Kontejnery jsou bydlením blízké budoucnosti

Kontejnery jsou bydlením blízké budoucnosti

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Řekne-li vám někdo, že bydlí v kontejneru, vaše první reakce bude zřejmě negativní. Bezdomovci, sociálně slabší, velká plechová krabice, která hyzdí okolí, odpadky… Nenechte se příliš unést předsudky. 



Proč? Protože bydlení zařízené pomocí kontejnerů může být velmi pohodlné, příjemné a skýtá řadu výhod. Podívejte se, jak takové bydlení vypadá. Možná změníte názor.

Kontejnery jsou bydlením blízké budoucnosti

Kontejnery jsou bydlením blízké budoucnosti

Kontejnery jsou bydlením blízké budoucnosti

Nevypadá to špatně, že? Na první pohled vůbec nepoznáte, že ke stavbě byly použity sanitární kontejnery. A takto podobně mohou být využity i pro výstavbu kanceláří, školek, bytových jednotek, zahradních chatek, výrobních provozů apod.

Ve světě je řada projektů celých obytných čtvrtí, kde jsou využity k bydlení právě kontejnery. Impulzem je statistické ohromující číslo – v přístavech světa se nachází 300 milionů prázdných lodních kontejnerů, skladové kontejnery nevyjímaje. A tak přichází na řadu smysluplné využití. Ve Velké Británii tak od roku 2001 fungují ve větším měřítku administrativní a obytné prostory, prodejny, učebny a školky pro děti, centra volnočasových aktivit pro mládež. Tuto novátorskou myšlenku převzaly řady stavebních firem po celém světě. V Nizozemsku tak najdeme studentský patrový dům, k jehož výstavbě byly využity jen kontejnery. V Kanadě se vyrábí kontejnerové „přenosné chaty“, vhodné pro jakýkoliv terén, Italský výrobce kávy Illy je využívá jako mobilní kavárny.

A není se co divit. Kontejnery jsou velmi flexibilní, pevné svou konstrukcí a snadno dostupné. A nepřekáží jim ani stavební zákon, rychle se postaví na dostupném prostoru, zrovna tak je lehce rozložíte a přemístíte do nové lokality (pokud neuvažujete o trvalém bydlišti). Izolace a připojení vody a elektřiny jsou úplně vyřešeny. Proto se takový způsob bydlení v ničem neliší od běžného života v rodinném domku nebo bytu. Využitím různých materiálů se dá dobře provést zateplení, vnější obložení „fasády, interiérové úpravy. Záleží na majiteli a jeho představě, bydlení se tak může stát snadno originálním obrazem jeho osobnosti.

I v České republice se pomalu objevují mobilní kontejnerová obydlí, vždyť kontejnerové bydlení je dobrou alternativou pro budoucnost.

Související články

Pracovní kancelář ve vaší zahradě

Bydlet raději ve městě nebo na vesnici

Jak upravit exteriér domu
 


 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl