu, kterou lze stanovit jen podle projektové dokumentace. Renomovaná společnost by svým klientům měla doporučit, aby si nejdříve připravili kvalitní projekt a pak si mohou nechat zpracovat nabídky i od konkurence a porovnat cenu, obsah dodávky, rychlost výstavby, smlouvu i garance a ujistit se, že vybraný rodinný dům i dodavatel jsou správným rozhodnutím. Výsledkem bude nejefektivnější řešení vlastního bydlení s nejlepším poměrem ceny, užitné hodnoty a kvality. 

Plánujete-li stavbu vlastního domu, můžeme vám doporučit jedinou spolehlivou metodu, jak za své peníze získat jistotu a pohodlí na celý život – jednoduše dobře počítejte.   

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl