Moderní vytápění bytů 2022

Moderní vytápění bytů 2022

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Dnes se staví jiné bytové domy. Třeba zde se právě staví nový bytový dům v Nizozemí. Inspirujte se.



Bude zde 126 bytů, apartmánů, každý bude mít vlastní tepelné čerpadlo do kuchyňské linky. Objekt je samozřejmě několikapatrový. Tepelné čerpadla (126) budou mít společný zemní kolektor. Tepelná čerpadla budou topit, zajistí plný ohřev TUV do bojleru a mají již i Natur cooling. Tedy bezkompresorové chlazení. Tedy chlazení zadarmo.

zemní kolektor je výhodou. Například byty v jižní části budovy se budou chladit. Budou tedy teplo odevzdávat do zemního kolektoru. A tím ho budou nabíjet. Byty na severní části budovy budou o to lépe a levněji topit. Teplo z jižní strany se tak bude přenášet na severní stranu a chlad z severní strany na jižní stranu.

Vodní smyčka

toho předávání tepla bych se zastavil. Zde to bylo namontováno na Slovensku. Vodní smyčka je velmi výhodná věc. Pokud chcete v takové polyfunkční budově topit i chladit, potřebuje 4 trubkový systém. V Chlazení vám pak běhá třeba 2 tuny chladiva, což může být problém ekonomický, bezpečností i ekologický. Pokud vám to nějakou netěsností uteče, máte škodu v řádu statisíců. Navíc můžete otrávit i stovky lidí, přesto, že tam bude náplň třeba ekologická, CO2. Oni se neotráví, jen udusí. Pokud to máte na vodní smyčce, nebo v daném případě roztoku lihu, vše se zjednodušuje, účinnost, spolehlivost i bezpečnost roste. Navíc vodní smyčka umožňuje předávat teplo a chlad z různých částí budovy navzájem.

Běžné tepelné čerpadlo země voda má tu výhodu, že v zimě mu neklesá výkon, ani účinnost, ani nespotřebovává energii na odtávání výparníku, tak jako vzduch voda. Má vysokou účinnost. Kompresor tepelného čerpadla v každém bytě je inverter, mění výkon v rozsahu 1–5 kW. V praxi jsme naměřili průměrný příkon jen 3,2 A x 230 V x kosínus fí = asi 450 Wattů. Celoroční spotřebu do 2 000 kWh na topení a teplou vodu.

bydlení 2022

Je to moc, nebo málo?

Dříve byly v obývácích lustry. Spotřeba 450 W je asi 5 žárovek na lustru. Někdo to má dodnes na lustru, jiný s tím zajistí topení včetně teplé vody pro celý byt. Vidíte ten obrovský posun v oblasti energetiky od 80 tých let? Zatímco byt ve Vizovicích v 80tých letech měl vstup energií dnes již neuvěřitelných 58 671 kWh energie, dnešní byty se dostávají na 2 000 kWh elektřiny. To je více než 25 x méně. A k tomu chlazení zadarmo. Bezkompresorové.

Systém má i další výhody: příkon 450 Wattů je tak malý, že ho lze většinu roku pokrýt i fotovoltaikou. Budova se tak stává vysoce energeticky soběstačnou. Fotovoltaické kolektory mohou být umístěny na střeše, nebo i na fasádě.

Tepelné čerpadlo vzduch voda nebo země voda?

jak se v ČR instaluje většina tepelných čerpadel vzduch voda, na západě je to přesně naopak, většina je země voda a voda voda. Proč to dělají? Pro peníze. Ono, stejně se tepelná čerpadla instalují pro peníze. Mají šetřit peníze. A země voda umí šetřit daleko více peníze než vzduch voda. A tepelná čerpadla se na západě nepoddimenzovávají. Dávají se na plný výkon + výkonová rezerva. Ono je to mnohem výhodnější i pro energetiku. Je rozdíl, když máte půl milionu rodinných domků s tepelnými čerpadly, která v zimě netopí a musíte zapnout na těch 21 dnů mrazů 12 kW elektrický kotel, tak kvůli těm 21 dnům si můžete postavit druhý Temelín. Fyzika je fyzika.

Umístění zemních kolektorů

je dnes velmi drahé. V Praze dnes běžně projektanti kreslí vrty i zemní kolektory pod základovou desku, parkoviště, případně do základů a podpůrných pilotů stavby. Výhodou je, že do hlubinného vrtu lze uložit letní solární přebytky na zimu. Toto tepelné čerpadlo je umí využít, což neumí každé tepelné čerpadlo. Už z pohledu těchto možností říkal jeden z nejstarších slovenských odborníků na tepelná čerpadla, Ing. Vítek, že takový byt s tepelným čerpadlem v kuchyňské lince je lepší než novostavba rodinného domu někde za městem, s pozemkem 3 metry kolem dokola domu. Tepelná čerpadla mají plnou diagnostiku chladivového okruhu a online diagnostiku. Dále online měření výkonu, účinnosti a měření spotřeby. Tedy nám zde nastupuje Průmysl 4.0. Tím se zvyšuje komfort, spolehlivost, snižují se náklady na servis. To je topení a chlazení zdarma Bytů v průmyslu 4.0.

Trendy bydlení 2022

Jaké jsou další vymoženosti nových bytových domů?

Rekuperace

Rekuperace je řízené větrání s rekuperací tepla. Může i perfektně vyčistit vzduch, dokonce jej i dezinfikovat, dnes lze i čistit smog. Čistý vzduch je velice důležitý zvláště jako prevence epidemie kovidu. A zdraví je dnes nejcennější, že? V bytových domech se požívají decentrální rekuperace. Decentrální má výhodu, nepotřebujete žádná obrovská potrubí. Stále více se používají multifunkční okna. V rámu okna je malá decentrální rekuperace. Čas od času pouze měníte, nebo čistíte filtr. Napájená mohou být opět malým fotovoltaickým panelem přímo v rámu okna. Okno mívá již i vnější žaluzie, naklápěná opět fotovoltaikou. Mohou ale mít jiné lamely. Tzv " Z" lamely. Ty jsou velmi zajímavé. Lze je nastavit tak, aby nepropouštěly teplo do místnosti, ale odrážely světlo na strop. Nemusíte tedy mít v létě zatemnělé místnosti ani přehřáté místnosti. .

Zelené střechy

Dnes se na bytových domech realizují zelené střechy, případně fotovoltaické panely, občas tam chovají včely, ale v zahraničí tam bývají i skleníky , hydroponické, nebo akvaponické. Tedy s minimálním nárokem práce ale maximální úrodou.

Takový bytový dům tedy zvyšuje i potravinovou soběstačnost. A má vliv i na dopravu a kvalitu potravin. Proč vozit dotované nedozrálé rajče přes půl Evropy, když můžete mít kvalitní, chutné, plně dozrálé, doma na střeše?

Využití dešťové vody

nových bytových domech lze využívat i dešťovou vodu, šedou vodu a podobně. Zrovna v Holandsku ale asi suchem trpět nebudou. Tento dům se již realizuje, není to projekt na papíře. A zkušenosti z praxe jsou nejcennější. Jak vidíte, koronavirová krize působí jako katalyzátor procesů, jejichž nástup by bez krize trval léta. Dochází k velmi rychlému a velmi silnému snižování nároků na energie, velmi se zvyšuje energetická soběstačnost a energetická bezpečnost. Ruku v ruce s rostoucím komfortem, pohodlím a podstatným růstem kvality zdravého prostředí. Ono, dosáhnou do roku 2050 uhlíkové neutrality nemusí být až takový problém a možná ani nebude nutné stavět nové Temelíny.

Roku 2022 a růstu požadavků na ekologii se tolik bát nemusíte.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 26. 12. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl