Kompaktní tepelná čerpadla země/voda pro pasivní chlazení

Kompaktní tepelná čerpadla země/voda pro pasivní chlazení

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Přední výrobce tepelných čerpadel německá firma Stiebel Eltron v letošním roce modifikovala řadu tepelných čerpadel systému země / voda. Pod označením WPC cool je nově nabízeno kompaktní tepelné čerpadlo země/voda umožňující tzv. pasivní chlazení.



 

Obrázek tepelné čerpadlo  WPC_GPři vývoji byl hlavní důraz kladen na kompaktnost řešení vytápění a přípravy teplé užitkové vody a chlazení. Tato snaha odráží současný trend výstavby rodinných domů, kdy prostor pro umístění zdroje vytápění je velmi omezený a kombinace několika samostatných systémů je prostorově a často i z hlediska řízení a tím uživatelského komfortu problematická.

 

Nová typová řada využívá kompresory Scroll ve spojení s ekologicky nezávadným chladivem R410a. Maximální výstupní teplota topné vody tak může dosahovat 60°C.

 

Tepelné čerpadlo dále obsahuje oběhové čerpadlo a 3-cestný ventil sloužící pro topný okruh a okruh interní přípravy teplé užitkové vody, oběhové čerpadlo zdroje, teplotní čidla zdroje, topné a vratné vody a čidlo venkovní teploty. V přístroji je nainstalováno elektrické topné těleso s kaskádovým spínáním výkonu od 2,6 do 8,8 kW. Topné těleso je určeno pro dohřev topné vody při požadavku na výstupní teplotu vyšší než je maximální dosažitelná tepelným čerpadlem.

 

Ve spodní části tepelného čerpadla je umístěn 175 l zásobníkový ohřívač vody s vestavěným trubkovým velkoplošným výměníkem. Toto řešení zajišťuje rychlý a jednorázový plynulý ohřev vody. U nejvýkonnějšího typu WPC 13 cool tak trvá ohřev z 15 na 50°C přibližně 45 minut.

Oproti variantě WPC varianta pro pasivní chlazení WPC cool obsahuje navíc výměník a trojcestný přepínací ventil. Během letního provozu, tak je možno u systému země/voda s půdními vrty pomocí speciálně upravených plošných topných systémů (hlídání rosného bodu) nebo fancoil jednotek využít pomocí těchto prvků nemrznoucí směs pro chlazení objektu.

 

Přínosem pro pohodlnou instalaci je i vyústění všech přípojek v horní části přístroje. U tepelného čerpadla byl mimořádný důraz kladen též na dosažení nízké hlučnosti. Té bylo dosaženo nejenom novým typem kompresoru, ale i konstrukčním řešením skříně tepelného čerpadla. Právě její provedení umožňuje i umístění přístroje bez speciálního betonového základu. Vzhled výrobku je koncipován v typické designové linii charakteristické pro produkty Stiebel Eltron.

 

Tepelná čerpadla typu WPC cool sériově obsahují ekvitermní regulaci WPMi, která je schopna řídit 2 topné okruhy, přípravu teplé užitkové vody a spínání vestavěného elektrokotle. Samozřejmě umožňuje několik útlumových programů, jejichž využívání je však s ohledem na způsob dimenzování tepelných čerpadel a velkou setrvačnost podlahových topných soustav důsledně zvážit. Příjemné je české menu, které bez použití návodu usnadňuje nastavování a odečet parametrů systému.

 

Bližší informace o novinkách Vám na vyžádání rádi poskytneme.

 

Stiebel Eltron spol. s r.o., K Hájům 946,155 00 Praha 5,

tel.: 251 116 111, fax 235 512 122
e-mail: info@stiebel-eltron.cz
http: //www.tepelna-cerpadla.cz

http: //www.stiebel-eltron.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl